Byggahus.se

Byte från halogen till led (G4) och transformatorer

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  jag har haft problem ett tag med mina köksspottar. Flyttat in i en lägenhet där G4orna i mina köksspottar en efter en dog. Tog till slut och köpte LED G4or istället för att byta ut dem men köpte såklart odimmbara (spottarna är kopplade till en dimmerknapp).

  Efter det köpte jag halogen G4or istället då dimmbara leds var så jävla dyra (något jag ångrar). När jag kopplade in dem så lös bara varannan lampa och de som lös blev överdrivet varma (började smälta plasten i armaturen).

  Jag tänkte nu ta och köpa dimmbara leds istället och få det här löst men jag är orolig att de inte kommer vara kompatibla med transformatorerna eller någon annan del av systemet. Kan jag kontrollera det här i förväg?

  Systemet ser ut som så att det finns en dimmer kopplad till 3 eluttag och sedan är det 6 spottar (2 per elluttag) och det sitter då en transformator i varje uttag.

  Transformatorn ser ut som sådan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2020-01-03 19.44.22.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2020-01-03 19.44.50.jpg


  De sitter inne i köksskåp (markerade i blått) som i bilden nedan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Spots transformatorer.jpg


  Skulle vilja veta vad jag kommer behöva göra även om jag antagligen behöver kalla in en elektriker för själva arbetet. Förutsatt att transformatorerna kan klara av att driva LED-lamporna istället.

  Och är det bara transformatorn som kan vara en flaskhals? Eller påverkar armaturerna eller själva dimmerknappen (och det som sitter innanför) resultatet också?

  Väldigt tacksam för insikt från de som kan sin sak.

  mvh
  Robin
   
 2. E
  Medlem · Nivå 22
  Ofta kräver dessa halogentransformatorer en minimumbelastning, tycks se ut som bef. trafo kräver 10 W.
  Beroende på led-typ så kan det funka om en trafo driver alla 6 spottar. Kopplingar på 12V-sidan kan du själv göra.
  Dimningsområdet kan bli begränsat med LED.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 7
  Dina ledlampor ska vara avsedda för växelström och ska belasta varje transformator med 10-20w.
  Även om det stämmer är det inte helt säkert att det fungerar ändå.
  Att kombinera ihop dimmer, trafo och led av olika typ och fabrikat kräver en hel del kunskap och envishet för att man ska få det och fungera.
  Chansar man bara är risken stor att kåken brinner upp.
   
 4. R
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar!

  Med tanke på att G4 leds ofta kommer i ett större format så är jag lite begränsad i vilka som ser ut att fysistk få plats i armaturen, har haft ögonen på dessa: https://www.lysman.com/sv/articles/...ination-led-12v-klar-g4-2800k-100lm-dim-1w-5w

  Jag kommer absolut inte göra något arbete själv förutom att eventuellt stoppa in nya lampor. Men eventuellt jidder med transformator eller andra delar av systemet lämnar jag till en elektriker.

  Men så det går inte att säga säkert baserat på ovan information vad som behöver bytas ut? Det kan vara allt från bara trafos till allt inkl. armatur och dimmer?
   
 5. E
  Medlem · Nivå 22
  Som sagt, de äldre halogentransformatorerna kräver ofta en min. belastning. Med de länkade G4-led så kommer du upp i 6 W.
  Kan kanske funka om en trafo får driva alla 6 spottar. Kräver omkoppling av kablar, vilket du själv kan göra då det är på 12 V-sidan.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · Nivå 7
  Det framgår inte om lamporna är AC eller DC.
  Gissningsvis är det AC men som sagt det kan bli fel och det kan bli brand.
  Fråga försäljaren.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 22
  Mig veterligen så fungerar alla G4-LED med växel- och likström. De är byggda för att kunna rakt av ersätta traditionella G4-halogenljuskällor och där har det aldrig funnits ljuskällor som krävde likström. Det hade blivit intressant om den lilla G4-ljuskälla skulle pillas in på rätt håll i sockeln. Ännu fler svordomar hade hörts ...
   
  • Laddar…
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt, det är en djungel att få ihop rätt kombination av dimbara LED och trafo. Men att en ev. felkoppling av G4 LED skulle kunna ge brand, har jag väldigt svårt att förstå. Eller jo, om man på något sätt skulle lyckas koppla om så man driver dem med 230V eller liknande så kan givets vad som helst hända. Men en lampa som passar mekaniskt i sockeln kan inte ge den typen av problem, men det är inte säkert att den fungerar.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Och angående detta med DC eller AC drivning. Det finns LED ljuskällor som kräver DC konstant ström matning, vilket är helt väsens skilt från 12V AC till en halogenlampa. Och själva lysdioden som står för ljuset i en ljuskälla drivs alltid med DC konstant ström, själva komponenten som lyser har den egenskapen. Men en färdig lampa med G4 sockel, har en inbyggd driver som omvandlar matningsspänningen från 12V till konstant ström till lysdioden. Detsamma gäller LED lampor med ex. 230V vanlig skruvsockel. De har en inbyggd driver som omvandlar 230V till en konstant ström på ex. 350mA och det blir då typ 3V över lysdioden.
   
 10. R
  Medlem Nivå 1
  Uppskattar all input! Tyckte det var nog komplicerat innan jag lärde mig skillnaden mellan AC och DC ström :sweat:

  Ser fram emot att bränna ett par tusenlappar på det här utöver de 600 jag redan lagt bara för att få 6 små spottar att lysa ordentligt. Har iaf fått kontakt med en bekants elektriker så ska nog få ordning på det. Om jag kommer ihåg det så hoppar jag in här och beskriver hur allt åtgärdades i slutändan. Kan vara användbart för andra som ska angripa liknande problem.
   
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  I många fall så kan man få en "säkrare" (fungerande) lösning, om man istället byter armaturerna mot rena LED armaturer (inte utbytbara ljuskällor), som skall drivas med konstant ström, ex. 350 mA eller 700 mA. Då finns det ingen drivkrets i lampan, strömmen går direkt till den lysande lysdioden.

  Sedan sätter man en LED driver med inbyggd dimmer, som ger ex. 350 mA till lamporna. Drivern dimmas då genom styrning antingen med impulsknappar (fjädrar i brytarna), eller med 0 - 10V styrning (ratt, men inte en dimmer, ratten innehåller bara ett variabelt motstånd). På så vis slipper man kompatibilitetsproblem mellan dimmer och driver/transformator. En LED armatur för konstantström har som enda kompatibilitets krav att drivern lämnar rätt ström, och givetvis effekt, en driver för 40w orkar inte driva 10st 10w LED lampor.
   
 12. E
  Medlem · Nivå 22
  Tycker G4-led funkar bra. Ger ett likvärdigt ljus jmf med halogen.Dock uppstår ofta eller alltid problemet med belastningskravet på transformatorn, men bortsett från det, så är där bara fördelar med lägre temp och strömförbrukning och betydligt längre livslängd.
  Håller mig normalt ifrån dimmers, som kan vara en fallgrop i en sådan konvertering. Till/från är tillräckligt för mig ...

  Vill man göra som hempularen skriver och byta till konstantströmsspottar så brukar byggvaruhusen sälja paketlösningar som kan vara en bra start att bygga vidare på.
   
 13. R
  Medlem Nivå 1
  Tack tack!

  Jag skiter egentligen också i dimmer-funktionen. Tänder jag lampor så vill jag bara att de ska lysa. Vill jag ha mysbelysning tänder jag en mindre bordslampa eller något istället.

  Bra tips med rena LED armaturer. Behöver jag byta ut mer än bara transformatorn så kanske jag gör just det :)