Duschdraperi till dusch i ”lyxigt” badrum?

3k läst  30 svar

 1. P
  Medlem Nivå 6
  Är det någon här som valt att sätta duschdraperi istället för glasvägg på duschhörna där inte priset var det avgörande?

  I mitt fall skulle ett draperi öppna upp för en bättre planlösning och kanske också ge en mer ombonad känsla till badrummet. Har en idé om att badrummet ska upplevas mer som ett vanligt rum (målade väggar etc) än ett badrum.

  Jag tänker mig något liknande detta stilmässigt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8B3221B6-DE43-4D08-BF87-059E8C3526A0.jpeg


  Tvekar lite då de flesta verkar vara kritiska till draperi för separat dusch. T.ex. för att det sugs in mot kroppen, möglar osv. Så, någon med avvikande åsikt eller bilder på egna duschörnor?
   
 2. Carro_D
  Medlem Nivå 6
  Tycker duschdraperi fungerar ypperligt! Badrummet känns större och de är så billiga så man kan skifta mellan olika om man blir trött på en färg. Kan visa bild på hur det ser ut i vårt ena badrum på ca 5 kvm.

  Om man lämnar en glipa mellan vägg och draperi för mer cirkulation tycker jag att draperiet hänger rakt och inte sugs in i duschrummet.
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem Nivå 6
  Jättefint! Ser att du har ganska högt i tak, hos mig blir det lägre (ca 225 cm), funderar då på att möjligen använda en skena i taket istället för stång.

  Gällande glipan så kommer det hos mig bara bli tre väggar som är stängda så det blir så att säga en stor glipa oavsett (in mot badkaret i bilden nedan). Hoppas att detta gör att draperiet inte i så fall sugs inåt. Tanken skulle då vara att hela eller delar av draperiet döljs bakom lådan till WC-fixturen lite på samma sätt som det gör bakom kommoden hos dig. Kanske med en krok eller liknande som man kan hänga upp det bakom.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot 2019-05-28 at 19.57.00.png
   
  • Laddar…
 4. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Jag valde duschdraperi eftersom jag har bastudörren mitt framför duschen med en mindre passage emellan. En duschdörr skulle hindra mer än ett draperi. Duschen är i hörna med en sida glas. Eftersom draperiet inte går ända upp till taket tycks jag inte ha problem med att draperiet dras in mot kroppen - en viss betydelse har nog även att duschutrymmet inte är för litet.
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · Nivå 15
  Draperi är mycket fördelaktigt. Inga synliga kalklager som på en glasvägg, lätt att skifta och byta. Jag har båda så jag vet vad jag talar om.
   
 6. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Liten vattenspruta med ättika+Yes och en gummiraka efter duschen - 1 minuts jobb - håller glasväggen skinande klar även med mycket hårt vatten.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 15
  Det har jag varken tid eller lust till. En kompis har köpt en dyr duschvägg med specialbeläggning och allt. Han håller på att krypa runt efter varje dusch för att jaga droppar. Inte min grej.
   
 8. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Jag överdrev ... tajmade hur lång tid det tog efter morgonduschen med att raka glaset: 22 sekunder :p
   
  • Laddar…
 9. W
  Medlem · Nivå 6
  Det här har jag funderat på själv men inte orkat fixa. Men jag hade en tanke om citronsyra istället för ättika för bättre luktupplevelse. Behövs rakan varje gång? Motverkar inte lösningen kalkfläckar i alla fall så att man slipper stå och skrapa efter varje dusch, det skulle jag inte heller orkar med.
   
 10. Tomtom79
  Medlem Nivå 3
  Problemet med att draperi dras in är att den varma luften stiger mot taket. Ska man motverka det måste man låta luft komma in nertill. (Från sidan ger samma effekt så länge det är öppet neråt)

  Nackdelen med detta är att mani princip står i en skorsten . Kall luft drar nerifrån och upp. Samt att vatten stänker ut under draperiet.

  Så har man inga problem med att få vatten utanför och trivs att ha kallt när man duschar är det ok. Bilden du visade är skitjobbigt när man får vatten utanför, framförallt som draperiet hänger. Allt vatten som träffar draperiet kommer hamna på golvet utanför!

  Fördelen med glas enligt mig är att man håller den varma fuktiga luften kvar innanför dörrarna, man fryser inte när man duschar, det blir snabb varmt o gott där inne. Vattnet kommer aldrig utanför.

  Senar jag hellre lite kalkfläckar på glaset som syns än en massa smuts och bakterier i ett draperi som inte syns...
   
  • Laddar…
 11. Tomtom79
  Medlem Nivå 3
  I ritningen du gjort kommer det bli en sluten ”låda”. Luft stiger och åker ut ovanför draperiet och så länge det inte finns tilluft i marknivå vid badkaret kommer luften sugas under draperiet vilket kommer dras inåt tills temperaturen är i princip samma i hela rummet.

