Byggahus.se

Dra eluttag från takdosa

 1. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
  Hej
  Det handlar om en garagedörr öppnare på 100 W. Det finns i närheten en takdosa som fördelar till olika uttag i garaget.
  Jag var med när en kompisa drog el till lamporna och har bra koll på trådarna.
  Det finns ett eluttag längst bort i garaget som matas från denna dosa. Den används aldrig. Kan man dra ut ett eluttag från trådar som går till det andra uttaget? Uttaget har 16 amper. Det handlar om att utnyttja 100 W från matningen eller måste uttaget ha egen propp.?
   
 2. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 948 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Om gruppen matar allmänuttag så är det inga problem att ta ut ett till uttag från takdosan.

  Sätt dit ett näslock och gå med utanpåliggande kabel till det nya uttaget. Det finns ingen anledning att ta bort det andra.

  Det låter dock som att du är väldigt osäker på hur det ska göras så jag skulle vilja rekommendera dig att kontakta elektriker. Eller åtminstone en kompis som är mer van.
   
 3. E
  Medlem · jämtland · 20 828 inlägg

  elmont

  Medlem
  Man väljer inte säkring efter last utan efter vad ledningarna tål och normalt är "vanliga" installationsledningar 1,5 mm2 och ska då normalt säkras 10 A. Och ja man kan koppla in ett uttag för porten om obruten fas, nolla och jord finns i dosan.
   
  • Laddar…
 4. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
  Tack för ert svar. Återkommer om det blir fler frågor.
   
 5. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Om uttaget är avsäkrat med 16 a säkring, då väljer man normalt 2,5 mm2 ledning till uttaget.
  Alla moderna vägguttag är märkta med 16 a men i Sverige brukar man ofta säkra dom 10 a och använda 1,5 mm2 ledning. Ibland förekommer 13 a säkringar, i dessa fall är 2,5 mm2 ofta att rekommendera, 1,5 mm2 är möjlig vid öppen enskild förläggning ( gränsfall).
   
 6. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
  Den vita är tändtråd som går till lamporna. Fas är svart, nollan blå och jord gul. Sen kommer det in en brun och går ut oskarvad som jag inte vet vad den är.
  Iden som sagt är att dra sladdar från fas och nollan o jord till ett el uttag.
  Som det ser ut verkar det vara enkelt att bara koppla en extra sladd till varje samling, eller finns det annat att tänka på ?
  Angående näslock, som ni ser på bilden det finns redan ett lock som lamp kabel går ut ifrån. Det går inte att få dit två kablar för utanpåliggande installation. Vad sägs om att dra en RKK kabel ifrån dosan på vinden i en flex hylsa och sätta den fast och sen borra och dra ut kabeln till uttaget ?
   
  Redigerat 22 aug 2017 19:39
 7. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 948 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Nej! Ingen RKK i fast installation. Om du ska dra kabel ska det vara EKK (eller EKLK/EQLQ/EXLQ om det ska se snyggt ut också).

  Byt ut locket till ett vanligt lock och borra två hål eller använd ett dubbelt näslock (jag vet att jag har sett det någonstans, men jag kan inte hitta det nu).

  När du ansluter något, ta bort torixarna (de röda tomteluvorna) och ersätt med Wago 221 eller 222 som är mycket lättare för en amatör att göra rätt med. Kostnaden är försumbar när det är så få.

  För övrigt ser armaturen horribel ut. Är den lös? Eller är den verkligen installerad på snedden mot panelen?
   
  • Laddar…
 8. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 615 inlägg

  GK100

  Medlem
  Ovansidan av dosan ser ju lättåtkomlig ut via takluckan så kanske det går lätt att ansluta slang/rör till den via stutsarna på rätt sätt. Och sen antingen gå på vinden vidare eller borra ner strax intill på ett bra ställe att fortsätta utanpåliggande från. Och som sagt ingen RKK där.
   
  • Laddar…
 9. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
  Dosan ligger bakom armaturen. Jag flyttade den en bit till vänster för att öppna dosan. Angående wago, det går fyra sladdar just nu till varje luva men den som ska tillkomma blir det fem. Tror du det får plats med tre wago med fem ingångar ? Jag tror det blir väldigt trångt.
  Finns det inget annat allternativ till utanpåliggande installation ? Jag tycker det blir ful och vill gärna slippa den.
   
 10. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
  Jo, det var så jag menade. Det finna en ledig utgång i dosan som pekar tom mot rätt riktning. Tänkte stoppa i ett flex rör och dra EKK kabeln i röret ovan på taket. Sen borra ett hål och dra ut kabeln till det utanpåliggande uttaget. Eller måste det vara vp rör istället för flex ?
   
 11. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 948 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Det är inget problem att klämma in tre fempoliga wago där. Välj 221 som är lite mindre (och en bättre design eftersom den är transparent). Torix fungerar men är lite krånglig för en nybörjare. Speciellt fallet att ansluta en till ledare är vanskligt eftersom man frestas att bara skruva bort torixen, lägga dit ledaren och skruva på igen. Det ger en undermålig kontakt med risk för glapp och brand. Det korrekta sättet är att tvinna upp alla ledare, se till att de ligger parallellt och är lika långa för att sedan tvinna alla samtidigt. Du har dessutom RK inblandat i kopplingen vad jag kan bedöma, det blir ännu lurigare. I en Wago 221 sitter både EK och RK utmärkt och du kan granska kopplingen så att det är bra.

  Som GK100 skriver, om du kan komma åt dosan uppifrån kan du sannolikt ansluta en slang till en av stutsarna. Om det går att dra slangen till där du ska ha uttaget på ett bra sätt så är du hemma, det är bara att gå ut med slangen genom taket och montera ett utanpåliggande uttag. Du skulle till och med kunna fälla in en rotdosa och sätta ett infällt uttag om du vill (och kommer åt uppifrån).

  Edit:

  Om du går med slang ut genom taket och sätter ett uttag direkt över utloppet skulle jag rekommendera att du drar FK i slangen istället för kabel, det är mycket lättare.
   
 12. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
  Tack för tipsen. RK kommer ifrån armaturen. Det var en elektriker som kopplade lamporna medan jag var med. Är det felaktigt ? Har för mig att den gamla armaturen var kopplad med sockerbitar till en kort kabel som kom ut från dosan.
  Apropå infälld uttag, jag kommer lätt åt uppifrån och kan sätta fast en dosa på närmaste regel och fälla in uttaget vilket tycker jag bäst om. Men jag tänkte om man råkar promenera på kallvinden då finns risken att trampa på dosan. Är det vanligt med infällt uttag på taket ?
  Anhående FK, jag tänkte på det förut men tänkte jag att det kanske är inte bra om det kommer ut nakna sladdar genom taket (?) som sen går in i uttaget därför tänkte jag på kabeln.
   
 13. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Att koppla blanda ek och fk i torix kräver stor skicklighet. I detta specialfall är risken för en dålig förbindning öppenbar.
   
 14. L
  Medlem · Stockholm · 1 644 inlägg

  Lars48

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.