Byggahus.se

Den halvstora jiggbyggestråden

 1. Lime113
  Medlem Nivå 11
  Har för mig att Matthias Wandel gör precis likadant :) eller tvärtom han brukar väl fila ned tapparna men kul att lära sig. Tack Ola! :)
   
 2. Skånelängan
  Medlem Nivå 8
  Jag har ringt runt lite för att få pris på björkplywood och fick till slut pris. Notan hamnade på 1700 kr/skiva (1500x3000 mm) vilket är ett hiskligt pris för något man ska såga upp och göra jiggar av. MDF är inte lika formstabilt utan där finns lite större risk att den slår sig om man nu har sitt snickeri i ett utrymme som inte är uppvärmt osv. Formplywood borde dock klara sig rätt bra och har ett bättre pris än björkplywood.

  Har ni förslag på annat material och vad för nackdelar har tex formplywood jämfört med björkplywood förutom en tråkigare färg?
   
 3. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Vad jag sett av formplywood är det inget vidare formstabilt, brukar va krokigt redan på brädgården. Sen vet jag inte anledningen men vissa byggvaruhus sågar inte formplywood, antar det sliter klingor rejält?

  Jag hade nog hellre kört MDF är formplywood.

  1500*3000 är ju väldigt stor skiva, hur tjock var den? Har för mig 1525*1525 brukar kosta mellan 500 och 700 i tjocklek 15-18mm.
   
 4. Skånelängan
  Medlem Nivå 8
  Jo det är en stor skiva och tjockleken är 15 mm. Det fanns endast den storleken att välja på om jag ville har 15 mm. Visst kan man gå ner i tjocklek men jag tycker ändå det är mycket pengar.

   
 5. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Fredricssons har 1525*1525 15mm, kostar runt 500:-, betydligt billigare kvadratmeterpris än vad du fått. Nackdelen är väl att du måste köra o hämta en fredag mellan 13 och 16. Passar inte det kan du köpa av http://sliparebackensfinsnickeri.se/snickerivirke.html där kan du hämta dygnet runt:)
   
 6. Skånelängan
  Medlem Nivå 8
  Tack för tipset. Staffanstorp ligger inte så farligt långt bort.
   
 7. Lime113
  Medlem Nivå 11
  Själv brukar jag gå och gräva i Olas soppor för att hitta någon kapad och förborrad björkplywood. Allt som behövs är att trycka dit nya sargsprintar så har man en jigg :crysmile:
   
 8. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Visserligen utgör snickrandet en betydande del av mitt liv men inte fan kokar jag soppa på björkplywood!
   
 9. Lime113
  Medlem Nivå 11
  Du är kanske för ung för att komma ihåg Björnlim?
  Diskussionen blev nästan lika rolig som sågspån på tomten ;)
   
 10. F
  Medlem · Nivå 14
 11. Skånelängan
  Medlem Nivå 8
  Sprayar ni era jiggar som ni har lagt extra energi på och som ni vet att ni kommer använda under flera år med någon typ av klarlack?
   
  • Laddar…
 12. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Oftast inte. De ytor som ska ha bra glid brukar jag vaxa lite emellanåt, flertalet jiggar vill man dock ha hög friktion för att ämnet ska vara lättare att hålla fast och då föredrar jag obehandlade ytor.
   
 13. F
  Medlem Nivå 5
  Åh björnklister med en doft av mandel, vill minnas att den doftade som mandelkubb men smakade inte lika gott.
  Sökte fram några bilder på nätet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  björnklister.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  björnklister_kartong_äldre.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  björnklister_plåtburk_pensel.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  björnklister_kartong.jpg

  bear11.jpg
  Nu mer så finns Björnklister COCCOINA i plåtburk som kommer med pensel samt i limstift.
  Jag vet inte om det är min uppväxt i förorten men med det namnet låter det som den borde levereras med ett rör istället för pensel.
  Jag hade fått många kommentarer av bekanta om jag haft en plåtburk men den loggan på, förstår inte att de inte byter namn, jag undrar hur mötet gick till när de bestämde namnet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Björnklister_COCCOINA.jpg
   
 14. Skånelängan
  Medlem Nivå 8
  Efter tips tidigare i denna tråd så blev det till slut ett besök i Staffanstorp och Sliparbackens finsnickeri. Efter ett trevligt besök där det bjöds på både dricka till min lilla hjälpreda och rundvandring bland maskinerna så kom jag hem med ett par skivor plywood.

  Jag har precis avslutat mitt första jiggbygge där jiggen är till för att kunna göra tapphål med en överhandsfräs. Jag skulle kunna göra tapparna på den med men väljer nog en annan lösning för detta då tapparna ska vara rätt stora.

  Via de infrästa skenorna på undersidan som nog syns lite dåligt på bilderna så kan man sätta dit olika stöd eller klämma fast ämnena som ska fräsas.

  Det är min första jigg så var snäll i kritiken :)
   
 15. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Tycker den ser bra ut. Görs det tapphål i längsträ (som dessa ser ut att vara) hade jag nog satt nån vertikal skena för att enkelt kunna spänna fast ämnet. Horisontell skena hjälper väl mest om ämnet spänns vertikalt. Jämför med min multifräsjigg