Byggahus.se

Coronavirus

 1. tttomten
  Medlem · Nivå 13
 2. T
  Medlem Nivå 5
  På Aktuellt igår så uttryckte Mia Philipsson (professorn i fysiologi som var där) att det låga antalet personer som haft smittan berodde på; att urvalet inte var representativt, att viruset inte är så smittsamt som man trott, restriktionerna fungerar eller att folk har annan typ av immunitet som inte är antikroppar.
   
  • Laddar…
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 20
  Ja många frågor. Slår man på miniräknaren så blir mortaliteten i Stockholm baserat på antikropptesterna i häradet >0,6-1,2% (det tar längre tid att dö än att utveckla antikroppar och jag har inte kompenserat för detta). Det ligger väldigt högt jämfört med t ex Heinsbergsiffrorna (0,3%). Nu när jag smält dem, känns det som att något är väldigt fel med denna mätning. Själva labtesterna tror jag dock är helt tillförlitliga, det är lätt att validera en test av detta slag ordentligt.
   
 4. pacman42
  Medlem · Nivå 14
  Nu kommer det fram lite mer om varför Corona-vaccin är svåra att ta fram:
  - https://omni.se/a/8mgX1r

  De fungerar i teorin, men i slemhinnorna i näsan fungerar de inte vilket gör att viruset får fäste ändå.
   
 5. Fairlane
  Medlem · Nivå 12
  Att läkare på ett antal äldreboende väljer att inleda pallativ vård utan att träffa patienterna gör tyvärr att många troligen avlidit i onödan och det är vidrigt, men att jämföra med Nazityskland är riktigt illa också, oavsett om man röstar vänster eller höger.
   
 6. Silver78
  Självbyggare · Nivå 8
  Smittan verkar dessutom vara som störst på sjukhusen. På Karolinska har ungefär 10 procent av personalen antikroppar efter att ha testat 2000 personer ur personalen vilket motsvarar drygt hälften. Preliminära testsvar indikerar liknande förhållanden på SÖS.
   
 7. pacman42
  Medlem · Nivå 14
  Inte så konstigt. Personalen på sjukhuset träffar många människor, åker kollektivt till jobbet osv. Att jobba på ett sjukhus är att jobba i ett smittokluster.
   
  • Laddar…
 8. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja det känns som att något inte lirar.
  Visst skulle det kunna vara 7% med antikroppar (enligt den sista undersökningen), och med tiden som gått sedan de fick antikroppar så kanske 15% eller något fler skulle kunna ha det idag, i Stockholmsområdet ..
  Men det lär ju inte räcka för att förklara de sjunkande siffrorna på insjuknande och döda med att det skulle börjat uppstå flockimmunitet. Och då när det började sjunka kan ju max 10% haft antikroppar.

  Så det måste ju finnas någon annan orsak till att spridningen minskar så kraftigt nu, sedan ett par veckor tillbaka.

  Kan det verkligen varit så effektivt att befolkning uppmanas att tvätta händer ofta och inte stå nära varandra?
  I så fall har ju Sverige verkligen valt den absolut bästa strategin, lockdown var helt enkelt onödigt, och kostar en väldig massa.

  Kan det vara så att viruset i sig är väldigt lite smittsamt, fast vi länge istället trott att det var väldigt smittsamt?

  Vi verkar bara veta att vi inte vet tillräckligt.
   
  • Laddar…
 9. pacman42
  Medlem · Nivå 14
  Eller så är det så enkelt att bland de som rör sig mycket i samhället så har vi nått en spridning på 20-30%, dvs spridningen minskar i denna gruppen. De som isolerat sig kan ju inte ens räknas in i vad som händer med smittspridningen.

  Detta syns ju i undersökningen genom att pensionärerna hade mindre smitta. Det är inte en homogen grupp, de pratas ju om smitta i kluster. Om de mest lättsmittade klustren börjar nå ett visst mått av flockimmunitet då minskar smittspridningen.

  Det är dags att öppna upp gymnasieskolan så vi får korssmitta mellan olika kluster...
  ...men det är för sent. Vad istället?

  Edit: att tillåta publikevenemang är inte på banan, det ger för stor korssmitta mellan kluster.
   
 10. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja du ser... Vad bra för dem att meddela vad bra det går.
  Du tror inte att de har ett starkt egenintresse av att få det att låta som att det går så bra, och att det kommer gå så fort.

  Dessutom ska ju snart alla länder i världen börja teckna avtal och kontrakt för att få ta del av vaccin-kakan. Då duger det nog inte annat än att presentera överoptimistiska rapporter om sin egen utveckling.
   
 11. MultiMan
  Realist · Nivå 11
  Ja, och?

  Precis samma egenintresse svenska myndigheter har att tala ner fördelarna med PPE som de vet saknas.
   
  • Laddar…
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Nu pratade jag om medicin-tillverkare. Hade du inget att säga om det ämnet behöver du inte citera mig, och sen prata om något annat.
   
  • Laddar…
 13. Silver78
  Självbyggare · Nivå 8
  Det går väldigt snabbt med leveranser i dessa tider. Normalt tar dpd max fyra dagar från Tjeckien. Nu har det gått fem dagar och paketet har lyckats ta sig till Nederländerna.
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem Nivå 7
  Jag är förvånad över hur bra leveranser fungerar. Gjorde en beställning från Polen i måndags, levererades dagen efter. Beställningar från Kina har nått Sverige på ungefär lika många dagar som förr i tiden (sen slarvas de bort av Postnord, men det är ju också som förr i tiden). Däremot verkar de större leveranskedjorna från tillverkning till lager vara kraftigt påverkade, gymutrustning är ju t ex nästa omöjligt att få tag på.
   
  • Laddar…
 15. Per Eskilsson
  Administrator · Nivå 20