Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Dammsugarvinda, spole?

 1. A
  Medlem · Stockholm · 1 946 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  I en dammsugare finns ofta en praktisk upplindning av elkabeln på någon slags rulle inne i damsugaren.
  Bildas då inte en drossel med induktans jämfört helt utrullad kabel? Eller tar induktanserna ut varandra för de två ledarna?
   
 2. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 325 inlägg

  Pen

  Medlem
  Precis. Magnetfälten från de två ledarna tar i praktiken ut varandra i all väsentlighet.
   
 3. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 756 inlägg
  Och dessutom ska man inte köra dammsugaren med upprullad kabel - den ska vara helt utdragen, för att inte riskera att kabeln blir överhettad.
   
 4. A
  Medlem · Stockholm · 1 946 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Om det uttryckligen står i bruksanvisningen för dammsugaren att kabeln ska var fullständigt utrullad, och att annars riskeras kabelöverhettning och brand. Då ska man klart rulla ut kabeln helt och hållet. Men nämns inget sådan ska man givetvis kunna dammsuga med nästan helt inrullad kabel, utan några risk.

  Vad jag märkt på Elektrolux-dammsugaren är att faktiskt kabeln blir litet varm på kabelisoleringen, alltså om man tar på den bit som har varit utrullad. Men det beror troligen på snålheten hos Elektrolux, som har valt klen kabel som blir varm vid normal användning, troligen 0,75 mm2.
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 46 147 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det är nog snarare så att det borde stå i manualen till alla dammsugare och andra apparater med upprullad sladd, att den skall vara utdragen vid drift. Och det gäller givetvis framförallt när man redan optimerat med tunn kabel som det ofta är i dammsugare.

  Om man tänker sig 5m kabel. och klen 0,75 mm2, och 10A (många dammsugare drar iofs lite mindre). Då får du en effektutveckling i sladdvindan på ca 25W. Det är inte dramatiskt mycket, men tillräckligt för att det skall bli rejält varmt i det lilla utrymmet utan kylning. En dammsugare kör man dessutom ofta en längre stund, till skillnad från ex. en kaffebryggare som också kan ha en kort upprullad kabel. Kaffebryggaren drar bara mycket ström i några minuter.
   
  • Laddar…
 6. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 14 936 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Det är inte snålt att använda 0,75 kvmm i dammsugarsladden, det är resurseffektivt. Som hempularen säger så borde instruktionen till dammsugaren säga att man ska rulla ut sladden helt. Det borde också finnas en termosäkring i sladdvindan. Att anslutningskabeln blir varm är helt i sin ordning, den är väl kyld (när den är utrullad) och håller sig gott och väl inom spec. Skulle den faktiskt närma sig isoleringens maxtemperatur (70 grader för PVC) så skulle du inte kunna hålla i den.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.