Eternit?

6k läst  25 svar

 1. M
  Medlem Nivå 3
  Hej,

  Jag skulle riva en vägg i min källare i ett hobbyrum som vätter mot en smuck i garaget och blev lite konfunderad av vad jag hittade i väggen. Jag vet dock inte om det är eternitskivor. Bifogar några bilder här så att någon sakkunnig kan utvärdera.

  Efter att jag plockat bort lite träreglar och isolering så visade det sig att väggen var uppbyggd av 5 gamla dörrar och på baksidan(garageväggssidan) av dessa dörrar är skivor uppsatta med spik och skruv. De flesta skivorna är ca 104cm breda, 106cm höga och kring 4-5mm tjocka. En lite mörkare skiva är 120cm bred och 220 hög. Är det Eternitskivor tror ni? :(

  eternit_framsida_hel.jpg eternit_framsida.jpg eternit_baksida.jpg eternit_framsida_hel_stor_skiva.jpg renovering3.jpg
   
 2. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 14
  Mått, tjocklek och utseende stämmer tyvärr ganska bra med eternit, ja.
   
 3. J
  Medlem Nivå 8
  Ser oerhört mycket ut som eternit dessvärre.
   
 4. M
  Medlem Nivå 3
  Varför, varför, varför bygga en vägg av dörrar och eternitskivor? Jag vill kräkas på den. Den är visserligen bara 4 meter bred, men jag tror inte jag vågar plocka bort skivorna själv.
   
 5. J
  Medlem Nivå 8
  nä jag vet. Jag har ett skjul stående på tomten som jag började riva som har eternit.... Måste också hitta någon som vill ta ned det.
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  Vi hade eternitskivor på vårat hus, dom plockade jag ner själv nu i somras och det gick fint. Se till att använda munskydd så är det inga problem.
   
 7. J
  Medlem Nivå 8
  Utomhus känns ju ifs rätt mycket roligare än inomhus om det dammar...
   
 8. M
  Medlem Nivå 3
  Mina skivor är inomhus i källaren och vad jag förstått ska man ha heltäckande engångskläder, heltäckande mask med bra partikelfilter, blöta materialet, paketera i plast osv osv. Känns som om månlandningen 1969 var en fis i rymden jämförelsevis.
   
 9. M
  Självbyggare Nivå 10
  Jag plockade ner ett eternittak på ~280 m2 i våras. Som tidigare sagts, åk till ett riktigt byggvaruhus och köp en riktig ansiktsmask, halvmask med partikelfilter. Säg att det skall vara till eternit så tar dom rätt filter.
   
 10. M
  Självbyggare Nivå 10
  De där med heltäckande dräkter, paketera i plast o.s.v. är för folk som jobbar 8 timmar varje dag med eternit. För oss som gör det en gång är det lite mindre känsligt. Men ha respekt för det!
   
  Blindnit gillar
 11. bonnier
  Renoverare Nivå 11
  Precis som ovanstående, det är ingen större fara på taket, problemet uppstår när man håller på med det dagligen. En gång ingen gång :)
   
 12. M
  Medlem Nivå 3
  Jo så är det kanske, men det känns ändå småjobbigt om det skulle börja damma när man plockar bort skivorna eftersom det är inomhus och då försvinner inte partiklarna ut i det fria... och det går inte att dammsuga upp partiklarna med en vanlig dammsugare heller. Härmed utnämner jag eternit till renoveringsdödaren nummer 1.

  Är det någon som hyrt en sanerare som plockat bort eternit? Har mestadels läst om folk som tagit bort det själva när jag sökt i forumet.

  När jag plockade bort isoleringen från en av de andra väggarna hittade jag följande kalender från 1976. Lite kul i all misär i alla fall :)
  kalendern.jpg
   
 13. M
  Medlem Nivå 3
  Mailade Anticimex angående sanering av eternitskivor och fick svaret att jag skulle vända mig till en snickare.
   
 14. P
  Medlem Nivå 6
  När det gäller att paketera i plast så kan det mycket väl vara så att kommunen kräver det för att ta emot materialet. Kolla upp vad som krävs i den kommun och om det kostar att lämna det.
  Sent from my Lumia 800 using Board Express
   
 15. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 14
  Japp, jag har gjort både och. Dvs dels tagit in firma och dels gjort själv. Firma så kom det två man i en dag och det gick på 8000:- (för några år sedan). Jag hade tänkt att de skulle ta ner hela skivor (satt i tak i fd pannrum och tvättstuga), men de slog ner det mesta med hammare... Jag lade mellan 60-80 timmar på att sanera rent efter dem.

  Såhär i efterhand så skulle jag ha gjort hela skiten själv. Du kan hitta info om hur man gör genom att söka på nätet (arbetsmiljöverket). Det är som sagt ingen katastrof, men en del pill. Du skall ha mask med P3-filter (partikel, finhetsgrad 3). Använd dessutom engångsoverall (dammtät). Bygg "luftsluss" av byggplast och se till att du får undertryck i rummet du sanerar. Du kan hyra fläktar med filter, dammsugare osv. Men jag fuskade faktiskt och tog en gammal skrotfärdig med lång slang och ställde utomhus i regnet. Se bara till att du inte drar runt skiten inne i huset när du jobbar med det (och ha dammsugare med HEPA-filter för den vanliga städningen s.a. du faktiskt fångar fibrerna i fortsättningen). Sedan så är målet med saneringen att det skall vara rent och dammfritt när du är klar. Dvs allt grått skall bort, ytor borstas, skrubbas, och dammtvättas med trasa. Tänk som om det var pestbakterier du skulle ha bort. Inga maskinverktyg (killarna som kom, hade handslipat hela Kungälvs kommunhus eftersom målaren någon gång på 60-talet hade haft asbest i färgen för att förhindra rinn).

  Har du som sagt bara rimlig respekt och gör som det står att man skall göra så är det ingen fara för någon inblandad.

  Att bli av med skiten efteråt är som sagt svårare (och blir värre). Kolla med din kommun innan du börjar. Många ställer krav på dubbla plastsäckar/påsar med märkning på innersta och yttersta etc. etc. Det varierar och kostar allt mer pengar. Kraven på hanteringen har bara blivit hårdare och hårdare så tipset är att göra sig av med det så fort som möjligt, det kommer antagligen inte att bli varken lättare eller billigare.

  Så, från en som varit där (dvs upptäckte asbesten i innertak mha dosfräs), andas, ta det lugnt. :) Det är ingen katastrof och går att hantera/ta bort för en rimlig penning.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: