personstarthumb-up

enkel infiltration

4k läst  3 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Vi ska bygga en enkel fjällstuga i Västerbottensfjällen och enligt detaljplan är det OK med infiltration (Vi ska ha utedass med toaavfall i säck).

  Det kommer dock borras för vatten nästa år precis invid vår tomt, så vi vill ha möjlighet till rinnande vatten då. För vår det handlar det m a o om sk. gråvatten (diskvatten i princip). Vi ska skapa en mycket enkel infiltration. Vad för typ en enkel lösning kan man ha för slamavskiljning (som vi själva kan ta hand om). Har någon ngt. tips?

  När man läser avlopps-sajter etc blir man ju alldeles "mörkrädd" - vi talar ENKEL lösning här (för en miljömedveten familj som snålar med vatten, har miljövänligt diskmedel, komposterar etc).
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 17
  Det finns ingen "enkel" infiltration. All natur och miljö anses väl att bevara och att inte förstöra eller förgifta. Naturvårdsverkets minimiregller gäller för alla avloppslösningar. En slamavskiljare (gärna i betong, den håller i evigheter) och en efterföljande infiltrationsbädd. en slamavskiljare ca 12', en korrekt anlagd infiltrationsbädd ca 25´, diverse grävningar, avlopps rör mm, totalt 50'. Slammet kan man kompostera själv. Det tas upp (med handpump eller eldriven sådan) och silas med hjälp av ett "meliitafilter" i storlekt större och komposteras på lämpligt plats.
   
 3. mycke_nu
  Medlem Nivå 22
  Se upp med placeringen av infiltration och brunn. Det skall vanligen vara minst 50 m (uppströms) till brunnen. Kolla med din kommun.
   
 4. L
  Medlem Nivå 3
  Visst finns det enkla lösningar, men att få dessa godkända av kommunen är en annan sak. Det verkar bero på avstånd till andra fastigheter och områdets beskaffenhet. Vi hade under många år en egenhändigt gjord sk resorption, alltså helt enkelt ett avloppsrör rakt ut i ett buskage. Resorption innebär att gråvattnet sugs upp av växtligheten istället för att silas genom jordlagren som vid infiltration. Fungerade hur bra som helst. En granne på landet har gjort en slamavskiljare av en cementring, typ brunnsring, och dragit ett infiltrationsrör rakt ut i marken från denna. Också en enkel och bra lösning.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: