Byggahus.se

Fel ip-klass på spottar i badrum(?) samt tveksam installation av eluttag i sovrum

 1. ChOff
  Medlem Nivå 2
  Hej,
  Mitt första inlägg här!

  Jag och min sambo har ganska nyligen flyttat in i ett 40-tals hus, vårt första hus. Huset är 1,5 plan med källare.

  I det relativt nyrenoverade badrummet sitter idag 6 st halogen spotlights varav 2 st över badkaret, men jag är lite osäker på om de verkligen uppfyller kraven för att sitta där. Särskilt nu när vi har satt upp en duschstång så hamnar duschmunstycket väldigt nära en av spottarna. Det är IP24.
  Skulle vilja byta till LED godkända för badrum. Några förslag, samt hur går jag till väga?

  Min andra fråga gäller eluttag i ett sovrum på övervåningen. Där det är treetexpå väggarna och uttaget sitter innanför treetexen. När jag tog bort det så låg där ca 1 cm tjockt lager av fina träspån längst ner i dosan för uttaget, som jag självklart dammsugade bort. Ska inte dosan gå hela vägen ut?
  Vet inte hur resterande uttag ser ut i huset men misstänker att de är likadana.
  Är detta ett problem och hur åtgärdar jag?

  Bifogar bild för att ni lättare ska förstå.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20191030_164705.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20191030_164801.jpg
  / choff
   
 2. D
  Besserwisser · Nivå 22
  I taket i badrumet räcker det med IP21.
  Dosorna ser ju inte helt bra ut. Men det är vanligt att det ser ut så. Någon vettig lösning känner jag inte till.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · Nivå 22
  IP24 är OK ovanför badkaret. Ytan som ligger 225 cm från golvnivå och ovanför badkaret är sk oklassat område och där räcker det med IP21 (droppskyddat).
  Vi vet inte vilken typ av spottar du har men är det halogenljuskällor av av G4-typ så går det att byta dessa mot LED-typ. Ev. får transformatorn bytas till en typ som klarar den lägre effektbelastningen.
   
  • Laddar…
 4. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Lägre än IPX4 är endast tillåtet om takhöjden överstiger 225 cm och om det är torrt i taket. Dryper det av vattendroppar så krävs IPX4. God ventilation är viktig. Man vill inte att fuktig luft ska tränga upp i spottarna. Så det beror på. Hur ser det ut?

  Om det är halogen så kan närheten till brännbara ytor som duschstången vara ett problem. Tillverkare brukar föreskriva ett avstånd på i storleksordningen halvmetern.

  För byte till LED så rekommenderar jag byte av hela systemet, armaturer, drivdon, dimmer. Om man har tur kan man komma undan med enbart byte av ljuskällorna, t.ex om det är G4-sockel. Men risken finns att det inte fungerar, att drivdon och dimmer också måste bytas.

  Dosan ska gå ända ut till framkant av väggskivan. Det ser inte bra ut på bilden. Det finns påbyggnadsringar att montera. Dosan ser inte ut att ha fästskruvar utan uttaget använder klorna, eller? Det förhindrar inte påbyggnadsringar. Allt som minskar risken för spån är bra. Ett glappande uttag/terminal kan lätt sätta eld på detta.
   
  • Laddar…
 5. ChOff
  Medlem Nivå 2
 6. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Lamporna är helt ok så länge det inte blir väldigt mycket kondens (droppar) i taket.

  Uttagen däremot är mer tveksamma men det jag främst reagerar på är att ett är skyddsjordat och det andra inte, det får inte finnas både skyddsjordat och ojordade uttag i samma utrymme!
   
 7. ChOff
  Medlem Nivå 2
  Okej tack! Det skyddsjordade är ett vägguttag medans den utan skyddsjord är strömbrytare till taklampa, som förövrigt har ett jordat uttag är det ok?

  /choff
   
 8. MugAssMaz
  Självbyggare · Nivå 11
  Ja man jordar inte en strömbrytare.
   
  • Laddar…
 9. MugAssMaz
  Självbyggare · Nivå 11
  Det är ju en strömbrytare.
   
 10. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Ja, sorry, såg inte det i feberdimman.