Byggahus.se

Diskmaskin med kall och varmvatten anslutning?

790 läst  30 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej! Eftersom vi har bergvärme och därmed väldigt billigt varmvatten så har jag köpt en (Miele) diskmaskin med både kall och varmvatten anslutning. Nu funderar jag på om det finns några kökskranar/blandare som har avstängning för både kallt och varmt vatten? Jag har inte hittat någon. Ett alternativ kan ju vara att sätta två ballofix under bänken men jag är nyfiken på hur ni andra har löst samma problem?
   
 2. Erik_Hansson
  Medlem · Nivå 11
  Blir det billigare? Hur mycket vatten måste rinna till innan det kommer varmvatten ute kranen?
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Att värma upp vatten med bergvärme istället för el är ungefär 80% billigare. Men den största vinsten är att du slipper tiden som det tar för tvättmaskinen att värma upp vattnet. Professionella maskiner har alltid anslutning för varmvatten.
   
 4. Erik_Hansson
  Medlem · Nivå 11
  Det var inte det jag menade.

  Hur många liter vatten måste du tappa upp innan det kommer varmt vatten? Dessa liter måste maskinen ändå värma, samtidigt som du redan förlorat motsvarande eftersom vattnet redan var värmt en gång. En maskin behöver inte så många liter, att det är stor risk att det blir till ingen nytta.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 8
  En maskin som bara har 1 anslutning spelar det nån roll om det är varm eller kallvatten?

  Kopplade in en diskmaskin åt en bekant och vi upptäckte att vattnet från kranen till diskmaskinen var varmvatten
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Många tillverkare specar att det får vara max 25 graders vatten. Garantin gäller inte om man använder varmare vatten (ex. Bosch).

  Maskindiskmedel använder enzymer för att bryta ned proteiner. Enzym bryts ned vid högre temperaturer och "arbetar" i början av diskcykeln när vattnet är kallt. Kör man på varmvatten direkt förstörs enzymerna innan de hunnit jobba.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Ditt resonemang bygger på att det inte tappas varmvatten i diskhon som sitter 8 dm från diskmaskinen. Vattnet ska färdas en sträcka av 8 dm i 15 mm grova rör. Jag uppskattar mängden vatten till mindre än en liter men tack för ditt svar. :)
   
 8. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
  Stämmer säkert för vissa Bosch men inte generellt. Tittade i bruksanvisningen på första boschmaskinen jag ramlade över (Serie | 8 Helintegrerad diskmaskin 60 cm SBA88TD26E) och den klarar normalt varmvatten:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot from 2019-08-14 14-24-22.png


  Det brukar alltid sägas så. I praktiken är jag inte så säker på att det stämmer. Kanske kyls varmvattnet ned tillräckligt av den kalla maskinen i diskprogrammets inledning, vad vet jag.

  Jag har dock i närmare trettio års tid kört ett antal maskiner kopplade till varmvatten med mycket goda erfarenheter. Så kör på varmvatten säger jag!
   
  • Laddar…
 9. Erik_Hansson
  Medlem · Nivå 11
  Ja, jo om man spolat i vasken först så är det ju så. Hoppas mig tar det iaf en stund innan varmt vatten kommer om man inte använt på ett tag.

  Oavsett tror jag att uppvärmningen ändå inte är så stor kostnad relativt i detta sammanhang.
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Du har säkert rätt. Men det kommer kännas bra för mig att jag har det enligt mig bästa sättet. Oavsett ekonomisk vinning eller ej så kommer det iaf att gå snabbare att diska vilket uppskattas :)
   
 11. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
  Utan att egentligen ha någon aning tror jag uppvärmningen är den största kostnaden vid en diskning. Vad har vi för kostnader? Spontant ser jag:
  • Slitage, avskrivning, service på maskinen
  • Diskmedel/spolglans/salt
  • Vattenkostnad
  • Elkostnad att värma vatten
  • Elkostnad för motorer och pumpar
  Finns det andra kostnader? Procentfördelning?
   
 12. Erik_Hansson
  Medlem · Nivå 11
  Dom två första lär vara högst andel. Hur många kWh går åt för att köra en maskin?
   
 13. Erik_Hansson
  Medlem · Nivå 11
  Bara om det faktiskt kommer fram varmt vatten ;)
   
 14. M
  Husägare · Nivå 8
  Sannolikheten för vattenläcka multiplicerad med hemförsäkringens självrisk.
  Sannolikheten för maskinbrand multiplicerad med hemförsäkringens självrisk.
  Sannolikheten för personskada (maskinen exploderar och skickar ut vassa delar) multiplicerad med självrisken för eventuell olycksfallsförsäkring.
   
 15. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
  Kreativt! :) Undrar om Konsumentverket räknar på motsvarande sätt när de beräknar milkostnad för olika bilar... :thinking: