Byggahus.se
Hej!
Har nyligen köpt en vertikalfräsmaskin och är helt ny på det området. Och jag undrar om det har någon betydelse vad man har för diameter på kuttern? Dom finns ju bl.a. med diametrarna 78, 88, 93, 100, 120 och 138 mm. Vad är fördelen med att ha en stor kutter istället för en liten? Ge mig lite råd :)
 
Och kan du variera varvalet så får du anpassa det efter diametern.
Det handlar om att få lämplig skärhastighet/periferihastighet.
Diametern kan annars ha betydelse om man behöver komma åt en bit in på arbetsstycket, då kan en fräs med liten diameter vara för liten.
 
Upptäckte precis att det sitter en etikett på sidan om fräsen. Det verkar vara nån typ av tabell. Vad betyder det här? Har det något med kutterdiametern att göra?
Det är precis vad det handlar om. Läs av din kutterdiameter till vänster, och hitta därefter lämplig rpm på x-axeln. Eller tvärtom om du har fast hastighet men kan välja kutter. Du ska naturligtvis vara i det gröna området. Sen kan vissa träslag kräva justeringar, för att framgångsrikt fräsa ek så brukar jag sänka varvtalet och höja matningen.
 
Det viktiga är att du inte får för låg skärhastighet. Kommer du under 30-35 m/sek finns risk för kickbacks (bakslag).

För små pinnfräsar till överhandsfräsar gäller andra regler för skärhastigheter. Vanligtvis ligger man där på bara 10-15 m/sek trots att den låter som en bålgeting.