Byggahus.se
rockles skrev:
Detta är olika skyddsprinciper som jag enkelt beskriver nedan:
Ojordade uttag = skydd genom isolerad miljö = klass 0:mad:
Jordade uttag = skydd genom automatisk frånkoppling = klass 1:)
Smala europa uttag = skydd genom extra isolering = klass 2:)

Dessa skyddprinciper har sina egna krav beskrivna i SS 436 4000 och består av varierande antal punkter som skall uppfyllas.
Ojordade och jordade uttag i samma rum är farligt just för att skyddet i rummet för ojordade apparater är frånvaron av jord. En apparat med jordad kontakt erbjuder då den ansluts i ojordat uttag samma skydd som den ojordade apparaten. Vilket är tillåtet. Men skyddet är frånvaro av jord. Du får inte en krets till elcentralen pga det isolerade golvet trots att apparaten är spänningsförande. Nu var ju inte detta konsekvent då vi har element i de flesta bostäder som blev jordat via pannan, därför beslutade Elsäkerhetsverket till slut att förbjuda nyinstallation av ojordat.

Där vi har ojordade uttag så skall golvet vara av isolerande material vilket finns beskrivet i en SS hur den skall mätas. Byter man golv till tex klinkers där ojordade uttag finns skall man därför byta installationen till jordade uttag.

Jordade uttag är skyddsprincipen sådan att utsatta delar jordas. Uttsatt del är sådan del som vid fel i apparaten kan spänningssättas. Då går strömmen tillbaka till elcentralen och säkringen kommer att bryta automatiskt.

Smala europa uttag är skyddade genom att apparaten som ansluts med dessa uttag är extra isolerad.

Om man nu blandar ojordade och jordade uttag och den ojordade apparaten får ett fel mot utsatt del som du tar på samtidigt som du håller i den jordade apparatens utsatta del. Då får du en strömgenomgång och när säkringen i elcentralen bryter så avbryts strömgenomgången om inte du lyckas komma loss innan. Troligen svårt skadad eller död.



:D
Detta hindrar väl inte att det rimligen är ofarligt att kombinera klass I-uttag med klass II-uttag i samma rum? Ty att samtidigt ta i en dubbelisolerad apparat och i en jordad, är givetvis exakt lika farligt (ofarligt), oberoende av om den jordade sitter i ett klass I-uttag och den dubbelisolerade i ett klass II-uttag eller om båda sitter i varsitt klass I uttag (den dubbelisolerade maskinen ansluts ju i båda fallen till enbart L- och N-ledarna)....
 
Styrman_jansson skrev:
Varför skulle det göra någon skillnad?
Chassit på pumpen är ändå jordat och tar man i det samtidigt som en felaktig apparat ansluten via ojordad stickpropp så är fallet lika som om den vore ansluten via jordat vägguttag
Innedelen har ett hölje helt i plast, och får därför sitta i ett ojordat utrymme, men du får ju inte sätta upp ett jordat uttag i rummet, därför måste den anslutas fast via arbetsbrytare. Utedelen är utomhus och där finns inga ojordade uttag
 
Du kan ju t.o.m. kombinera det i samma uttag.

/m
 
  • EljoTrend.jpg
mrfrenzy>Kruxet kommer väl då man öppnar för att rengöra filter och värmeväxlare, för då lär man definitivt komma åt jordade delar. Det löser sig i och för sig om man drar ut stickproppen men säkerhetsbrytaren lär knappast bryta jordförbindelsen.

Å andra sidan så är detta nästan hypotetiska risker och ju längre tiden går desto mindre blir risken med jfb, dubbelisolerade apparater osv...

/Kent
 
risken att man samtidigt berör en trasig ojordad apparat samtidigt som man rengör filtren är nog betydligt mindre än att man gör det samtidigt som man vidrör en vattenradiator tex. Iaf verkar elsäk tycka det.
 
Tack för era svar angående innerdel värmepump i ojordat rum.
Utsidan inkl. luftriktare är mycket riktig helt i plast. Filtren rengörs automatiskt, så det är bara ca en gång per år man behöver öppna den för att tömma dammbehållarna.
Jag kan då låta göra en fast anslutning via en säkerhetsbrytare. Tänkte dra upp kabeln på kallvinden för att dölja den. Max ingående effekt är 2.95 kW, så det passar väl med EKK-light 3G2,5 och 16 A säkring?
Finns det något som talar emot att låta säkerhetsbrytaren sitta borta vid elcentralen, eller måste den sitta invid värmepumpen? Finns det inte säk.brytare som även bryter jorden?
Det blir mer än två meter till närmaste ojordade uttag. Dock bara ca 1.5 m till närmaste radiator.

Mvh/ Göran
 
Jord får aldrig brytas (ialla fall inte med en brytare, för den kan gå sönder).

Bara för att innedelen är helt i plast så är det inte alls säkert att den uppfyller kraven för att få kallas dubbelisolerad. Det måste framgå av märkning eller på annat sätt via tillverkarens anvisningar om det är OK att sätta den i ojordat utrymme.

För en lekman (och troligen även för en behörig elektriker ) går det inte att avgöra om kraven för dubbelisolering har uppfyllts.

I praktiken är faran troligen försumbar.
 
hempularen skrev:
Jord får aldrig brytas (ialla fall inte med en brytare, för den kan gå sönder).

Bara för att innedelen är helt i plast så är det inte alls säkert att den uppfyller kraven för att få kallas dubbelisolerad. Det måste framgå av märkning eller på annat sätt via tillverkarens anvisningar om det är OK att sätta den i ojordat utrymme.

För en lekman (och troligen även för en behörig elektriker ) går det inte att avgöra om kraven för dubbelisolering har uppfyllts.
Håller helt med om ovanstående. I dubbelisolerat utförande pratar även man om förstärkt isolering och tilläggsisolering vilket kan vara svårt att se och avgöra med blotta ögat.

Sedan en kommentar till 305 om att blanda klass 1 och klass 2 (För Euro-stickpropp) så är det tillåtet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.