personstar

Elektronik Fråga

1k läst  23 svar

 1. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Börja med att undersöka den misstänkta transistorn grundligt.
  Är det verkligen en spricka i plasten på den så kan du rätt säkert utgå ifrån att den lämnat jordelivet och numera är i den stora kiseldalen i skyn där alla goda halvledare till sist hamnar.
  Och då räcker det inte med att byta kondensatorn.

  Och för det mesta räcker det inte heller med att bara byta switchtransistorn i en sådan step-down-del. Ofta beror felet på något annat, så transistorn går direkt igen.
  Undantaget är när blixten tagit en nätdel, men då brukar alla halvledare i nätdelen behöva bytas.
   
 2. E
  Medlem Nivå 4
  Jag lödde bort kondensatorn, och som ni misstänkte var den inte boven utan den såg helt OK ut. Transistorn såg även den hel ut, det som ni uppfattade som spricka var nog del av den bruna smältan som låg över kanten.

  Jag tror tyvärr inte jag kommer längre utan får konstatera att det skett någon form av kortslutning el överhettning som orsakat allt. Eftersom den bruna kletet lagt sig över flera ytmonterade komponenter så är det näst intill omöjligt för mig att reda ut det.
  Blir ett besök till återvinningscentralen nån dag :sweat:
   
  andersgd gillar
 3. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 12
  Mät att du har kontakt genom spolen. Det kan vara så att den har haft en plastkåpa, som sedan smält ner p.g.a överlast och sedan fått avbrott ( ev. i en lödpunkt ).
   
 4. E
  Medlem Nivå 4
  Jag tror att denna tes är väldigt nära sanningen, låter mkt trolig. Tyvärr svårt att mäta där pga den smälta plasten.
   
 5. Pen
  Medlem Nivå 8
  Du kan ju mäta spolen på undersidan, såvitt den inte är ytmonterad. Om den har gått varmare än vad som är lämpligt så kan ju kåpa/smältlim mörkna eller flyta som HasseTeknik föreslår. Det kan antingen bli avbrott eller så kan varven i spolen kortslutas (mer troligt eftersom du fortfarande har funktion). Det förra kan du mäta enkelt men inte det senare.

  Som HasseTeknik också föreslår så är det alltid bra att kolla lödpunkter. Det gäller alla komponenter som kan bli varma. En dålig lödning kan ibland ge de symptom du pratar om - en viss funktion är kvar men man får brus eller störningar. Använd ett förstoringsglas och leta noga efter sprickor i lödningen.

  Edit: Reservation för ytmontering i första meningen.
   
  Redigerat 3 sep 2017 09:19
 6. E
  Medlem Nivå 4
  Jo det stämmer, den är ytmonterad så det är lite svårt.
   
 7. B
  Medlem · Nivå 11
  Det bruna "limmet" är väldigt strategiskt placerat på spolen, troligen för att den inte ska "surra". Den ser ut att vara en del av en switchad strömförsörjning, och i sådana uppstår lätt akustiska effekter i spolar om något kan röra sig. Detta är ju en ljud-utrustning, så störande ljud är inte acceptabla.
   
 8. blackarrow
  Elektroniktokig Nivå 6
  Hur gick det?
  Kletigt, eller dålig lukt är också en bra indikation...
  Temp och spänning är naturligtvis viktigt men inre resistans dvs hur mycket ström den tål är ofta vad som knäcker kondingar. Den ska va för switch mode applications. Fel typ kan explodera i krysset...
  Var det nån spricka i mosfet transistorn?
   
 9. E
  Medlem Nivå 4
  Kondingarna var hela, troligtvis var det spolen som gett upp. Den var nog kapslad med plasthölje som smält pga hög temp.

  Ingen spricka i transistorn
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: