Byggahus.se

Casa di Montagne

 1. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Dags att starta en tråd om vårt "lilla" projekt Casa di Montagne.
  I tråden kommer ni initialt kunna följa en återberättelse från "forntiden" då vi är lite på suren med att dokumentera projektet officiellt och det kommer nog behövas ett par inlägg tills vi är i nutid! Utöver tråden finns bygget på blogg under http://casadimontagne.wordpress.com

  Vår förhoppning är att kunna dela med oss av våra erfarenheter, tankar och kanske framför allt misstag.

  Här nedan kommer startskottet...

  Vad är Casa di Montagne? Förutom att det är italienska och betyder hus i bergen så är svaret att vi själva är lite osäkra…tanken är att det ska bli en fjällstuga och resan började då vi fattat tycke för fjällvärlden, både sommar- och vintertid. Initialt letade vi en liten stuga som vi skulle kunna renovera och ev bygga ut för att passa våra behov. Sen en dag ringde vår goda vän H och sa att det fanns en tomt till salu i området som vi letat. Där stod vi och tittade ut över fjällvärlden och njöt och slutligen blev det till att hosta upp lite sekiner för att få den i sin ägo. Man kan säga att själen njöt när vi stod där så det fanns inget utrymme till att tveka. Dessutom erbjöds v/a vid tomtgränsen, riktigt exklusivt! Som om inte detta vore nog så hade vi här möjlighet att projektera för Vårt hus med stort V och inte behöva krypa för säljare av fabriksbyggda hus vilket vi redan provat en gång.
  [​IMG]
  Tomten och utsikten i vinterskrud

  Relativt omgående efter köpet i december 2010 påbörjade vi lite skisser på hur huset skulle kunna se ut med hänsyn till tomtens utformning och placering i en södersluttning.

  När vi startade upp detta projekt var vi en familj med ett barn och ganska exakt en månad efter vi skrivit kontrakt på tomten så får vi beskedet att vi blir fler, inte en utan två till! Förutsättningarna förändrades.
   
 2. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Vi fortsätter vår resa mot nutiden…

  När nu tomten väl var i vår ägo infann sig ett lätt lyckorus och vi var allmänt glada och började att skissa och fundera över hur huset skulle se ut och vilka behov och önskemål vi hade. Givetvis inledde vi med att titta på kataloghus och ett av de första husen som vi fastnade för var en modell av Ägnö från Hudikhus. Detta tyckte vi var lagom charmigt men med hänsyn till tomten så skulle vi vara tvungna att antingen fylla upp rejält alternativt mura upp ordentligt för att kunna ställa dit detta hus.

  Alternativet var att göra en souterrängvåning men vi insåg att det inte fanns plats för det mest vitala…en trappa. Samtidigt tog vi kontakt med chefen på kommunens byggkontor för att få ”direktiv” över vilka regler som gällde där vi ska bygga då det är utanför detaljplanerat område. Svaret blev att det knappt finns något som styr men storleksmässigt fick det inte nämnvärt överstiga kringliggande bebyggelse. Däremot så måste huset ha permanentstandard med allt vad det innebär med bredd på dörrar, tillgång till sovrum och toalett på varje våning och ett angivet rörelseutrymme i köket. Plötsligt kändes det oupppss…vad har vi gjort?
  Tillbaka till skissblocket och direkt försvann Ägnö då det är ett fritidshus och inte uppfyller kraven. Vi hade kommit till ett vägskäl…bygga stort eller litet? Souterränghus var lösningen om vi skulle bygga stort i annat fall skulle det bli ett envåningshus. Argumenten radades upp i plus och minus där ekonomi och funktion var två viktiga parametrar. Kortsiktigt förordades enplanslösningen med tanke på byggnadskostnaden och utifrån funktion så blev valet souterränglösning. Vi satte argumentet ekonomi i ett längre perspektiv och konstaterade då att även där blev souterränglösningen valet då man faktiskt har ett hus där man kan ha möjlighet till uthyrningsdel eller rent av sälja som ett permanentboende om fallet skulle bli så. Beslutet blev att det skulle bli ett souterränghus. Vi plöjde igen kataloghus och inser att det enbart fanns ett fåtal ”färdiga” souterränghus men insåg ganska snabbt att det alltid var kompromisser i utformningen som vi inte gillade varpå vårt eget arbete fortsatte i skissblocket.

  Ett första utkast blev klart i strax före jul 2010 vilken innehöll mycket rymd, kanske till och med lite för mycket. Denna skiss byggde på en öppen del i ”burspråket” mellan våningarna och ända upp till taknocken. Dags att kontakta någon som kan detta med arkitektur. Första mötet blev i mellandagarna med arkitekt Mikael Lorensson. Vi insåg ganska fort hur mycket vi egentligen inte hade tänkt på och det var skönt med ett proffsigt och kunnigt bemötande! Utan honom hade vi nog, med handen på hjärtat, börjat bygga ett hus som vi egentligen inte ville ha!

  Vårt förslag till arkitekten Mikael Lorensson:
  [​IMG]
   
  • Laddar…
 3. Alfredo
  Besserwisser · 10 031 inlägg
  Bevakning påslagen! Ska bli kul att följa! (y)
   
 4. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Trevligt! Hoppas att vi kan leva upp till förväntningarna.
   
 5. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Tidsresan fortsätter…
  Efter första konsultationen med arkitekten stod vi nu framme vid ännu en beslutspunkt…hur snabbt skulle vi starta projektet på allvar? Med tvillingar i antågande hade det naturliga svaret varit att lägga det hela på is ett tag men pendeln slog åt andra hållet och vi satte ner foten för att köra igång och förbereda för en bygglovsansökan för att därefter ha en ny beslutspunkt rörande när det ska börja byggas. Efter fördjupad kontakt med chefen för byggkontoret och berörd byggnadsinspektör inser vi att tiden är knapp då den nya PBL skulle träda i kraft 2 maj 2011 med därtill hörande avgiftshöjning. Vi konstaterar då att vi har fyra månader på oss att få klart med en bygglovsansökan, tanken kommer givetvis…hur svårt kan det vara? Till och börja med får vi beställa en nybyggnadskarta från Metria så vi har något att utgå från.
  [​IMG]
  Den öppna planlösningen mellan våningsplanen

  Följande tid blir det tät kontakt med arkitekten där vi initialt justerar större exteriöra saker för att sen kliva in i huset och börja flytta väggar, toaletter etc decimeter till höger och vänster. En stor fråga var utformningen av ”burspråket” där vi från början hade valt en väldigt öppen planlösning och med en vinklad/halvrundad utformning. Arkitekten förordade ett ”vanligt” rakt burspråk utan öppning mellan våningsplanen på insidan. Det sistnämnda köpte vi, till sist, med tanke på (o)utnyttjande av yta samt ljudspridning i huset. Däremot ”stod vi på oss” och ville ha en spetsig utformning av burspråket för att vinkla fönstren mot utsikten dock resulterar detta i en liten fördyring…men det är det värt tycker vi.
  [​IMG]
  Det halvrundade burspråket

  Utöver plan- och sektionsritning skall även bygglovsansökan omfatta en situationsplan och vi klipper ut små papperslappar i skala 1:500 som vi flyttar runt på vår nybyggnadskarta vilket i sig var rätt så roande då vi hade ett A4 med kartan på och ”små hus” liggandes på köksbordet under en tid. Speciellt intressant var det att ”husen” hittade vi liggandes lite överallt i köket, någon som flyttar runt dessa? Tillslut har vi tagit fram lite olika alternativ på placering som vi bollade med arkitekten och vi valde ett av dem att fortsätta utvärdera. Något som var riktigt trevligt var att vi fick en modell i masonit presenterad för oss bestående av tomtens topografi och huset. Denna hoppas vi ska kunna vara en del inne i husets inredning inom inte allt för många år! Med detta i bakfickan blev det ett besök på tomten där vi travade runt med måttband och stakkäppar för att grovt sätta ut huset i meterdjup snö. Förutom att det var rätt jobbigt att trava runt där så var det verkligen en framgångsfaktor då det blir skillnad när man ser omgivningen på riktigt jämfört med att flytta små pappesrhus i skala 1:500. [​IMG]
  Stakkäppar utsatta i al snö…

  Förutom alla dessa stora beslut till bygglovsansökan som hur huset ska se ut och vart det ska ligga ska några mindre beslut också med. Två av dessa val var typ av takbeläggning och färgsättningen av huset…efter mycket velande landade vi på en mörkgrå kulör med röda takpannor (betongpannor).

  2011-04-14 kl 1000 lämnades bygglovsansökan in till byggnadsinspektören och vi gick då genom allt. Den kontakt som vi höll med byggnadsinspektören under framtagandet av bygglovsansökan kändes väldigt positiv då vi ställt frågor och ”bollat” tankar och fått svar på detta och därmed säkerställt att vi var ganska rätt i vår ansökan.

  Parallellt med detta började vi titta på ev entreprenörer för att få en mer exakt kalkyl av bygget samtidigt inser vi att det finns utmaningar med att vara byggherre och befinna sig långt från byggplatsen…
   
 6. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Dags för uppdatering. Dröjsmålet beror knappast på att det är/var för lite att göra... ;)

  Valet av entreprenör för projeket Casa di Montagne var ingen barnlek, eller snarare så var det nog det men vägen dit lång. Vi tittade på möjliga firmor som skulle ha möjlighet att genomföra bygget och som var lokala. Alla var olika på sitt sätt och hade sina utgångspunkter så som fast pris, löpande räkning, alla detaljer klara på ritning eller flexibelt byggande. En viktigt parameter för alla var dock om vi tänkte oss ett prefabhus i form av väggelement eller lösvirke. Funderingarna gick fram och tillbaka men det hela slutade i ett lösvirkesbygge, dvs full frihet för oss. Senare insåg vi även att det blev betydligt mer jobb för oss att ordna och besluta om alla detaljer.
  Vi hade ett möte med största byggfirman på byn och det kändes ok men problemet var att de måste ha varenda detalj klar för att ens börja titta på det. Ena frågan var tex vilken panel ska ni ha? Svaret liggande dög inte varpå vi tänkte vänta nu, vi har precis blivit klara med bygglovsansökan… Vid uppföljande kontakt återkom de ens ej… En annan firma var ett familjeföretag med ett par anställda vilka var riktigt positiva till projektet. Utom möte på kontoret var vi ut till tomten och tittade för att börja räkna på projektet. Vad hände sen??? INGET! Är det inte typiskt hantverkare? Kontaktade efter en tid ”kontoret” igen som utgjordes av frun och frågade om de fortfarande var intresserade av att lämna ett pris? Visst var de det så ”byggmästaren” skulle återkomma till mig…eller hur!
  Sista ytterligheten var han som var omtalad på byn och som vi bara hade hört gott om från både grannar och vänner. Det mötet gick rätt fort när han kom till tomten. Jag kan göra det, kör bara på löpande. Hör av er när bygglovet är godkänt…
  Där stod vi slutligen och valde vem som skulle få äran att bygga Casa di Montagne ? Magkänslan var det som avgjorde men att vi dessutom har vår vän H som haft flera arbeten utförda av honom påverkade nog magkänslan, till det bättre. Kontakten återtogs med LG då bygglovet efter en del om och men slutligen blivit godkänt! Att bygga lösvirke på löpande är nog inget vi i grunden föreslår. Det som avgjorde för oss var hans mycket goda rykte, referenser och kvaliteten. Dvs inget hastjobb för att hinna klart det inom tid och budget, framtiden får utvisa!
   
 7. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Dags att slå till warpspeed och ta oss närmare nutid…

  Den 14/4 lämnade vi som tidigare nämnts in bygglovsansökan och nu var väl allt frid och fröjd. Vi hade fått de datum som nämnden sammanträdde och gick bara och väntade på ett beslut. Givetvis var det inget möte under juli utan vi väntade ut augustimötet…men ack nej.
  Vi kontaktade byggnadsinspektören som då frågade om vi inte erhållit grannutlåtanden…svaret var nej! Dessa var en del av processen då området ej var detaljplanerat. Fyra grannar tillsändes handlingarna för möjlighet att lämna synpunkter. När vi senare fick dessa kunde vi konstatera att en ej valt att ens svara på underlaget. En valde att godkänna förslaget och två valde att Ej godkänna det. Det som var skönt för oss var att deras synpunkter framstod att sakna “juridisk grund” men trots detta skickade vi in en inlaga till våra handlingar där vi sakligt redogjorde/förklarade för vår hållning till grannarnas argument.
  Den 13/10 2011 var vår ansökan upp i byggnadsnämnden och den 17/10 var vi in på byggkontoret för att ta del av beslutet…Beviljat! Så en stor tyngd lämnade familjen och det var dags att ringa L-G. Samtidigt fick vi en “to do list” inför byggsamrådet, småsaker eller…?
  Kvalitetsansvarig (gamla PBL), snölastberäkning, energiberäkning, fuktprojektering, byggfelsförsäkring, färdigställandeskydd, ventilationsritning, redovisning av värmesystem och teknisk beskrivning. Vilken barnlek…
  Kvalitetsansvarig föll på en som vi fick referens på och som tidigare varit byggnadsinspektör i kommunen (smart!). Sen började vi inse att det nog var läge att börja räkna på en konstruktion. Vi konstaterar att det finns både för- och nackdelar med att koppla in en konstruktör i ett sent skede. För vår del blev nu utformningen gränssättande vilket gör att man får anpassa de tekniska lösningarna och inte tvärtom. Detta var perfekt för oss då vi ritade huet och ville inte ha kompromisser. Här fokuserade vi enbart på de byggnadstekniska lösningarna och blandade inte in tex el och vvs vilket kanske hade underlättat jobbet.
  Byggsamrådet gick av stapeln fredagen 13 april…resultatet blev att vi kunde börja. Dock var det en hel del strul med tecknandet av byggfelsförsäkringen då alla avtal utgår från fastpris. Färdigställandeskydd slapp vi teckna just av anledningen att vi nar avtalat löpande räkning med betalning efter utfört ocn godkänt arbete.
  Första spadtaget togs av familjen den 14 april 2012. Som Tomas Ledin sjunger vi är på gång…
   
 8. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg

  Första spadtaget

  Vi fortsätter resan...

  Den 14 april 2012 tas det officiella spadtaget av familjen efter klartecken vid byggsamrådet. Däremot dröjer det ända till 14 maj innan arbetet med bygget börjar i sin formella mening då snön äntligen försvunnit från tomten. En farhåga vi hade var att den tänkta 4-tons grävaren inte skulle orka med att röja tomten från alla stubbar och dessutom komma ner på djupet för att hamna rätt med souterrängvåningen. L-G övertygade oss om att detts skulle gå utmärkt. Ja gissa vem som hade fel…amatören!
  [​IMG]
  När vi satt skopan i marken insåg L-G att vi borde flytta huset något för att få till infarten. Ett samtal till byggnadsinspektören för att höra efter då det var en förändring av lite större karaktär. Inga konstigheter att flytta huset så det blev till att springa runt med måttband och stakkäppar igen, fast denna gång på schaktbotten. Dags att boka Metria igen för den riktiga utsättningen av huset. Efter detta blev det som jag misstänkte att vi var tvungna att sänka schaktbotten ca 1 m för att hamna på rätt höjd.
  Nu var det dags för att fylla upp stenbädd för grunden. Vår amatörmässiga uppskattning gav att det behövdes ca 100-150 m3 för att det skulle bli bra. Tyvärr gjorde våren att detta drog ut på tiden då vägarna var för blöta att köra på. Först 15 juni fick vi våra massor då alla skulle ha körningar när det väl torkat upp. Som liten husbyggare står man inte direkt först i kön…
  Nu gick allt med en rasande fart, dränering, singel, indragning v/a (som resulterade i ett mindre jordskred…) och slutligen kantelementen till grunden. Tur att man var ovetandes om detta och fick reda på det i efterhand, annars hade vi nog varit lite oroliga byggherrar på distans…
   
 9. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg

  Målning och grund...

  Besökte byggplatsen förra måndagen och träffade då rörmokaren. Ja det var verkligen en rörmokare, säkert byns äldste men ändå uppdaterad på moderna regler och lösningar. Efter lite samråd hade vi bilden klar för oss och han jobbade på under måndag och tisdag. Då var avloppet klart, golvvärmen lagd och dessutom hade vi flyttat inkommande vatten till att inte sitta mitt under värmepannan… Som nervös byggherre ifrågasatte vi givetvis måtten för placeringen av golvbrunnarna att de verkligen stämde då ritningsunderlaget var något "skakigt" då det är lättare att rätta till innan gjutningen är gjord.

  [​IMG]
  Under onsdagen åkte nästan all armering i formen och beskedet var att det blir gjutning undet nästa vecka pga stor efterfrågan på betong.
  Detta spelar oss mindre roll då vi ändå försett oss med barnvakt, 250 m2 fasadpanel och 80 liter färg. Tanken var att måla med en slamfärg men valet hamnade slutligen på Falu vapen Fasadfärg med ncs-kulören S8000-N. Vi får återkomma om detta var ett bra eller dåligt val... Denna färg påminner om en slamfärg och man behöver ej grunda etc utan man stryker enbart två varv varav det första något förtunnat. Planen är att stryka första varvet på lösa plankor innan montering.

  [​IMG]
   
 10. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg

  Gjutning

  Varför…? Å ena sidan är det riktigt skönt att sulan är gjuten men å andra sidan varför skulle det ske på årets varmaste dag? Vi har vattnat ordentligt då det inte fanns någon vattenspridare. Trots detta har det kommit torksprickor, nja egentligen fel att kalla sprickor då de är riktigt små. Man upplever det mer som en marmorerad yta och blir givetvis fundersam över detta.
  Inser nu fördelen med valet av L-G som entreprenör då han bor i byn. Vi sprang på honom när vi gick hem från bygget och pratade lite om dessa sprickor så vi känner oss lugna med att de finns där. Dessutom pratade vi lite om hur man kan lösa det med att lägga golv på plattan.


  [​IMG]
   
 11. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg

  Redo att mura

  Arbetet rullar på och grunden har nu brunnit ett par dagar. Leveransen av lecablock kom under förra veckan och nu är allt klargjort för att börja mura. Ena långsidan plus delar av kortsidorna kommer att muras med 300mm leca toppat av isoblock ovan mark samt något varv under marknivån. Invändigt blir det 3st stödväggar som muras med 200mm leca. Går nog rätt så fort när väl första varvet är lagt och ordentligt förankrat i grunden. Första varvet muras på plattan och sen borras det upp ett hål för att gjuta fast 12mm armering i plattan och lecastenen. Stomme och tak sen är det väl klart…?
  [​IMG]
   
  • Laddar…
 12. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg

  isolering grund?

  Har pratat med L-G (entreprenören) ang isolering av källarväggen. Enl detaljritningar från byggnadsingenjör ska vi köra på lecamur/2x100 iso- pordrän (motsv)/platonmatta/dräneringlager/markduk. L-G ansåg att det var lite överkurs att ha iso/pordrän vid nybygge utan han använde det enbart vid omdränering av gamla hus. Dock skulle han kolla och läsa på lite efter att vi talats vid. Han tyckte däremot att vi skulle fylla med ett specialmaterial som klarar tryck och avlastar väggen mycket bra då vi har infart samt väg ovanför källarväggen. Dessutom ska detta material vara extremt väldränerat. Vet ej vad handelsnamnet är men återkommer när jag får reda på detta.

  Synpunkter och förslag mottages gärna i ämnet...
   
 13. D
  Medlem · 1 129 inlägg
  Inga synpunkter mer än att det kommer att bli väldigt fint där!
   
 14. Robert 75
  Medlem · 310 inlägg
  Isoleringen kommer nog att lösa sig. Då vi bytt lecastenen från 250mm som var med i energiberäkningen till 300mm lutar det åt att vi antingen går på iso/pordrän om 1x100mm istället för 2x100 alt 2x65/70. Sen får vi se hur det blir med denna speciella "pimpstenen" som jag fortfarande inte vet vad den heter.
   
 15. lorens
  Medlem · 859 inlägg
  Detta vill jag verkligen följa! :D Ser sjukt kul ut!