personstar

Elektronik Fråga

1k läst  23 svar

 1. E
  Medlem Nivå 4
  Kanske denna fråga är på gränsen till OT för Byggahus, men frågan gäller en radio av modell dyrare som ändå används i hemmet så lite koppling till hus finns om man tänjer lite på gränserna. Provar här innan jag går till nåt elektronikforum.

  Radion är inte helt trasig däremot har ljudet en massa störningar samt att displayen lyser för svagt, tänkte därför att det kanske är reparerbart.

  Bifogar en bild på en del av kretskortet och jag undrar vad det svarta vid kondensatorn är, är det innehållet som läckt ut eller är det någon form av lim el så som håller komponenterna på plats?

  IMG_20170901_193326.JPG

  Funderar på att löda dit en ny kondensator, frågan är bara om det svarta går att ta bort eller om man kan låta det vara kvar, dvs hoppas det inte är ledande material. Det svarta kletet ligger över en spole tror jag det är till vänster, men om det inte är ledande så kanske det kvittar.

  Nån som vet?
   
 2. J
  Medlem Nivå 9
  Är långt ifrån expert på detta, men fenomenet diskuteras mkt på elektronikforum mm, "recappa", dvs byta kondingar...

  Kondensatorer kan läcka, de brukar ibland se "svullna ut", så visst kan det vara en bra ide att löda bort den och sätta en ny, men troligen måste man försiktigt ta bort limmet som ligger mot kondingen utan att skada PCB eller spolen samt rengöra från det som läckt ut. Läckan kan orsaka skador, så kolla att alla banor är hela.

  Det är inte ovanligt att man "limmar" större komponenter för att de inte ska lossna om man tex tappar enheten i golvet.
   
 3. Pen
  Medlem Nivå 8
  Det absolut vanligaste symptomet med högt belastade kondensatorer är att de åldras och sedan sprängs och det brukar visa sig genom en lite spricka i krysset på ovansidan eller att de buktar där. Det ser inte ut att ha hänt på din kondensator (fast bilden är lite suddig).

  Men det finns även ett annat symptom som bara visar sig som läckage och det kan se ut precis som på bilden. Det som rinner ut är ledande och påverkar alltså elektroniken runt omkring. Det måste alltså tas bort.

  Du tar enklast bort kletet med T-sprit och tandborste (försiktig tandborstning) och sedan torka bort det. Upprepa några gånger för att få bort alla rester så att det inte bara späds ut och sprids över större yta. Ta bort kondensatorn först så går det enklare. Ny kondensator behövs förstås.

  Från bilden går det heller inte att utesluta att det bara är lim, precis som JohanLun påpekar. Ett foto lite mer från sidan kan göra det lättare att bedöma. Prova att göra rent lite grann - får du bort det med T-sprit så är det knappast lim.
   
  Redigerat 2 sep 2017 09:20
  erkka gillar
 4. E
  Medlem Nivå 4
  Ja ursäkta dåliga skärpan på bilden, men det stämmer att den inte buktar på ovansidan. Misstänker dock att den gått sönder underifrån.

  Man ser lite lim närmast kondensatorn, lite gulaktig färg. Tror inte dom limmat supermkt.

  Japp ska beställa ny konding o se om det går att fixa. Tack för tips om t-sprit. Tänkte först kanske isopropanol men det kanske inte funkar.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 16
  Ta gärna en kondensator som har lite högre spänningsnivå än den som sitter.
   
 6. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Och man kan också välja en specad för högre temp, men absolut inte lägre temp i alla fall, särskilt om det är en konding som åldrats/torkat/smällt. Då är det nämligen rätt ofta temperaturen som varit lite väl hög. Hög temp är elektrolytkondingars värsta fiende.
  Man halverar livslängden för var 10° högre temp det är.
  Och vid märk-temperatur har elektrolyter faktiskt väldigt kort livslängd, man ska designmässigt sätta kondingar märkt med minst 20° mer temp än vad man tror de kommer regelmässigt utsättas för.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Sen vore en bättre bild på kretskortet trevligt, då gick det kanske att hjälpa till lite bättre.
   
 8. E
  Medlem Nivå 4
  Bifogar en lite bättre bild

  IMG_3420.JPG
   
 9. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag tycker inte det där mörkbruna ser ut som elektrolyt. Vette tusan vad det är.

  Men Switchtransistorn där bredvid, UT5504, ser nästan ut att ha en spricka i plasten.
  Är det så, så är den rökt, dvs den magiska halvledarröken har läkt ut och den fungerar inte längre.
  Det känns som att det är en sekundärswitchad nätdel där, med den transistorn, och en spole i det bruna kladdet, tillsammans med lite kringkomponenter där. Frågan är varför den pajat, om det nu är så.
   
 10. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det ser lite mörkt ut också mellan två kondingar som står kloss mot varandra, där R323 är. Det mörka ser lite ut som det gör när något eldat lite, på kretskortet.
  Men bilden kanske luras, ev är det lim som håller kondingarna.
  Det verkar vara sånt lim runt alla större kondingar.
   
 11. Pen
  Medlem Nivå 8
  Jag tycker inte heller att det ser ut som elektrolyt som runnit ut. Det är för distinkta kanter och är snarare smältlim för att stabilisera mekaniskt och få bort ev ljudalstring från spolen. Smältlimmet brukar dock vara mycket ljusare men kan anta en mörkare färg vid stark värme eller överslag. Håller också med om att det ser ut som om transistorn spruckit. Ser också ut som att det mörka smältlimmet spruckit längst ner till höger alldeles intill kondingen. Ja, det har nog varit rejäl varmgång nere i hörnet.
   
 12. E
  Medlem Nivå 4
  Det ni ser är moderkort inte nätaggregat el så.

  Ja det verkar vara lim (gulaktigt) vid många kondensatorer.

  Lägger ut en till bild tagen från sidan

  IMG_3423.JPG
   
 13. Pen
  Medlem Nivå 8
  Ingen tvekan att det är smältlim. Och det är oklart om transistorn är sprucken - det kan vara en rand av limmet som syns. Ändå märkligt att färgen är så mörk.

  Nej, det är inte nätaggregatet utan troligen en s.k. step-up eller step-down för att skapa en annan spänning än den matade.

  En felmod i en sådan step-x är att spänningen går igenom omodifierad, vilket skulle kunna stämma med att du har en viss funktion fast den är dålig. De komponenter som blir varma i en step-x är typiskt transistorn, spolen, dioden (D1) samt elektrolytkondensatorn. Inte sällan blir faktiskt spolen varmast.
   
  Redigerat 2 sep 2017 16:00
 14. Pen
  Medlem Nivå 8
  En viss uppfattning om dess funktion kan man få med endast en voltmeter. Spänningarna ska vara olika på ingående och utgående sida. Utgående mäter du lätt över den misstänkta kondensatorn. Ingående är svårare att hitta om man inte är elektronikkunnig. Troligen kan den mätas över någon av de andra större kondensatorerna - frågan är förstås vilken.

  En sådan mätning kan fastställa fel men inte säkerställa rätt funktion. Till detta behövs oscilloscope.
   
 15. E
  Medlem Nivå 4
  Tack för alla svar hittills.

  Ska löda bort kondensatorn o se ifall det bruna går att tvätta bort. Annars tror jag att jag får ge upp. Saknar oscilliskop o kunskap för vidare felsökning
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: