Byggahus.se

Få dosor till grupperna

 1. B
  Bannad Nivå 6
  Jag har väldigt få dosor i huset. Endast 3 st. De 3 dosorna blir "spänningslösa" när jag drar ut 2 av 9 säkringar. Men jag kan inte förstå vart de andra faserna tar vägen kopplas samman? Har som sagt 9 grupper totalt men alltså 3 dosor bara som släcks av två av säkringarna.

  Kan det vara så att de andra grupperna är kopplade med toppklämmor i själva elcentralen?

  Jag tänkte öppna och kolla men frågar först vad ni erfarna tror.
   
 2. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Vad menar du med dosor?

  Det enda jag kommer på som makear sens är kopplingsdosor.

  Det brukar finnas en del grupper som försörjer ett enda objekt, typiskt spis, diskmaskin, tvättmaskin, varmvattenberedare osv, dessa grupper har sällan någon kopplingsdosa på vägen.
   
 3. vboivie
  Medlem Nivå 1
  Takdosor, där du har dina lampkontakter, är det som du letar efter. Där grenas det ut till uttag m.m. I ett modernt hus.
   
 4. B
  Bannad Nivå 6
  Sorry, ja jag menar kopplingsdosor.

  Jo det är jag medveten om. De grupperna som matar ett uttag, t.ex. tvättmaskin, spis och kyl/frys i min installation är inga konstigheter. Men jag förstår inte hur de kopplat samman som exempel vägguttag i 2 sovrum. Alla är på samma fas men går inte att finna i någon kopplingsdos.

  Här är ritningarna från 1965. Entreplan och källarplan. Där jag markerat med pilar sitter kopplingsdosorna som går till lamporna och några enstaka uttag i hallen.
   
 5. B
  Bannad Nivå 6
 6. B
  Bannad Nivå 6
  Ja jag hittar 3 takdosor men de täcker inte den elen som jag har på ovanvåningen.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  På elritningarna verkar det som att rätt många uttag på entreplan matas från källaren, dvs dragning i källaren och sen bara borrat rätt upp vid yttervägg.
   
  • Laddar…
 8. J
  Medlem · Nivå 6
  Dina vägguttag i sovrummen verkar utgå från takdosorna i förråd och hobbyrum. Förutsatt din ritning stämmer.
   
  • Laddar…
 9. B
  Bannad Nivå 6
  Verkar vara precis så. Hittade precis 2 övertapetserade doslock i källaren. Men det va ingen riktigt regelrätt dosa bakom. Snarare urborrad betong.... Så då är jag uppe i 5 dosor.
   
 10. B
  Bannad Nivå 6
  En positiv nyhet med detta är ju att det finns jord framdraget från central till en hel del kopplingsdosor. Vilket borde göra det lättare för elektrikern att byta ut ojordade uttag på ovanvåningen mot jordade precis som i källaren.
   
 11. L
  Medlem Nivå 1
  Om den röda nu är jord.. :)
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem · Nivå 6
  Det finns en överhängande risk att din elektriker vill dra ut och ersätta samtliga trådar om elen är från tiden då huset byggdes.
   
  • Laddar…
 13. B
  Bannad Nivå 6
  Haha. Ja det vet man aldrig men jag antar det eftersom den röda är kopplad på jordblecket i uttagen i källaren och att det är 230 V mellan L och PE men 0 V mellan PE och N.
   
 14. B
  Bannad Nivå 6
  Jasså. Ja då blir det ju genast lite saftigare om allt behöver trådas om ändå.

  Vad är egentligen den tekniska livslängden på elkablar? Huset är byggt 1965/1966 och all el är från ursprunglig installation bortsett från ett par utanpåliggande installationer och nya lampknappar.
   
 15. J
  Medlem · Nivå 6
  Bra fråga angående livslängd. Jag är inte elektriker men har trådat om vissa delar här hemma, hus från 1970. I vissa fall är isoleringen på fk som ny och i vissa fall undrar man hur den fortfarande håller ihop. Min enkla analys är att det till största del handlar om hur förläggning är gjord, om man använt konstiga glidmedel (såpa eller tvål) etc. På några ställen har det även varit varmgång som skadat fk.

  Jag skulle nog själv åtminstone byta de delar jag kompletterar med jord.