Byggahus.se

Dispyt om dagvatten med kommunen.

 1. A
  Medlem · 36 inlägg

  a94marbo

  Medlem
  Vi har köpt en tomt av Mölndals kommun efter semstern förra året.
  Då markarbetet på tomten hade påbörjats, upptäcktes två dräneringsrör (som ligger på komunens mark) någon meter från tomtgränsen som ej var besiktningsbara vid köptillfället. Dessa rör kommer från två ovanliggande fastigheter ur vilka ansenliga mängder dagvatten leds in på vår fastighet. Detta har orsakat problem och merkostnader under markarbetets gång. Vi har tvingats gräva ett dike två meter in på tomten för att leda bort det inkommande vattnet, samt bekosta extra fyllnadsmaterial för att dränera bort det vatten som letts in på tomten.

  Vi har varit i kontakt med kommunen vid ett flertal tillfällen men de vill inte känna sig ansvariga för problemet då de stöttar sig på en punkt i köpekontraktet. "Omhändertagande av såväl dagvatten från fastigheten som dagvatten som evetuellt kommer in på fastigheten från utanförliggade områden, ombesörjs av köparna då kommunal anslutningspunkt saknas." Vi skrev på i tron om att punkten gällde endast regnvatten och ytvatten som rinner in på tomten, inte vatten som leds in på tomten från andra fastigheter.
  Är det någon vänlig själ som vet vad som gäller i detta fall. Som vanligt är man helt utelämnad då man inte vet vad som gäller.
   
 2. A
  Medlem · 36 inlägg

  a94marbo

  Medlem

  Re: Dispyt om dagvatten med kommunen.

  Uppdatering:
  Fått svar från kommunen igen. Enligt dom finns ej rören utmarkerade på deras kartor och de hävdar att de inte tar ansvar för att det ligger rör i deras mark som ställer till det för oss. Vidare avslutande de med att säga att vi skall ta upp det med de fastighetsägarna som rören kommer ifrån.
  Kan man vända sig till någon annan? Finns det ingen politisk motpol till tjänstemänen på kommunen? Typ av nämd man kan ta upp sådana här ärenden i?
   
 3. G
  Medlem · 2 147 inlägg

  Re: Dispyt om dagvatten med kommunen.

  Vad skulle hända om rören "råkade" bli igentäppta? Sånt händer ju faktiskt...
   
 4. B
  Medlem · 2 901 inlägg

  Re: Dispyt om dagvatten med kommunen.

  Skulle väl vara lokala byggnadsnämnden isf.!? MEN har de andra fastighetsägarna tillåtelse av kommunen att lösa sin dränering på detta sätt, problemet borde ju landa i kommunens knä ändå när dom sålt tomt till er!
  Bör väl vara kommunens sak att ta upp problemet med de övriga fastighetsägarna spec. om dessa tomter också är "kommunsålda" ???
  MVH/Christina.
   
 5. C
  Medlem · 210 inlägg

  cyanna

  Medlem

  En tanke bara

  Om nu rören ligger på kommunal mark men dem inte finns på deras kartor, det kanske inte finns något bygglov till dem? Kan man anmäla det som "olovlig bygge"? Då blir dem väl tvungna att titta på det, eller?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.