Byggahus.se

Fåglar förstör isoleringen i vårt brf parhus

 1. Strega
  Medlem · Stockholm · 76 inlägg

  Strega

  Medlem
  Sen några år har vi fåglar (talgoxar och blåmesar) som hackar och dra ut vindsisoleringen. Har varit i kontakt med Anticimex som kan komma och sätta upp fågelnät/galler (befintliga nätet är förstås trasigt). Problemet är att det krävs skylift för att komma åt och de måste vara två man (pga höghöjsarbete) så det blir dyrt och jag är inte berättigad till ROT-avdrag pga att det är en bostadsrättsförening. Kostnad 15-20 tkr.
  - Brf har haft det här uppe på styrelsemöten men eftersom bara ett fåtal av 20 medlemmar är drabbade så gör de ingenting för det skulle bli för dyrt för de andra medlemmarna.
  - Borde inte brf ha en laglig skyldighet att underhålla husen? (Byggt 2008/2009)

  Had jag varit lite yngre än 66 hade jag lånat en hög stege och gjort det själv men det stenläggning nedanför och konsekvenserna vid ett fall vill jag inte tänka på.

  Finns det någon röttslig väg att gå?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2B476EDF-9389-43CD-A660-6EF51743D26A.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5BB485BA-0A6D-48F3-BD1A-89378C61C236.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6426416E-94D6-4CCF-A3F0-9E1D5C87BB02.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  484828BF-C4D3-4AE0-B3B4-A71B65F689A9.jpeg
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 180 inlägg

  etompau

  Medlem
 3. norrbottenssnickaren
  Hobbyelektriker · 2 177 inlägg
  Instinktivt känns det som att BRF borde vara skyldiga att åtgärda problemet. Risken är stor att det blir snusk och kryp om fåglarna bor däruppe.
   
  • Laddar…
 4. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 895 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Ansvaret för detta problem kan vara ett gränsfall. Börja med att läsa stadgarna, där ska anges vem som är ansvarig för vad, medlemmen eller föreningen. Har ni individuell betalning av värme eller gemensam? På vilket sätt drabbas ni annars , utöver risk för högre värmekostnad. Det kan mycket väl vara så att föreningen är ansvarig, men det innebär inte att problemet måste åtgärdas omedelbart .
   
 5. E
  Medlem · Skåne · 9 180 inlägg

  etompau

  Medlem
  Låter som man värderat problemets art och omfattning i förhållande till kostnaden för åtgärd.
  Inte mycket mer man kan göra som medlem. Möjligtvis försöka att själv bli ordförande i föreningen eller skriva motioner om detta.
   
 6. Strega
  Medlem · Stockholm · 76 inlägg

  Strega

  Medlem
  Vi betalar värmen själva genom egen panna. Förutom nedskräpningen så finns det ju risk för försämrad isolering och andra följder (ventilation, skadedjur) och att det påverkar värdet också.
   
 7. Strega
  Medlem · Stockholm · 76 inlägg

  Strega

  Medlem
  Den gången fler har drabbats (bara en tidsfråga) kan vi få betala dubbelt när vi kanske måste vara med och betala för hela föreningen.
   
 8. E
  Medlem · Skåne · 9 180 inlägg

  etompau

  Medlem
  Problemet kan läggas in i underhållsplanen och fixas när ex. ommålning ska ske.
  Det finns en likabehandlingsprincip i en BRF.

  De små bitar som fåglarna pickar loss kan absolut inte påverka värmeförlusterna.
   
 9. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 895 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Ok då vet vi att ni betalar värmen själva. Vi har inte sett stadgarna men troligen ansvarar föreningen för tak, ventilation och liknande och då även för detta problem. Det är egentligen inte så lämpligt att den enskilde medlemmen står för kostnaden av att inte åtgärda och föreningen för åtgärdskostnad. Det riskerar att ge märkliga beslutsunderlag. Föreningens styrelse ska göra en bedömning om när och hur det är lämpligt att göra något. I detta fall kanske man väntar till dess fler åtgärder behövs, så begränsar man kostnaden. Det ni kan göra är att påminna styrelsen om problemet och möjligen även skriva en motion till årsmötet.
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 43 186 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Ur värmesynpunkt så är det knappast ett problem. Men föreningen bör givetvis åtgärda förr eller senare.

  Vill du göra det själv, så hyr en skylift. Kostar typ 1200 - 1500 för ett dygn. Liften har egen drivning så man kan relativt lätt köra den till rätt placering vid huset, om det är framkomligt. Beroende på vad du har för bil, så kanske du får betala för transport fram o tillbaka. Du behöver dragkrok, och en bil som får dra 1500kg.
   
  Redigerat 25 okt 2018 16:03
  • Laddar…
 11. Strega
  Medlem · Stockholm · 76 inlägg

  Strega

  Medlem
  Måste man inte ha ”körkort” för skylift?
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 43 186 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Nej, inte om du kör den för eget bruk.

  Jag hyrde skylift för att måla huset. Det var väldigt lätt (och roligt) att använda den. Men man skall se till att vattensäkra elanslutningen (vanlig skarvkabel) till skyliften mot regn. Det är inte så kul om husets jordfelsbrytare löser ut när man sitter där högt uppe i korgen (fråga mig inte hur jag vet...).
   
 13. U
  Medlem · Uppland · 90 inlägg

  Uppsaladröm

  Medlem
  Tråkigt att inte föreningen vill/tar kostnaden. Som flera sagt- gå samman med en skrivelse till styrelsen, hänvisa till liabehandlingsprincipen och lägg motion om åtgärd. Det är bara en tidsfråga innan fler drabbas.

  Men om ni vill ha snabbare åtgärd- gå samman med övriga drabbade och hyr skylift en dag/ en helg och hjälps åt. En kanske kan häfta fast nätet, en annan köra skyliften, en klippa nät i lagom längder och en laga lunch till alla osv. Då går det fort och alla hjälper till på sitt sätt. :)

  En 12meters skylift är inte svår att köra alls och inget körkort krävs. Dock bra om någon kört innan som kan visa de andra hur man gör. Skylift för en dag kostar ca 1000-1500 kr och ofta kan man få paketpris för en helg, tex hämta fredag innan stängning och lämna måndag morgon. En 12-meters får man dra efter en vanlig kombi utan specialkörkort.

  Ett annat alternativ är att du hyr en händig ung person som klättrar upp på stege och sätter upp nätet på ditt hus. Det finns många olika sajter/ appar där man kan söka efter händiga personer som vill tjäna lite extra, tex studenter. Och nätet köper du själv på rulle på närmsta byggvaruhus, samt köper eller lånar en häftpistol. Det är allt som behövs för att få fast nätet. Plus lång stege då. :)

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 14. H
  Moderator · Stockholm · 43 186 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jag fick en 10 minuters lektion i hur man kör den. Fast jag påpekade vid återlämnandet att han borde lära ut det där om att skydda kontakten mot regn...

  Det väsentliga är att fälla ned stödbenen ordentligt. Om ett stödben inte ligger i spänn mot marken, så kan liften lätta lite åt det hållet om man lastar max åt andra hållet. Och då nödstoppar liften. Enl. uthyraren så är det det vanligaste misstaget folk gör.
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem · Skåne · 9 180 inlägg

  etompau

  Medlem
  "hyra en händig ung person" ja då lär man får ta ansvar för vad som ev. kan hända om denne unge person ramlar ner från stegen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.