Elak stickande lukt vid entré

674 läst  9 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3CF71A54-EA7C-4ED7-9A7E-835175D1B696.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B92A99E6-EE70-4A12-8EB8-A03F9D8676CA.jpeg

  Hej!

  Jag har ett dilemma som jag skulle vilja lyfta med er. Det är nämligen så att jag o min sambo köpte ett hus med tillträde 11 september i år. Huset är byggt 1976 och vi har haft 2 besiktningsmän på plats vilka båda konstaterat vilket fint skick huset är i. Ingen lukt fanns vid besiktningen.

  Vi har gått igenom påtagliga risker som att vi bl.a. har en källare som behöver dräneras om, betonggolv utan kapilärbrytande skick, själv ventilerande vind mm. Dessa risker vet vi om.

  Något som inte står nämnt i protokollet och som vi blivit varse om senare är att under denna period var det vanligt med tryckta syllar, bjälklag, stommar osv.
  Till min första fråga hur ser en tryckt syll ut och hur kan jag ta reda på om den är tryckt ( utan att skicka på analys ). Hur luktar en tryckt syll som blivit angripen av fukt, mögel? Se bilder. Är dem tryckta?

  För ca en månad sedan har en elak lukt börjat att osa precis vid vår entré. Huset ligger högt upp på en kulle och med källarvägg som går upp ca en halv meter över marknivå.
  Stanken är som värst precis vid entrén men som sagt doften är duktig att sprida sig så kan inte riktigt säga vart exakt det luktar om det är i början av entrén eller längre in?
  Doften jag beskriver är en riktigt elak variant nästan så att den sticker lite i ögonen, fastnar i kläder, hår osv, lite söt men mest kemisk nästan så att man kan känna den på tungan.

  Har plockat bort lister, slagit hål i väggar för att komma åt syllen, rivit i källaren under entrén osv. Hittar inget?! Allt ser fint ut och själva syllen ligger på en asfaltsboard och inte direkt på lekarblocken som källaren är byggd av.

  Om det skulle visa sig att något material i konstruktionen är av tryckt virke går detta under dolt fel eftersom det inte står nämnt i protokollet samt att inget påtalats vid köp? Besiktningsmannen har heller inte nämnt någon risk gällande detta. Hur skulle vi vetat detta? Eller faller allt på oss som köpare att undersöka något vi inte vet om? Ja menar syllen kan ju till och med vara bytt?

  Håller på att bli gråhårig av den här ovissheten. Just nu bor vi i gäststugan på tomten och trängs på mindre utrymme än vad vi hade innan, tack och lov för denna möjlighet men allt har hamnat i vänt läge och vi vet inte hur vi ska komma vidare.

  Är det någon som känner igen doften som jag beskriver, vad fasiken kan det vara??

  Tack i förhand vänligen frustrerade förstagångs husägare ;)
   
 2. S
  Husägare · Nivå 4
  Ingen mus eller råtta som ligger och ruttnar någonstans?
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Tryckt virke är ju mer eller mindre grönt, grått eller brunt (varierar med ålder och typ av impregnering), det här ser hur friskt och färskt ut som helst, absolut inte tryckt.

  Det ligger inte nåt dött djur nånstans?
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem · Nivå 7
  Hoppas det är ett dött djur bara. Annars skulle jag kollat så det inte är tryckt virke i väggarna, det kan förekomma också.
   
 5. O
  Medlem Nivå 1
  Fullt möjligt, dock är doften väldigt extrem åt det kemiska hållet. Kan död råtta/mus lukta kemiskt?
   
 6. O
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar, försökt googla mig fram till hur olika versioner av tryckt virke kan se ut men inte riktigt hittat nått vettigt svar.

  Luktar dött djur kemiskt?
   
 7. Magnussons2019
  Nybyggare Nivå 8
  Har du någon gång glömt att bära ut rått kött i soporna och det har börjat stinka? Den lukten blandat med uttorkat vattenlås (avloppslukt) och mer intensiv lukt skulle jag säga att dött djur luktar. Vi brukar få problem under vintern och den lukten håller i sig ca 3-6 veckor, om det inte blir tillräckligt kallt. Inte kul alls.
   
 8. T
  Medlem · Nivå 10
  Kan det vara lukt utifrån som letar sig in. Vi hade toa för grannskapets katter under entrétrappen för några år sedan. Stank av ammoniak och letade sig in i huset.
   
 9. Bowser
  Medlem Nivå 5
  Mineralullsisolering som blivit blöt kan börja lukta typ kattpiss efteråt när den torkat.
  Har fått lämna tillbaka ett antal paket isolering som formligen osade en ammoniakliknande doft när plasten revs bort.
  I förra bostaden hade jag samma sak i min entre.. där va problemet kondens från vattenkastaruttaget (väggenomföringen) vid dörren som hade blött isoleringen i många somrars tid, inte mkt vatten,bara så isoleringen blev fuktig, till en början anade man doften vid varmare väder, sen vart den nästintil kontinuerlig.
   
 10. M
  Allvetare Nivå 3
  Hej Ova,

  När jag fann ditt inlägg och beskrivningen av lukten trodde jag först att det var något jag skrivit.

  Vi köpte, i oktober, ett fritidshus byggt -74. Krypgrund på berg=riskkonstruktion, vi tog dit en besiktningsman (en som mäklarn för övrigt rekommenderade) denne besiktningsman tyckte huset var fint, lite hög fukthalt på ett par ställen i blindbotten. Han kände ingen lukt och såg ej den om något lilla påväxten på några ställen, något som jag uppmärksammade honom om.

  I besiktningsprotokollet står att läsa; förhöjd fukthalt och avvikande lukt. Men enligt besman ett fint hus.

  Efter ett par veckor kom stanken, en stank som visade sig vara uppdelad på åtminstone två områden. Den första som jag tog itu med var en ren mögellukt och jag rev bjälklaget i kök/matrum där det legat en linoleummatta som helt sonika kapslat in uppskjutande fukt och därmed möglat. Så långt allt frid och fröjd, men i samma veva kom den där kemiska sötkvalmiga lukten som känns på tungan, exakt så som du beskriver det!

  Jag har sedan 3 månader tillbaks slarvigt utlagt diffplast, pluggade ventiler samt en sorbtionsavfuktare som går på fullt.

  Har du kommit underfund med vad det är som luktar i ditt hus?
  Vi ska flytta in till Påsk och jag blir galen på lukten!

  Mvh
  Micke  Jag och min fru köpte i höstas en sommarstuga byggd 7
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: