Byggahus.se

Ett drivdon per spot eller flera spottar per drivdon?

1k läst  1 svar

 1. R
  Medlem Nivå 7
  Hej!

  Jag bygger nytt hus och det kommer totalt bli runt 30 spotlights fördelat på alla rum i huset (ca 4-6st per rum). Jag vill att det ska vara möjligt att dimma (dimra) alla spottar i varje rum. Vad är att föredra?

  A: Ett drivdon per armatur (per spot) vilket medför att man får dra 220V+tändtråd fram till varje spot och sedan sätta en vriddimmer eller en push-dimmer-puck som strömbrytare i väggen.

  B: Ett drivdon för alla spottar i ett rum vilket medför att man får dra fram 220V+tändtråd till första spotten och där sätta drivdonet. Sen drar man lågvoltskabel runt till alla spottar. Här kan man då använda ett drivdon som inkluderar dimmer med push-funktion. Vanliga fjädrande strömbrytare kan användas.

  Kanske är det avgörande om det fungerar bra att dimma i framkant med vanlig vriddimmer eller är det bättre att använda drivdon med inbyggd dimmer ?
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Här vore det bra med lite statistik på vad som fungerar bäst och är mest prisvärt. Det kanske finns erfarenhet på forumet?

  För A gäller det att hitta en dimmer som fungerar med valda lampor och dess drivdon. Det går ju bra nu i början då ni kan be en butik ta fram en kombo som de vet fungerar. Men det kan bli värre om ett par år när dimmern går sönder och behöver bytas. Drivdon för LED är extra känsliga här.

  Alternativ B borde rimligen vara både billigare och fungera bättre. Bättre med ett drivdon av god kvalité än många små.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka