Byggahus.se

Eltråd mot gipstak?

 1. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  Hej.

  jag håller på att montera LED-paneler i mitt garage, mot nytt gipstak. Panelerna ska skjutas in i tillhörande ramar som jag redan monterat i taket. Mitt problem är att ramens profil är så låg att det bara blir ca 7-8mm mellan panelen och gipstaket. Jag har dragit vanliga elkablar (Typ EKLK, minns inte exakt) som kommer ut i ett hål ovanför där panelen ska sitta. 7-8 mm räcker inte för att kabeln (och de små kopplingsdosorna som jag har köpt) ska få plats.. hur kan jag lösa det?

  Det skulle kunna gå om jag skalar bort vita plasten från kabeln så att endast trådarna (blå/brun/gul-grön) hänger ut från gipstaket. Är det tillåtet att installera så? Dvs att trådarna ligger utan det vita plasthöljet mellan LED-panelerna och taket. Dosan kan få plats i kanten av panelen tror jag..
   
 2. Silver78
  Självbyggare · 1 853 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  Vad är det för styrka på led panelerna? Vad är det för märke?
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 506 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Om vi antar att det handlar om LED paneler som drivs med 230V. Så måste du ha den kompletta kabeln. Lösa trådar får inte gå fritt. Isoleringen är inte tillräcklig.

  Gäller det paneler som drivs av klenspänning, ex. 12V då kan man ha lite friare lösningar.
   
 4. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  Stämmer, de drivs av 230V. Misstänkte att det inte var ok att låta trådarna ligga fritt. Skulle det vara möjligt att först skala kablarna och sen lägga på en isolerande krympslang el liknande som blir mindre i diameter?

  Bifogar bilder på tak samt LED-panel från sidan. Panelerna måste helst skjutas in från kortsidan, så kablarna från taket måste vara ganska långa (vilket gör det ännu svårare). Om någon mot förmodan kommer på en lösning så får ni gärna hojta till!

  Lösningen annars blir att skruva ner eländet och beställa en annan ram (till en annan panel från samma tillverkare) som jag tror passar ändå, den är 70mm hög. Det blir mycket fulare, men ser inget annat sätt..

  Panelerna heter Noxion.
   
 5. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  Från panelen sitter en vanlig lampsladd. Skulle det vara godkänt att skarva min EKLK ovanför gipset med en liten dosa och ha lampsladd som hänger ner från taket? Dock tveksam eftersom lampsladd inte brukar vara ok för fast installation..
   
 6. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 547 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Alla har egna åsikter men varför så noga i ett garage? Ingen kommer väl att sitta och spana upp i taket, eller? :)
   
 7. Silver78
  Självbyggare · 1 853 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  Men varför krångla till det? Det kan ju inte fattas många mm. Såga till en bräda på 15x95 som en ram som du fäster sockeln i. Måla ramen vit så smälter den in i resten av taket. På så vis får du ett större hålrum invändigt.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  Tack för svar. Det var min första tanke också att bygga en träram som distans. Men då känns det nästan enklare att byta ut ramarna, blir ungefär samma utseendemässigt också!
   
 9. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  Förresten, en sista fråga innan jag skruvar ner ramarna igen.. ett enkelt alternativ skulle kunna vara att byta ut kablarna som jag dragit i taket. Finns det någon godkänd kabel med betydligt mindre diameter än 8 mm? Behöver inte ha jordledare.
   
 10. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 856 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Du behöver en infälld dosa ovanför varje armatur, om det finns plats ovan gipstaket. Det finns lågbyggande ROT-dosor.

  Där kan du ansluta lampsladden med t.ex Wago 221, plus skarva vidare installationskabeln. (Den ser sladdring ut på bild, det är väl inte RKK?)

  Skyddsjordsledare måste finnas framdragen till varje sådan anslutningspunkt.
   
 11. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  Lampsladd från takdosa till armatur med Wago? Visste inte att det var OK utan att sätta lampkontakter. Men då kan det vara en lösning kanske. Ej problem med plats ovanför, måste bara kunna montera dosan nerifrån..

  kabeln kan vara RKK, problem?
   
 12. Silver78
  Självbyggare · 1 853 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  RKK får ej användas till fast installation. Man får inte heller klamra den. Den kabeln är gjord för att hänga fritt och till flyttbara föremål.
   
 13. H
  Medlem · Stockholm · 63 inlägg

  Henry72

  Medlem
  EKK light var det
   
 14. P
  Medlem · 1 955 inlägg
  Hur är EKLK dragen på ovansidan taket?
   
 15. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 856 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Det är tillåtet med fast anslutning av armaturer. Men en stickpropp är ju bättre. En infälld DCL tar ingen plats.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.