Extra grus - Grundentreprenad

6k läst  38 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Hej, sorry om ämnet är uttjatat, detta verkar va ett vanligt problem och en "branch-sjuka".
  Jag läste med inlevelse denna:
  https://www.byggahus.se/forum/juridik/277079-tillkommande-material-pa-faktura-markentreprenad.html

  Vill gärna ha feedback på min sits som (tyvärr) är väldigt lik men med vissa skillnader:

  - Fast pris för grund, 440'000
  - Ingen begränsning för mängd grus som ingår nämns i kontraktet, dock står det i bilagan från grundfirman att "Husgrunden uppförs med 150mm kapilärbrytande skikt ... osv "
  - Extra grus 280 SEK per ton
  - Markundersökning är bifogad som bilaga till kontraktet (beställd av hustillverkaren, inte grundfirman)
  - Under övrigt i kontraktet: Grunden ska uppföras i enlighet med geoteknisk undersökning (bifogad)
  - Markundersökningen har detaljerad info om marken, djup till morän osv. (1m-drygt 2m) - visade sig stämma väldigt bra. Det står även i den "En uppfyllning av marken under husgrunden skall göras med välgraderat grus .. osv"
  - Kan tyvärr ärligt säga att jag förutsatte att då allt var känt, inga överraskningar skulle ske
  - Fick ingen avis innan extra gruset beställdes av firman
  - Ringde själv firman för att kolla ang. uppfart, då fick jag en vag verbal notis om "det behövdes väldigt mycket grus, sammanställning kommer"
  - Frågade ang. anledningen till felberäkningen: Tomten låg lägre än de trott (dock var detta känt och noterat i markunderökningen som är bifogad i kontraktet. det står tomten ligger i nivå med eller något under vägen)
  - Sammanställning visade 580 ton ca varav 225 ton ingick (de refererar till 15cm grus) - extra kostnad 98'560 SEK
  - Verbalt på telefon berättade kontakten (dvs representanten som är nämnd på kontraktet) för grundfirman att de medvetet satt priset lågt så att det ska bli lägre siffror på produktionskalkylen, de räknar med att resten betalas via extra gruskostnader - "det är så det funkar"

  Då jag gått rätt långt med att tjata till mig markundersökningen i kontraktet (behövdes samtal till högre instans hos husfirman) osv för att undvika överraskningar känns det segt att behöva ta tag i detta. Nån som har litet koll får jättegärna kommentera. Är det ett case eller inte ?
   
  Redigerat 17 sep 2016 01:39
 2. P
  Medlem · Nivå 8
  Du har en bra sits rent juridiskt. "Fast pris" nämns i avtalet vilket ger dig ett mycket bra konsumenträttsligt grundskydd. Det är inte upp till dig att förstå vad "extra grus" syftar till, det är entrerenörens uppgift att beskriva vilka extra kostnader som kan uppkomma och under vilka förutsättningar. Dessutom har inte entreprenören aviserat de extra kostnaderna på rätt sätt.

  Mitt förslag är att du betalar den överenskomna delen av fakturan och bestrider resten. Bevisbördan kommer att ligga på entreprenören för att styrka varför de har rätt till extra betalt utöver det fasta priset.
   
  • Laddar…
 3. 1
  Medlem Nivå 2

  Fast pris!

  Baserat på det du skriver skulle jag också säga att förutsättningarna är bra. Nyckelorden är "fast pris". De ska du upprepa i tid och otid i din dialog med leverantören.
   
  • Laddar…
 4. O
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar.

  I diskussion är det precis vad jag sagt, jag ville ha med markundersökningen så att det inte blev några överraskningar och dessutom att det är fast pris.

  Email inkommit från grundfirman där de säger att de inte kan slutföra jobbet (gjutning kvar) i tid om jag inte accepterar extrakostnaderna, men att dom kan det om jag accepterar, vilket låter väldigt konstigt. Jag är osäker på exakt vad de behöver från mig, men jag har sagt att jag måste kolla med sakkunnig och inte förstår varför de inte kan slutföra - det finns inget val vi måste göra. Gruset är redan där och grunden är redo för gjutning. Jag har sagt att jag så klart är villig att uppfylla min del av avtalet.
   
  Redigerat 17 sep 2016 09:32
 5. L
  Medlem Nivå 3
  Inget konstigt alls, det de sysslar med är ren och skär utpressning och bör kanske hanteras via lagens kanaler?
   
 6. O
  Medlem Nivå 1
  Yes jag tolkar det som försök till utpressning. De har kört två grejjer redan.

  1) Du måste acceptera extrakostnader nu annars kan vi inte slutföra jobbet i tid
  2) De erbjöd snällt att "sänka grunden" kostnadsfritt - jag refererade till kommunens ritning och sa att jag inte såg det som ett alternativ.
   
 7. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  I detta fall har ju entreprenören själv erkänt att man lämnat ett lägre bud än man förstod var rimligt, då är det ju bara jaga dom till vägs ände.

  Min uppfattning är fortfarande att två parter ska kunna avtala att X kubik levereras och packas på en tomt, men när en part medvetet blåser de andra så finns det ju ingen anledning att inte driva detta så hårt det går.

  Enligt dina uppgifter har ju färdig höjd varit klar från ritningar och markförhållanden utredda, så E har ju haft chansen att räkna rätt får man anta. Med stöd av konsumentjänstlagen är det ju då bara att hävda att du köpt en färdig grund till ditt hus enligt ritning och bestrida ev fakturor. Jag utgår från att avtalet ni har inte är skrivet på ett sådant sätt att du förväntas förstå att 15cm inte skulle räcka.
   
  • Laddar…
 8. O
  Medlem Nivå 1
  Bara verbalt via telefon, det håller nog inte (antar jag) som nån form av betydande bevis. Det var det första som hände - de skulle förklara att det är "så här det funkar". Jag frågade även Husfirman / säljaren om de visste att det skulle tillkomma kostnader, han sa först Ja, sen ändrade han sig till att han inte ville ta ställning.
   
 9. O
  Medlem Nivå 1
  Eftersom det var oklart för mig och jag inte ville gå in på att gissa tekniska saker själv (jag är inte sakkunnig) så gjorde jag två saker.

  Kommenterade innan påskrift (finns på email) att jag förväntar mig att priset är fast, inte ungefärligt, fick inget svar dock, men det var ett antagande som jag dokumenterade. Iofs kanske onödigt då rutan för Fast Pris är bockad.
  Det andra var just att driva igenom att ha med markundersökningen i kontraktet som basis för hur grunden skulle upprättas. Först gick de inte med på det men efter många samtal och till slut samtal till försäljningschef på husfirman (de upprättar kontraktet med grundfirman) gick de med på detta. Jag sa att jag inte ville ha några överraskningar och ett fast pris.
   
  Redigerat 17 sep 2016 10:42
 10. A
  Medlem Nivå 5
  Måste vara långt till grusgropen om man debiterar 280kr/ton.

  Köper mitt grus runt 100kr/ton +moms med frakt inräknat. Ca 1,5mil till gropen.
   
  • Laddar…
 11. O
  Medlem Nivå 1
  Det ska vara rätt nära, men jag har märkt att de kör väldigt snygga och dyra bilar allihop :)
   
 12. C
  Medlem Nivå 8
  Det är väl en arbetskostnad inräknad i det där tonpriset.

  Likväl är det jäkligt fult gjort. När är det tänkt att gjutning skall genomföras då?

  Jag anser att du ska meddela firman att de bör gå vidare med arbetet enligt avtal, och att det i annat fall blir fråga om kontraktsbrott och att du i sådant fall behöver ta in en annan firma som kan fortsätta. Eventuell mellanskillnaden i kostnad är något som den ursprungliga entreprenören riskerar få betala.
   
 13. M
  Medlem Nivå 10
  Vi hade liknande problem vilket jag tog upp i tråden du länkade till. Även vår entreprenör hade i ABS09 kryssat i fast pris utan några reservationer även om det i en av bilagorna stod x antal ton. Jag kollade med en jurist och beskedet jag fick var att entreprenören hade angivit ett fast pris och det gäller. Som bilaga till avtalet fanns även ritning på grunden med sockelhöjd, nybyggnadskarta med höjder + att entreprenören själv varit på plats innan avtalet togs fram. Så alla förhållanden var kända och utifrån det så hade ett fast pris lämnats och att entreprenören antingen räknat fel eller av rent oförstånd gett ett fast pris var inget som skulle drabba oss.

  Vår entreprenör sa då under diskussioner när han villa ha mer än det fasta priset, utan att skämmas det minsta, att "hade vi sagt vad det skulle kosta från början hade du tyckt att det var för dyrt". Rent svineri och oseriöst agerande men vi stod på oss och betalade inget extra.

  Jag tycker du ska kontakta en advokat/jurist som är specialiserad på entreprenader då det rör sig om stora summor och de hotar stoppa bygget. Det kostar inte många tusenlappar om det bara handlar om att reda ut vilken rätt ni har och att advokaten får ta kontakt med entreprenören och förklara det juridiska läget.
   
  Redigerat 17 sep 2016 12:17
  • Laddar…
 14. O
  Medlem Nivå 1
  Yes - det går nog inte att undvika. Jag gjorde det så fort de meddelade att det tillkommit så stora kostnader, får svar först på tisdag dock (det gick inte att återkomma fortare). Jag tycker det borde finnas nån rimlig tid för mig att kolla upp detta också. De kommer nog att köra en story på att jag tog för lång tid på mig att bekräfta kostnader (iofs <5dar blir det). Mitt svar har varit att de hävdade att kostnaden uppstod i moment 1 i efterhand, vilket redan är klart, jag har bett dem bekräfta att de kan köra vidare då jag försäkrat att jag kommer uppfylla min del av avtalet. Dock inget svar.

  Stort tack för tipsen!
   
  Redigerat 17 sep 2016 13:04
  • Laddar…
 15. P
  Medlem Nivå 5
  Jag har läst tråden och jag har samma uppfattning som Plåthuset. Baserat på vad som anges i tråden finns ingen anledning att betala mer än det fasta pris som avtalats.

  Entreprenörens hot om att inte fortsätta/slutföra entreprenaden bör också bemötas. E har ingen avtalsmässig rätt att avbryta arbetet p.g.a. tvisten gällande tilläggsdebitering. Det är förståeligt att TS oroar sig för hur det fortsatta bygget skall gå om grundentreprenören inte slutför sitt arbete. Entreprenören borde dock tänka sig för. Konsekvenserna av ett avtalsbrott från E's sida kan bli både besvärligt och kostsamt för E.

  Att söka juridisk rådgivning från en advokat kan möjligtvis vara ett alternativ innan man går vidare. Det gäller dock att vara medveten om vad kostnaderna för juridisk rådgivning blir. Att betala en advokat någon tusenlapp för att denne skall ta kontakt med entreprenören och förklara det juridiska läget är att kasta pengarna i sjön. Hur skulle TS reagera om E anlitade en advokat som förklarade de "juridiska läget" för TS? Jag tror inte att ett sådant agerande löser tvisten. Om det vill sig illa kan det tvärtom eskalera tvisten.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: