Byggahus.se

Dåliga transformatorer i dagens utebelysningar?

 1. P
  Renoverare Nivå 1
  Hej,

  Jag har skaffat mig en DMX 512 baserad controller (16 kanaler) för att göra lite olika ljusscheman och synca till musik mm. Jag tänkte att nu till jul så kunde jag sätta den utomhus och koppla in mina gamla ljusslingor samt komplettera med nya ljusslingor där det behövdes. Efter att ha provat 3 olika märken så har jag insett att de enda som fungerar bra är mina 5+ år gamla slingor. De nya jag köpt är alla väldigt sega och kör man något blinkande schema så hänger de helt enkelt inte med.
  Jag noterade att alla dessa ädre var 24V medan de jag köpt i år var allt från 5 till 31V, men ingen exakt 24V. Så jag kom fram till (med bondförnuft) att det måste vara så att de LEDs som görs med 24V är alla med samma specs så jag beställde direkt första bästa 24V slingor jag kunde hitta, från Markslöjd.
  Idag kom de och till min besvikelse så var de om möjligt ännu segare.
  Nu till min nästa iaktagelse. De har alla väldigt lätta transformatorer. Kan det vara så att de är spollösa nu för tiden och det är det som ställer till det?
  Råkar någon veta vart jag kan hitta slingor med gamla hederliga spolar i transformatorerna?
  Tack på förhand, hoppas det går att förstå mina frågor. Ville bara ge lite bakgrund först.

  /H
   
 2. E
  Medlem · Nivå 22
  Bespara omvärlden ljusföroreningen och skippa tivolistämningen. :love:
   
 3. V
  Verktygstokig · Nivå 22
  Nu kan jag inget om din kontroller, men är det inte bättre att switcha på lågspänningssidan?
   
 4. P
  Renoverare Nivå 1
  Absolut, om man har råd. :)
  Det är många faktorer att ta med och hade jag vetat att detta skulle bli ett bekymmer hade jag nog köpt en annan men gjort är gjort. Det går ju att lösa med lite envishet känner jag.
  Tack för ditt svar.
   
 5. P
  Renoverare Nivå 1
  Det är en lång historia men för att summera:
  Jag har en son som har tydliga Aspergerdrag och är rätt likgiltig och nästan apatisk till det mesta. Jag har provat jättemycket "projekt" och så med honom men inget har fastnat, tills vi började leka lite med DMX. Köpte en väldigt enkel kontroller först där man kunde klämma fast RGB-strippar direkt på bordet och så lärde vi oss hur man fick den att byta färg osv. Pang! Så fick han ett intresse.
  Jag har pratat med grannarna och de har full förståelse. Vi kommer absolut inte ha något blinkande igång under nätterna utan bara när någon vill se det. Flera grannar har tom ställt upp och haft konstnärliga idéer.
  Nu är jag rädd att det inte blir som min son hade tänkt och då kan det bli bakslag..
  Men tack för att du tog upp problemet, jag förstår vad du menar och jag ska tänka på det.
   
 6. S
  Medlem Nivå 1
  Moderna transformatorer är nuförtiden oftast switchade nätaggregat (lätta) som ofta har någon sekunds betänketid innan dom startar, vilket inte är så bra i ditt fall när du vill blinka med lamporna. Skaffa några äldre 24v transformatorer istället och koppla dessa till slingorna. Tänk på att kolla spänningen på dom då det finns slingor från 9v- 31v kanske mer.
   
  • Laddar…
 7. P
  Renoverare Nivå 1
  Tack. Du bekräftar det jag läst och trott mig förstå de senaste dagarna. :)
  Har börjat lägga ut blänkare till vänner och bekanta för att se om jag kan få fatt i några. Jag skrev till Markslöjd och förklarade att jag tyckte att deras transformatorer var sega osv och frågade om de hade gamla hederliga med spole att köpa.
  "Det är transformatorn till slingan." var det enda de skrev tillbaka. :D "Nej, tyvärr inte." hade varit bättre för då vet jag att de läst min fråga iaf.
  Tack igen för att du tog dig tid att svara Spider22.

  /H
   
 8. Bästa svaret

  E
  Medlem · Nivå 22
  Kolla med Tufvassons dom har en mängd olika "riktiga" trafos i sitt sortiment.
   
  • Laddar…
 9. P
  Renoverare Nivå 1
  Du är en stjärna! Tack!