De 10 budorden - elinstallation

13k läst  157 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Du kan läsa artikeln här: De 10 budorden - elinstallation

  Välkommen att kommentera den här guiden! Ange nummer på den del av guiden du kommenterar, för det är en enda kommentarstråd till hela guiden.
   
  Redigerat av moderator 20 feb 16:08
 2. K
  Anonym
  Och det viktigaste av ALLT! Du får i princip inte göra några som helst elinstallationer utan att ha auktorisation eller att du ingår i ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram! Det är olagligt! Kör ni bil utan körkort också?
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem Nivå 1
  Jaha. Tack för input.
  Suck.....
   
 4. M
  Medlem Nivå 4
  Nej, men jag kör för fort. :)
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem Nivå 1
  Jo men det gör nog många. Men du får köra bil iaf
   
 6. K
  Medlem Nivå 1
  Suck vadå? Artikeln är ju knappast skriven till lärlingar inom el som sedan ska kunna detta. Helt uppenbart skriven till hemmapulare som inte ens får dra en kabel i den fasta installationen.
   
 7. Cancerman_777
  Renoverare Nivå 8
  Läs igenom den stora tråden om läkaren som måste arbeta 11 timmar för att tjäna in montering av ett vägguttag.
  En liten försmak är att det dör fler personer årligen av Alvedon än av fulel trots att ESV uppskattar att 30 % av alla hus har fulel. När du läst och välvilligt tolkat den tråden och de förslag och argument som presenteras, så kan vi ta en ny vända i diskussionen om lagkravet på behörighet.
   
 8. L
  Medlem Nivå 1
  En intressant aspekt är att jag hört en påläst elektriker säga att det inte är emot reglerna att använda en gulgrön som tändtråd. Det är bara inte rekommenderat.
  Detta baserat på att en tändtråd får vara av valfri färg.
  Kan anta att fas och nollans färger i anläggningen också är olämplig då man bör kunna särskilja dem åt.
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
  Jag kan inte se att man skall respektera ett branschkrav som syftar till att skydda jobb. Om "behörigheten" vore rent kompetensbaserad, utan krav på medlemsskap i någon inre krets vore det en annan sak. Det finns massor av områden som är farliga, inte bara el och där kompetens krävs för att vara säker. Men det finns tyvärr inget direkt samband mellan kompetens och formell behörighet, i varje fall inte i fallet el-behörighet.
  Så min suck kommer här: SUCK - alla dessa messerschmittrar som vill skydda sina jobb genom att skrika "farligt" och "förbjudet" - igen.
  Bra med en guide som visar de viktigaste punkterna! Där jag bor är det dessutom tillåtet att utföra detta själv - men det är ju inte i sverige då förstås. Elen uppför sig dock likadant...
   
 10. D
  Medlem · Nivå 17
  Det låter inte särskilt påläst.
   
 11. M
  Medlem Nivå 1
  Han var nog ironisk. Det finns många bra elektriker, men alla är inte felfria eller pålästa bara för att de är behöriga. Många dåliga installationer är ju trots allt gjorda av folk med behörighet, som gärna vill kalla sig pålästa.
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem Nivå 1
  Då åker du väl med glädje svarttaxi också då? Där kan vi snacka om ett yrke som inte är särskilt avancerat men du måste fortfarande ha ett taxikort för att köra. Nu är ju vissa yrken reglerade oavsett vad vi tycker här. Således har argumenten ingen som helst betydelse om man själv minsann kan koppla eller inte.

  Förhoppningsvis blir det krav på elbesiktningar snart där du som anläggningsägare ska kunna visa på att en auktoriserad firma gjort arbetet osv. Kan förhoppningsvis leda till bättre premier på hemförsäkring m.m.
   
 13. K
  Medlem Nivå 1
  Finns ju inget att diskutera, lagkravet finns ju där idag. Diskussionen att ta bort kravet får du väl bli politiker för isf och driva i riksdagen. Till den dagen kommer får du inte installera el någonstans i Sverige utan minst B -auktorisation.
   
 14. Staffan2000
  Medlem · Nivå 13
  "An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur."
   
 15. K
  Medlem Nivå 1
  Det har vi ju själva ”röstat” fram?;)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: