Byggahus.se

Drömvillan i söderort

 1. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Hej, jag sitter här och funderar på hur man ska inleda, men blir nog bara att kasta sig in i det.

  Jag ska försöka hålla detta så kronologiskt som möjligt så får vi se hur det går :)

  I januari 2015 fick vi äntligen flytta in i vår nyproducerade lägenhet i södra Stockholm som vi väntat på i 2 år. Glädjen och lyckan byttes snart ut då jag redan andra kvällen fick gå plinga på hos grannarna eftersom ett par skrek sig hesa på varandra i ett hetsigt bråk. Detta var bara starten på allt kaos som skulle komma de nästkommande 6 månaderna. Det var ofrånkomligt, grannarna var fullkomligen dumma i huvudet och dom bodde rätt ovanför vår lägenhet. Det bråkades, skreks och bankade och dunkade dygnets alla timmar. Den nya superfräscha hissen blev sönderslagen av en av de fyra sönerna efter bråk med farsan osv. Det var aldrig lugn och ro.

  Vi stod ut i 6 månader, men efter att grannen hotat mig så kontaktade vi styrelsen och dom kände absolut till problemfamiljen som ställde till det för alla i byggnaden. En vräkningsprocess var påbörjad, men eftersom det var en bostadsrätt skulle processen ta upp till 2 år så vi tittade på varandra och bestämde oss för att flytta. Och tur var väl detta då familjen fortfarande bor kvar där nu fem år senare.

  Vi kände att denna gången ska då ingen annan idiot bo under samma tak som oss så vi letade villa.

  Vi föll till slut för en villa i den delen av södra Stockholm som vi aldrig hade haft några kopplingar till :)

  Blott 23 år unga flyttade vi från en etta på 36kvm till en villa på 180. Flytten gick den 18 December 2015.

  Här är försäljningsbilden.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3299.JPG


  Nog fanns det att göra, men kravet vi hade satt på varandra var att om det fanns källare så skulle det vara dränerat relativt nyligen. Detta huset fångade oss med storm trots kommande takbyte. Vi får ta en sak i taget.  Här börjar då vår historia av både glädje och lycka, men också sömlöshet och oro mellan varven.

  Tidigare ägarna hade lämnat många överraskningar i negativ karaktär och det är det jag kommer berätta om här. Problemen, men också åtgärderna.

  Jag kan garantera att inget som görs i detta huset fuskas det med. Allt görs gärna med hängslen och livrem och min fru brukar säga att den som kommer köpa detta huset kommer få ett hus i tiptop skick.
  Allt dokumenteras i bilder och sedan har jag en läderinklädd pärm som ska uppdateras med alla åtgärder som gjorts genom åren och de som komma skall :)

  Värt att veta är att när vi köpte huset hade jag i stort sett noll kunskap om allt som har med husägande att göra.

  Välkomna :)
   
  Redigerat 21 maj 2020 22:42
 2. O
  Medlem · 11 inlägg
  vilken inledning (y)
  det här ska följas!
   
 3. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Redan första helgen så tänkte vi dra igång en brasa, helt lyriska över att vårt nya boende hade braskamin :)
  Här kommer väl i stort sett första överasskningen.
  "Vi har lämnat veden som är förvarad bakom förrådet så ni har något att börja elda med"

  Jag gick ut med en ikeasäck för att hämta ved och först och främst var veden inte en kluven, men den rasade även sönder när man tog i den. Björkbitarnas fibrer särade på sig när man tog i det och jag insåg att dom bara hade gjort det enkelt för sig själva. Blev en tur ned till ica för att köpa en påse ved.

  Veden på baksidan av förrådet resulterade i 6 vändor till tippen med släp :sweat:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  gäststugahus.jpg


  Likaså hade det lämnats verktyg "som är bra att ha" i förrådet. Bland annat en gerkap som "bara behöver nytt kol". Dock var kapen en riktigt billig sådan där det inte finns nya kol att köpa löst :crysmile:
   
  • Laddar…
 4. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Badrummet på övervåningen hade ett stort hörnbadkar. Modellen hade stoppats av elsäkerhetsverket då risken för elchock när man badade var hög så vi bestämde oss direkt för att kasta ut hörnbadkaret när våren kom och ställa dit en duschkabin istället. Det kändes som att vi hade mer användning för det också eftersom kabinen i källaren är var minsta modell och jag är av större modell både lång och "bred" :p
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  toaöhus.jpg


  När badkaret väl flyttades så hade kaklet en underlig missfärgning. Tidigare ägaren kontaktades för att fråga vad det var, men det var inget dom kändes vid. Svaret kom ganska snabbt för när diskmaskinen tömdes så steg vattnet upp ur golvbrunnen i badrummet. En spolfirma kontaktades och dagen efter spolade alla rören ur och så rann det på igen.

  En anna överraskning tittade även fram bakom badkaret. Vattenrören kommer upp ur golvet och svänger sedan in i väggen och på vägen sitter det avstickare till badkaret. rören är original sedan -64 så det verkar som att man kört på budgetrenovering deluxe :whistle:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0823.PNG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4580.JPG
   
  Redigerat 21 maj 2020 23:23
 5. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Eftersom vi hade noll erfarenhet av allt som heter bygg och husägande (bortsett från el eftersom jag är elektriker) så var allt perfekt med huset och det sa ju även besiktningsprotokollet. Så här i efterhand så förstår jag inte hur huset i stort sett kunde gå igenom utan anmärkning.

  En sak som jag tyckte kändes lite märkligt efter att ha läst in mig om dräneringar var varför man låtit bli att koppla på dagvattnet från taket trots att huset dränerades sent 2013. nåja vi göra en enkelt lösning gjordes på nästakommande sommar tills vi kan gräva ner några rör vid senare tillfället.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3780.JPG
   
 6. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Under vintern hade bergvärmpumpen ett lite underligt beteende. Den stod extremt högt ställd och vi hade runt 24 grader på övervåningen och ca 16 grader i källare. Jag lyckades google fram en servicemanual på ca 200 sidor som skrevs ut och luslästes som kvällslektyr. Efter det servade jag hela värmesystemet, både primär (dvs kollektorn från borrhålet) och sekundär, sedan luftade jag elementen och ställde om kurvan. Det tog ca 2 dagar så hade vi stabila 22 grader både på övervåningen och i källaren :strong:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0319.JPG
   
  • Laddar…
 7. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  När sommaren kom började vi märka att tvätten som vi hängde i tvättstugan aldrig riktigt torkade. Torkningsprocessen var så pass långsam att kläderna hann börja lukta illa innan dom var torra. Via larmsystemet började jag läsa av luftfuktigheten och intensivt googlande visade på att något var knas. Som värst var det uppe på 96% vill jag minnas. Då gav jag mig in på nästa kapitel då: Ventilation. Tilluften i tvättstugan visade sig vara stängd och igenmålad. Frånluften stängd både i tvättstuga och badrum och detta var i gästrummet:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4608.JPG


  Alla ventiler öppnades och tömdes på isolering och rengjordes och jag förstod i efterhand att detta var deras lösning på den kalla källaren istället för att fixa värmesystemet.
   
 8. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  När sommaren kom så dök nästa bekymmer upp. Jättealtanen på baksidan dubblade som pool. Mitt på altanen bildades en stor pöl och det tog dagar innan det torkade efter varje regn. Detta gjorde att altanen i stort sett var obrukbar. Första tanken var att det var för tätt lagt, så jag monterade dubbla klingor på cirkeltsågen och drog några snitt här och var. Detta hjälpte dessvärre inte utan vid varje regn svällde det igen och blev tätt. Då slog det mig att det kanske var för tätt bygg runt om då kjolen på altanen gick hela vägen ner till marken. Hålsågen åkte fram och ventilgaller monterades på kortsidorna. Det tog ca 2 dagar så var det torrt igen och problemet kom aldrig tillbaka innan altanen revs några år senare (det är den intressanta delen och det kommer senare).
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3390.JPG
   
 9. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Redigerat 21 maj 2020 23:45
 10. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Vid närmare inspektion av vinden upptäckts även att gamla expansionskärlet satt kvar på vinden. Konstigt nog var detta inte påpekat i husbesiktningen. Anledningen till att jag litade på besiktningen var för att det är från en välkänd firma.
  Nåja, ut med skiten och plugga rören så kan vi stryka det från listan i alla fall :)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4590.JPG


  Passade även på att montera dit en badrumsfläkt för ventilationens skull :)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4593.JPG
   
 11. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Redan vid visningen (vi missade ordinaire visning så ägarna visade oss) så frågade jag om läckan som påverkat golvet vid radiatorn var en pågående läcka eller om den var gammal. Svaret var att det var gammalt och det var åtgärdat. Det var dock en lögn för när jag senare servade systemet och höjde till korrekt tryck så började det läcka direkt. Radiatorn var den enda i huset som var bytt och det var även den enda som inte fungerade. Jag drog åt kopplingen så det slutade läcka så fick det vara sålänge.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0951.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5152.JPG
   
  Redigerat 21 maj 2020 23:48
 12. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Nästa sak som upptäckte var att huvudvattenavstängningen inte fungerade på primärsidan. Sekundären fungerade om man tog i med den största ringnyckeln som fanns i huset och använde den som hävstång. Men relativt nyinflyttade och med en knaper budget efter möbelinköp (kommer ni ihåg att vi flyttade från en etta:rofl:) så bestämde vi oss för att vi byter vattenavstängningen när det är dags att byta vattenmätare. 2 veckor senare fick vi brev av kommunen att det var dags att byta mätare :rolleyes:

  Sagt och gjort:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3027.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1943.JPG
   
 13. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  Efter nästkommande vinter kom nästa bekymmer. Trots soligt väder var det konstant en stor pöl i gruset på uppfarten. Pölen fylldes hela tiden på och jag trodde det var grannens gräsmatta som tömde sig via slänten mot vår parkering. Vattnet drog med sig lera och korkade igen spygatten utanför garageporten vilket resulterade i att vatten sipprade in vid garageporten.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5185.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5189.JPG


  Men så en dag såg jag hur det stog som en fontän ut i slänten på gräsmattan och bestämde mig för att ta fram spaden. En bit ner fann jag ett dräneringsrör som tidigare ägaren grävt av och täckt över med fyllnadsmassa när man breddade uppfarten.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0824.JPG

  Efter att ha bollat lite frågetecken med grannen visade det sig att det ligger dräneringsrör mellan vår tomter för att hjälpa till att dränera gräsmattorna.
  Röret högtrycksspolades och skarvades och det konstanta vattenflödet på uppfarten slutade.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0825.JPG
   
  • Laddar…
 14. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
 15. Andjul
  Medlem · 117 inlägg
  I mars 2017 rev vi barnsängen som var platsbyggd. Vi hade inga barn när vi flyttade in och kändes inte behovet av att ha kvar sängen utan det fick bli en skrivbordshörna istället. Intressant nog så hade dom inte skruvat upp gipset utan limmat. Och bakom sängmöbeln var det ogipsat.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  sovrumnr2hus2.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6015.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6114.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6258.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6398.JPG