Byggahus.se

Dimmer, lågenergi / led - lampa?

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Denna fråga har säkert ställts många gånger, men ändå hittar jag inget konkret svar på frågan när jag använder sökfunktionen.

  Kan man använda en "vanlig" (transistordimmer) dimmer för att dimma lågenergi/led-lampor som är dimbar? Normalt så går ju inte en "vanlig" lågenergi/led-lampa att dimma. Men det finns ju vissa som det rent utav står dimbar på, så då borde väl dessa gå att dimma?

  Nu pratar jag enbart 230V lampor. 12V förstår jag att det krävs en trafo till.

  I någon länk här ang dimmers så stod det att lågenergilampor gick fint att dimmra men man skulle dela dimmerns effekt i hälften? :S
  Ett inlägg säger ja och ett annat nej.. jag är förvirrad! :)


  Har i alla fall en Eljo (ATD630R) sittandes i väggen nu, men mannen som installerade den sa att vi enbart fick använda glödlampor och halogen.
  http://ecatalogue.schneider-electri...d=4319&groupid=117527&navid=26774&navoption=2
  Kom på en specifik fråga angående just denna dimmer när jag själv tittade på informationslänken, "Effekt glödlampa 60-630 W" vad menas med den undre siffran, kan jag inte dimma en 25-40W lampa?! Det skulle ju kunna ge ett problem med lågenergi/led då dessa normal bara ligger på några enstaka watt.

  Tack för all underbar hjälp man alltid får av er d^_^b
   
 2. K
  Medlem Nivå 2
  Med Led lampor så kan man svara både ja och nej, eftersom vissa fabrikat går att dimmra med vissa dimmrar och vissa gör inte det.
  Det finns idag Led lampor som klarar att dimmras med en vanlig 315w dimmer. Din 630w vet jag inte dock. Den undre siffran är som du tror, du kan inte dimmra en 25-40w glödlampa. Men i en del ledlampor sitter det inbyggd teknik som lurar dimmern att tro att det är en högre last, så det fungerar endån.

  Man får helt enkelt höra med försäljaren för Led om det funkar till den dimmer. Eller ta hem ljuskällor och testa med.
   
 3. Elinfo
  Medlem Nivå 5
 4. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Dessutom vill LED och lågenergi ha en framkantsdimmer (tyristordimmer), inte bakbank (transistordimmer).
   
 5. K
  Medlem Nivå 2
  Det finns många Led som vill ha en vanlig transistor dimmer också.
   
 6. T
  Medlem Nivå 2
  Tack för alla svaren, det gäller alltså att testa sig lite fram. Dvs köpa på sig ett par olika lågenergilampor som är dimbara och testa. I och med att dimmern styr 4 lamputtag samtidigt så bör det ju inte vara något större problem att komma upp i 60W med 4x lågenergilampor (speciellt då dom dimningsbara förmodligen har något extra motstånd). Däremot kan det ju bli lite tungt att komma upp i 60W med LED ;) (Fast kanske löser motstånd problemet även här, så man kan inte räkna watt för watt... ) Det viktiga är ju bara att dimmern inte går sönder bara för att man testar, för den var ju dyr!
   
 7. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
  El är ju märkligt svårt! Dessutom kommer lågenergilamporna och skapar en helt ny (sp)elplan.

  http://www.eldirekt.se/dimmer/renova/eljo-renova-dimmer-universal
  Denna dimmer köpte jag för ett år sedan då vi la om alla el i lägenheten. Vet att jag även köpte en billigare variant till något rum där vi inte ville "framtidssäkra" genom att köpa den dyraste dimmern som "klarar allt". Länken går alltså till den dimmer som jag valde flest av för att just vara framtidssäkrad och kunna sätta dit alltifrån en gammal takkrona som jag hittar på blocket, till spotlights (utan trafo)etc...

  Hur som helst så klarar ingen av våra dimmers lågenergilampor. Har googlat lite men inte hittat något "så här ligger det till" svar ännu. Finns det något bra svar på detta kring dimmer och lågenergi lampor? Det snackas bakkant och framkant etc men hallå, jag har köpt dimmers för över 1000 spänn stycket, vilken dimmer ska jag nu byta till då för att klara av att köra lågenergi.
   
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Det går tyvärr inte att i förväg veta om en viss dimmer och LED-lampa (230 V) passar ihop då det saknas standarder för detta. Man måste i dessa fall prova sig fram eller fråga en tillverkare. Transformatorer är lite enklare, men det kan i sällsynta fall bli problem med brum där också.

  Dock kan det faktiskt vara så att din dyra universaldimmer inte alls fungerar pga att LED och lågenergi uppför sig som en kapacitiv last ur dimmerns synvinkel, vilket gör att dimmern ställer in sig för bakkantsstyrning. Men elektroniken i lampan kan vara konstruerad för framkantsstyrning! :mad: Så det hetaste tipset är att prova en ren framkantsdimmer för LED och lågenergi. (voltimum)
   
 9. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
  Tack! Det verkar bli inköp av ny dimmer och nytt besök av elmaestro.

  My bad naturligtvis att köpa dessa, de påpekade att det räcker med "vanliga" dimmers men jag sa att jag gärna ville ha något som klarade allt, kunde lika gärna betala lite extra. Typ 7 dimmers av universaltyp som alltså inte är "universal" när nu lågenergilampor är den nya standarden. Jäkligt segt, i rena pengar är det ju ca 500kr extra per dimmer och dessutom så innebär de att de nu är värdelösa!

  En naturlig följdfråga är ju om de överhuvudtaget kan/får sälja dessa dimmers i fortsättningen då de inte svarar mot dagens krav för lågenergilampor? Leverantörerna har väl säkert en övergångsperiod som innebär att de kan kränga av alla dessa "gamla sortens" universaldimmers till intet ont anande kunder.. Grattis till mig som gärna analyserar mina inköp in i absurdum. Bara att acceptera att man fick sitta på loosersbänken denna gång!
   
 10. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Vi får hoppas att någon tar tag i detta och tar fram standarder, speciellt när de förordar lågenergi/LED och vill förbjuda glödlampor. Du får ha byggahus som daglig hangout så missar du ingenting viktigt :)
   
 11. P
  Medlem Nivå 1
  Tyvärr är den här snart två år gamla tråden fortfarande aktuell. Jag jagar diskbänksbelysning som är dimbar med något som telldus klarar av. Idag var jag på K&co och köpte en av varje av alla deras LED-lister för att se vilken som ger bra ljus och om någon kan dimras...

  Finns det någon färskare tråd i ämnet så länka gärna.