  Du kommer dessutom få hyfsat mycket vatten på golvet vid toan vilket jag hade retat mig tokig på, när någon duschat och man själv ska slå en sjua blir man blöt om fötterna!

  Som du ritat hade jag föredragit en fast glasvägg mellan dusch och toa så eventuellt stänk inte kommer dit. Kompletteras med öppningsbart åt höger alt, draperi där minst 110cm typ från duschblandaren så att draperi kan dras inom en bit utan att röra kroppen.

  Alternativt två svängda dörrar. Glöm dock inte en gummistopp mot toan så inte dörren svänger upp och in i toan och exploderar ;-)

  Fördelen med glas runt om är också att när ni badar stänger man dörrarna och luften ovanför badkaret kan bli varm och go. Inte skönt när man badar i 40 grader och det är 20 i rummet så knäna eller axlarna som sticker upp blir iskalla!
   
  Redigerat 29 maj 12:34
 12. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Jag skulle tänka om den planlösningen. Att ha duschen så nära inpå toan blir inte bra, det blir våta fötter vid toabesök om någon duschat. Har du fast vägg istället för draperi kommer du undan det problemet, men får istället mycket jobbigt att hålla rent toans sida+utsidan av duschväggen, då det blir trångt. Med svängbar duschdörr i glas kommer du åt att städa, men det blir alltid lite vattenstänk utanför sådana också (även om det är mindre än med draperi). Och att ha stänk/droppar på golvet framför toan är inte så trevligt, eftersom man inte vet om det är vatten från duschen eller något mindre fräscht. Och fuktig om strumporna blir man i vilket fall, vilket är otrevligt nog.

  Så, om det inte är helt omöjligt, försök att få mer avstånd mellan toa och dusch, oavsett om du ska ha draperi, dörr eller vägg!
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem · Nivå 5

  Jo det räcker att raka av efter dusch och sen städa som vanligt någon gång i veckan. Går snabbt så är värt det besväret tycker jag. Citronsyra är sämre än ättika just eftersom det inte dunstar (och då heller inte luktar), kommer istället ligga kvar och ge ränder till nästa gång du duschar.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem Nivå 1
  Japp! Vi tog ett duschdraperi ist, mest gör det hade blivit bökigt med glasdörrar och sen tycker jag illa om kalk/vattenfläckar.
  Köpte ett i belagd bomull på hm home. Funkat bra hittills, men har inte draperiet så det når golvet (så draperiet har en chans att torka..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9447E141-FFA6-41C2-94F1-FEAABD7D6672.jpeg
   
 15. P
  Medlem Nivå 6
  Stort tack Tomtom, Windestal och övriga, precis denna typ av svar jag hoppades på. (y)

  "Skorstenseffekten" när man duschar är lite svår att föreställa sig hur dåligt det kommer kännas. Jag har provat att duscha med öppna dörrar i nuvarande kabin och det är ju inte lika skönt som med stängda, lite kallare. Kanske kan man kompensera med lite varmare i rummet (golvvärme).

  Tänkte att det skulle bli lite mindre dragigt med ett draperi än helt öppet ("walk in shower"), kanske är det ett feltänk och det istället blir tvärtom (?). Gällande luftflödet så trodde jag att den mesta luften skulle gå igenom utrymmet där badet är och att det därför inte skulle dra in draperiet så mycket.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Luft.png


  Det blöta golvet vid toaletten pga. duschen tåls helt klart att funderas på. Kan extra kraftig lutning mot golvbrunnen eller kanske t.o.m. en nedsänkning av golvet vid duschen (med kant) råda bot på det mesta av detta problem om duschdraperiet så att säga hamnar innanför denna kant/lutning och att man anpassar längden på draperiet så att det slutar strax ovanför golvet?

  Att använda glasväggar/dörrar runt duschen är något jag funderat mycket på men har avfärdat varje idé så här långt pga. risken att man då istället inte uppnår dem öppna känslan i badkaret och rummet (risk för upplevd "akvariekänsla" när man badar). En enkel glasvägg utan dörr skulle möjligen göra att badet/rummet känns luftigt men då blir ju duschen "dragig" ändå. :crysmile: Tror ni detta är helt att jämställa med hur kall duschen skulle upplevas med draperi?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Glas.png


  Försökt öka avståndet så mycket det gick mellan glasvägg och toalett och det mesta det kan bli är ca. 20-25 cm mellan locket och glasväggen. Känns som det borde räcka för att det inte ska bli för knepigt att hålla rent?

  Gällande planlösningen så har jag försökt mig på att göra ungefär sisådär 7 miljarder varianter... :crysmile: Denna planlösning skulle ge oss möjligheten att ha dubbelhandfat/bred kommod men ändå en ganska luftig känsla trots få kvadratmeter. Om det nu bara gick att få till det tillräckligt bra med toalett och dusch dvs... :thinking:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot 2019-05-29 at 16.16.52.png
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: