Byggahus.se

Fiber från fasadskåp in i hus

 1. E
  Medlem · 3 inlägg

  EmSv

  Medlem
  Hej!

  Vi funderar på att skaffa fiber till huset. Kabel för fiber finns redan förberedd till fasadskåpet så leverantören kan enkelt "blåsa" fibern dit. Vårat problem är att vi inte vet hur vi ska ta det därifrån in i huset, vi vill ju inte gärna göra ett hål i fasadskåpet så helst hade vi velat använda en existerande kabel från fasadskåpet.

  I nedan bild är utgående ände för fibern markerad med rött. Undrar om någon här vet vilken typ av sladd det är som går från den svarta kabeln in i den orangea i bilden (markerat med gult). Om det ser ut som telefoni kanske den orangea kabeln går att återanvända för fibern i stället?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Fasadskåp.jpg


  Tacksam för alla svar
   
 2. T
  Medlem · Örebro · 864 inlägg

  TechChad

  Medlem
  Der är väldigt troligt att svagströmskablarna är telefoni. I en vanlig villa finns det inte mkt annat det kan vara.
  För att vara säker så kan man ju försöka hitta vart andra änden av den kabeln kommer.
   
 3. Bästa svaret

  J
  Medlem · Södermanland · 78 inlägg

  jenslun

  Medlem
  Har gjort installationer av kundfiber där vi använt rör in i fasad skåpet för att sedan gå i gamla telerör, funkar perfekt, dock ska du ju kolla var du har första jacket så de är en placering som funkar/du vill ha
   
 4. A
  Medlem · Kalmar Län · 12 478 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Föreslår att du stämmer av med de som projekterar för installation hur du vill ha det.
  Vanligt att använda befintlig kanalisation och inomhusducten är bara 5 mm. Blåser man med en mikrokabel kan man också dra den i din befintliga kanalisation för tele utan duct om det är trångt.
   
 5. E
  Medlem · 3 inlägg

  EmSv

  Medlem
  Tack för alla svar. Vi satsar på att använda kanalen som använts för telefoni för att dra in fiber i huset, fiberuttaget kommer därmed sättas där första telejacket är. Indragning kommer inte ske förrän i augusti så jag hoppas att allt går smidigt när det väl är dags.
   
 6. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 3 997 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Fundera lite på om det blir bra där första teleuttag är idag. Ofta va ju detta i hallen vid golvet eller liknande. Själv hävdar jag att fibern är bra om den avslutas på ett ställe där man inte är och gör om så ofta med tapet mm, Lättare att dra nya cat kablar eller i framtiden ev egna fiberpatchar utan att behöva blanda in fiberleverantören.
   
 7. S
  Medlem · Gävleborg · 483 inlägg

  sa3afc

  Medlem
  Ja, källare, förrådsutrymme eller skrubb tycker jag också är lämpligt utrymme, så att det finns plats att sätta router, switch, patchpanel med mera.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.