Få till en snygg entré ihop med altan

5k läst  20 svar

 1. dedsi
  Hobbysnickare Nivå 3
  Hej,

  Vi planerar att göra om framsidan på huset. Den gamla altanen ska rivas och en ny något djupare kommer att byggas. Den gamla rabatten som omringat gamla altanen ska bort. En stödmur har hållit jorden på plats, den har tagit bort nästan helt. Det som är kvar är muren intill entétrappan.

  Jag blir inte riktigt klok på hur man ska få till en schysst helhet med både trappa, altan, inklädnad på altanen samt hur man löser marknivåerna på ett bra sätt utan att det ser konstigt ut.

  Lägger upp några bilder (ursäkta mitt kladd) som visar hur det ser ut idag samt ungefärligt tänk med nya altanen.

  Tacksam tips och råd på hur man ska få det hela snyggt..
   
 2. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Vet inte exakt dina förutsättningar eller hur mycket markjobb du tänkt dig eller storlek på altanen som är ett måste/önskemål.

  I mina ögon vinner du på att hålla det enkelt med raka injer. Min första tanke är att bredda trappen vid garaget så den linjerar med husknuten. Sedan flytta trappsteget från altanen mot husknuten och låta altanen gå rakt ut mot slänten. Inga vinklar på altanen alltså.
  Just slänten skulle jag bara snygga till alt plantera en häck som döljer den.
  Ett andra alt är att låt muren som är mot garaget löpa även på framsidan och terrasera i två nivåer

  En enkel skiss över hur jag ser mig det hela...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  152385939566591304754.jpg
   
  Redigerat 16 apr 2018 08:23
 3. J
  Medlem · Nivå 20
  Jag håller med Mazen, rakare linjer. Helst skulle huvudtrappan flyttas närmare gatan, så det blir mindre trångt vid hushörnet. Se bif skiss. Det kanske för med sig för många andra ändringar?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  entre10.jpg
   
 4. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Lite så tänkte jag först åxå, men dörren till garaget blir då tvungen att flyttas på och det är frågan till TS om det är möjligt. Men det skulle onekligen göra mindre det trångt vid knuten och även möjligt att bredda trappen till altanen.
   
 5. L
  Medlem Nivå 8
  inget konkret att tillägga, men wow vilken skiss! Hade jag varit ts hade jag börjat gräva direkt! Du får skissa på min omöjliga altan och tomt vilken dag som helst! Grymt imponerad!
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · Nivå 20
  Ja, visst uppstår det en del andra problem. Jag ser det mest som ett exempel på "lateralt tänkande". Att förflytta problemen i sidled.
   
 7. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Tackar, ibland får man bara en bra känsla över god kopp kaffe :)

  Du får gärna lägga upp några foton på din "omöjliga" altan och speca lite vad du vill få till med den så kan jag självklart skissa lite.
   
  • Laddar…
 8. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Så är det väl alltid. Frågan är som bäst när man kommer ta tag i det numer flyttade problemet.

  Angående dörren så är den kanske inget problem, men det får TS svara på.
   
 9. J
  Medlem · Nivå 20
  Min avsikt var att inspirera TS till att tänka lite annorlunda. Men det kanske inte gick fram.
   
 10. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Det gick absolut fram.
   
 11. dedsi
  Hobbysnickare Nivå 3

  Wow, vi blev lite rörda här både jag och frugan när vi såg din fina skiss. Och så klockrent. Blev behagligt för ögat att se dessa raka och rena linjer. Jag tror vi kommer att försöka verkställa det där exemplet rakt av.

  Alternativet att flytta trappan i liv med framkanten på garaget skulle också vara en bra lösning och öppna upp för en massa möjligheter som ni säger. Däremot är jag inte lika säker på om jag orkar ta mig an ett sånt projekt i dagsläget, men tack ändå.

  Kul att se sånt här engagemang för vårt lilla kedjehus entré :) Får försöka uppdatera er så snart det börjar hända grejer!

  En ny bredare trappa förresten, jag tänker att man bygga den (och även stödmuren på sidan) i sån "Byasten". Vad säger ni proffs om det? Jag känner mig lite osäker på hur det skulle smälta in rent stilmässigt..
   
  Redigerat 17 apr 2018 00:13
 12. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Trapp och stödmur i Bya sten kommer bli bra, ger en kontrast i struktur och material mot det mjuka med växter och trät i altanen.

  Fundera även på om ni inte ska lägga Bya på den bef plattgången för att få en helhet, om ni inte hittar en nyans som passar med dom gamla plattorna

  En fris runt rabatten vid stödmuren i samma sten kommer åxå bidra till en fin helhet och snyggt avslut mot altanen.

  Spontant skulle jag gå på den nya Bya med mindre tumling och då välja nyans ljusgrå och samtidigt byta bef plattor mot den. Lycka till!
   
 13. dedsi
  Hobbysnickare Nivå 3
  Har nu några månader kommit en bit på väg. Inte helt bra bild men visar i alla fall entrén någorlunda. Tanken är att, likt skissen så snällt fick, fortsätta och göra en ny trappa ca 2 meter bred (till kantstenen på gräset) och ta bort den snedställda muren helt. Det blir då kvar en rabattkant ”innan” altanen börjar. Det jag funderar över är nivåskillnaderna som blir, eller hur de ska hanteras. Jag tänkte inte göra nån ny mur utan försöka köra kantsten i marknivå ända fram till trappan börjar, sen ”slänta ut” mot altansida och plattgången upptill.. är osäker på vad som blir bäst och vad som håller massorna på plats.. kom gärna med synpunkter :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  altanentre.jpg
   
  Redigerat av moderator 10 aug 2018 11:26
 14. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Snyggt jobbat. Det blir hur fint som helst..
   
  • Laddar…
 15. dedsi
  Hobbysnickare Nivå 3
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: