Byggahus.se

Dimmbar golvlampa väsnas något otroligt

 1. L
  Medlem · 48 inlägg
  Hej!

  Jag har en Markslöjd Detroit (http://www.markslojd.se/Hem/Produkt/111247/DETROIT-Golv-2L-Oxid.aspx) och tycker lampan väsnas något orimligt mycket när den inte står på full styrka. Dimmern i sig surrar lite, inte så farligt, men själva lampan surrar jättehögt. Det stör verkligen.

  Kan man ersätta lampan med en som inte surrar?

  Tack på förhand
   
 2. useless
  Lök. · 18 169 inlägg
  Vilken av lamporna är det som låter? Båda finns hos de flesta 'teknikvaruhus' för några tior, så det är väl bara att prova?
   
 3. L
  Medlem · 48 inlägg
  Det är den stora uplight-lampan som väsnas.
   
 4. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · 17 938 inlägg
  Du menar alltså att ljuskällan, halogenröret, väsnas eller något i dess närhet? Ovanligt. Skulle kunna bero på något som är mekaniskt ostabilt men det är lite långsökt eftersom det inte inträffar med sinusformad 50 Hz utan endast vid klippt sinusvåg.
   
 5. L
  Medlem · 48 inlägg
  Osäker om det är just röret, men något vid toppen av lampan är det iaf. Finns det någon elektronik där uppe?
   
 6. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · 17 938 inlägg
  Det tror jag inte, men det är kanske värt att granska toppen och lägga örat till ;)
   
 7. L
  Medlem · 48 inlägg
  Det ser inte ut att finnas nåt där uppe förutom reflektiv plåt och lite kopplingar till lampan. Ska köpa en ny imorgon och testa om det löser problemet. Ljudet kommer definitivt där ifrån.
   
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · 17 938 inlägg
  Om vi antar att dimmern är av den gamla typen och klipper i framkant så blir det en strömspik där dimmern slår till nära toppen på sinuskurvan. Kanske kan dem orsaka ett rassel i en långa glödtråden i en rörlampa. Det sker också en elektromagnetisk påverkan på ledare i en kabel, men då pratar vi hundratals ampere - har aldrig hört talas om att en dimmer kan sätta ledningar i svängning. Eventuellt kan något sitta löst i socklarna, men återigen så ska då strömstöten på något sätt sätta dessa i rörelse. Så själva ljuskällan är nog det hetaste tipset.
   
 9. L
  Medlem · 48 inlägg
  Tack för svaret. Dimmern som sitter i är följande: http://www.markslojd.se/Hem/Produkt/DIM1102/Dimmer-to-CHICAGO,-BOSTON,-DETROIT.aspx

  Jag ska köpa ny lampa imorgon så får vi hoppas det löser problemet.
   
 10. L
  Medlem · 48 inlägg
  Den låter betydligt mindre med ny lampa. Dimmern surrar fortfarande, men inte lampan längre.

  Kommer man undan surret i dimmern eller är det nåt man får leva med?
   
 11. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · 17 938 inlägg
  Surret i dimmern brukar kunna åtgärdas. Det brukar vara så enkelt att komponenter kommer i svängning så en lite drastisk lösning är att spritsa smältlim över elektroniken, men det kan ha en dålig effekt på kylningen...så undvik den trebenta effekttriacen. Koncentrera smältlimsattacken till den stora drossel som brukar finnas. Det kan räcka att vicka lite på den så att den inte kan ligga an mot någon annan komponent eller chassit och skramla.
   
 12. L
  Medlem · 48 inlägg
  Försökte öppna dimmern och kika men väl tillsluten och sladdarna mycket korta, så den sitter där den sitter...
   
 13. B
  Medlem · 234 inlägg
  Jag har haft en likadan som också väsnades något otroligt. Om jag knackade på själva lampan försiktigt så blev det ibland bättre för en stund. Att sätta i nya lampor hjälpte också för ett tag. Jag lyckades aldrig bli av med problemet (förrän jag separerade och lämnade lampan till exet).Den var dock tyst när den var på full styrka.

  Upplever liknande fenomen med en dimbar sänglampa jag har nu. Ibland börjar den surra när den är dimmad. Knackar jag lite på lampan så tystnar det ett tag. Sen blir det sämre och sämre vartefter lampan blir äldre. Till slut är det bara att byta lampa och börja om från början. Men nu tänker jag inte separera igen för att lösa det problemet!
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · 10 031 inlägg
  Jag skulle nog separera från sänglampan...
   
 15. HogeN
  Medlem · 357 inlägg
  tycker att alla golvlampor vässar som ormar oavsätt vilken nivå av ljusstyrkan :/