F-skattsedel - hur funkar det?

8k läst  22 svar

 1. Yrrol
  Medlem Nivå 18
  Sökte lite efter inlägg om f-skattsedel men det handla ju mest om polack-arbetare.

  Vad jag undrar är vad en f-skattsedel är, vad som krävs att få en sådan och vad det innebär att inneha ett.

  Jag kommer ju troligen ta över ett jordbruk och antar att jag då måste söka efter en f-skattsedel. Eller kan man ärva/överta den som användes för gården av föregående?

  *Hörde att det kostar några hundra, men är det en engångskostnad eller varje år?
  *Om man har detta/företag så måste man lämna in deklaration flera gånger per år, eller är det fortfarande en gång om året? Tyckte min far satt och greja med det rätt ofta... Förvisso finns det en revisor men pappershanteringen finns ju för det.

  Ja kort och gott; vad innebär det i förståerlig nybörjar-beskrivning. ;)
   
 2. N
  Medlem Nivå 6
  Att inneha en f-skattesedel innebär att du själv betalar skatt och arbetsgivaravgift för dina ev anställda. Skall du inte ha några anställda, eller sälja tjänster till någon annan, behöver du inte ha någon f-skattesedel.

  Däremot behöver du troligen starta ett företag. Antingen en enskilld firma eller ett Aktiebolag. Om du startar ett aktiebolat måste du ha ett startkapital på 100 000.

  Det finns massor av fördelar och nackelar med respektive bolagsform så kolla på skatteverkets hemsida eller prata med din bank. Du bör läsa på vad som gäller om de olika bolagsformena men också vad som gäller för bokföringsregler osv.

  Om du behöver lämna in det en gång i månaden eller en gång om året beror på bolagsform och omsättning.

  Kolla upp allt detta INNAN du tar över!

  /N
   
 3. Yrrol
  Medlem Nivå 18
  Jordbruket är arv från min far som gickbort.

  Sälja tjänster nämnde du, räknas att hyra ut byggnader och åkrar som tjänster?

  Nu tror jag revisorn kommer ge mig alla svar och råd om detta senare men tänkte försöka lära mig lite före så man slipper stå och seut som ett frågetecken när han pratar. hehe

  Och starta företag - kan jag ta över hans? För det kostar väl massor annars?

  Kan man köra det som hobbyverksamhet istället och skulle man vinna på det isf?
   
  Redigerat 31 dec 2008 14:07
 4. Immobil
  Medlem · Nivå 15
 5. P
  Medlem Nivå 1
  f-skatt o enskild firma kostar inget att ha...

  ska du ha ett förettagsnamn regat så kostar det kolla bolagsverket för prisuppgift
  men det är inte alltid nödvändigt med ett riktigt företagsnamn då ditt personnr blir ditt orgnr när du startar ensild firma
   
 6. M
  Medlem Nivå 16
  Beklagar din fars bortgång.

  Du behöver ingen F-skatt. F-skatt är bara intressant om du skall sälja tjänster och kunden undrar om du betalar dina egna arbesgivar-/egenavgifter. Tror knappast det behövs för att arrendera ut åkrar och ängar.

  Har du jordbruk så blir det enskild näringsverksamhet per automatik.

  Just övertagandet från far din är inte helt lätt, där vet revisorn med lantbrukserfarenhet vad som funkar bäst för dig skattemässigt.

  Deklaration en gång om året om omsättningen inte är stor (>1 miljon åer år ungefär).

  Ovanstående skrivit utifrån att din far drev verksamheten som enskild firma, större jordbruk kan ibland ha ett "driftsföretag" i aktiebolagsform, vilket verkligen komplicerar saker och ting. Observera att aktiebolag inte utan vidare kan äga själva marken.
   
  Redigerat 31 dec 2008 16:44
 7. G
  Medlem Nivå 8
  Du behöver ingen F-skattsedel. I samband med deklarationen bifogar du blankett NE. En blankett för näringsverksamhet enskild firma. Där redovisas inkomster och kostnader samt ingående och utgående moms. Om du under året köpt något som används inom rörelsen får momsen ( ingående moms) kvittas mot moms som du fått för varor eller tjänster som du sålt (utgående moms). Med denna blankett finns det möjlighet att spara ingående moms till framtiden om försäljningens utgående moms inte räcker till.
   
 8. mycke_nu
  Medlem Nivå 22
  Tag hjälp av en revisor åtminståne det första året. Skattefinesser såsom positiv räntefördelning kan ha en dramatisk och mycket fördelaktig inverkan på din skatt.
   
 9. sandhall
  Medlem Nivå 9
 10. N
  Medlem Nivå 7
  bra sandhall,varför fråga runt av en massa experter,ring skattmasen direkt och förklara situationen.
  dom vet vad som är säkrast.
  och ett aktiebolag kan man köpa ett klart hos t,e,x www.startabolag.se för 5000 spänn.
  med allt klart.
  där köpte frugan sitt för sin presentbutik.
   
 11. Yrrol
  Medlem Nivå 18
  Jo nu ska allt yrkesfolket få berätta för mig också men kan vara kul att höra privatpersoners förklaring som ibland är enklare att förstå samt inkludera tips och råd som den kanske lömska "säljaren" vill råda än till.

  Så jag tackar för samtliga kommentarer. :)
   
 12. G
  Medlem Nivå 8
  Mitt tips är att inte fundera i aktiebolag.
  Det kräver mera ingående bokföring, styrelsemöte och årsredovisning som ska skickas till patent o reg. verket. Dessutom skall en auktoriserad revisor gå igenom bokslutet och kontrollera allt ytterligare en gång. Räkna med dubbel kostnad för bokföring jämfört med enskild firma.
   
 13. M
  Medlem Nivå 16
  Men alltså, det handlar om jordbruk...
   
 14. G
  Medlem Nivå 8
  Jag skriver om aktiebolag eftersom min son har blivit rekommenderad, av sin revisor, att övergå till ab. Han handlar med däck på fritiden och har kört som enskild firma några år.
  Det är inte självklart att revisorn (bokföraren) väljer det som blir billigast, för kunden. Det blir ju mer jobb med ett ab.
   
 15. P
  Medlem Nivå 1
  jag är själv i däckbranchen o aktiebolag eller enskild firma beror helt o hållet på omsättningen tror jag...

  rör det sig om en hobbyverksamhet så tror jag på en enskild firma men ska man omsätta en miljon eller tre så skulle jag nog välja ett ab men det är upp till var o en att ta reda på vad som passar en bäst

  lycka till i vilket fall!!
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: