Hej!

en av masonitskivorna på kallvinden är helt blöt pga all regn som nu regnar. Finns det möjlighet att byta / fixa till det när solen börjar skina? Vi hade ett par killar i somras som rengjorde taket (tegelpannorna) osv och lagde nockband men denna fuktskadade masonit har blivit nu värre. Den syns lite grann här i bilden (helt svart alltså)
Tips hur vi skulle gå vidare uppskattas verkligen!
 
 • Svartmögel och fuktskador på en masonitskiva i ett kallvindsutrymme.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
Rickard.
Med risk "to state the obvious" så ska inte masoniten bli blöt när det regnar. Några droppar är kanske ok i stora regnfall men är det så mycket så masoniten blir genomblöt så måste yttertaket åtgärdas.
 
 • Gilla
tergo
 • Laddar…
Absolut. Förslag hur man kan göra det utan att riva takpannorna och göra en stor (läs dyr) renovation?
 
Rickard.
V vårparhusisthlm skrev:
Absolut. Förslag hur man kan göra det utan att riva takpannorna och göra en stor (läs dyr) renovation?
Takpannorna är ju yttertaket tillsammans med diverse plåtbeslag, det är ju där som problemet är. Har du lite tur så är det skorstenen, någon sprucken panna eller någon annan mindre åtgärd.
 
 • Gilla
Ibrahim73 och 1 till
 • Laddar…
Det är inte omöjligt att det är så att det börjat läcka ifrån stosen som Rickard.ag skrev där dom där spirorören går genom taket. Men det måste även va hål i takpappen som är undertakpannorna. Du får nog helt enkelt ta bort pannorna där du har läckage och se om du kan se nått hål i pappen. Då kan du ju lägga in en ny bit papp som du lägger in under våden som är närmast över läckan å gå förbi läckan en liten bit. Sneskär pappbitens sidor typ som en trubbig tårtbit sen smetar du kallasfalt under kanterna på den nya pappbiten.
 
 • Gilla
vårparhusisthlm
 • Laddar…
Tack för tipsen båda! Jag har sett att på andra sidan av huset har vi iaf plast ovanför masoniten. Kan det vara så att plasten spruckit här?
 
Hur är taket byggt? Hos oss var det i princip masonit, ingen takpapp, sedan pannor ovanpå... Skitkonstruktion med andra ord, så det åtgärdade vi år 1 (bytte hela skiten till en godkänd takkonstruktion med andra ord). Har ni den konstruktionen är det antingen bara att byta ut allt, alternativt ha ständig koll så inga pannor spricker (bara att byta direkt då), och eventuellt ta bort pannorna ovanför den där masonitskivan och byta ut bara den. Men det är i så fall en tillfällig lösning.
 
 • Gilla
vårparhusisthlm
 • Laddar…
Tror det är pannor, plast och masonit. Vi har bott under ett år i denna. Lagde genast nockband och trasiga pannor utbytes plus rengöring osv. Därför är vi lite förbryllade eftersom vi trodde att nockband och hela pannor räcker till att fukt inte kommer igenom. Vi såg ju att masonitskivor var fuktskadade men tänkte det problemet skulle vara gamla (som två besiktningsmän sade)
 
Hela och rätt monterade pannor ska räcka för att få det tätt. Jag har själv konstruktionen pannor+ masonite och en plastfolie bara lagd under nockpannorna och c:a 0,5 meter ner över sidorna, eftersom det blåste in lite snö om det stormade på vintern. Huset byggt 1978 !
Kolla dina pannor noga, ev. mossa kan t.ex. ha frätt hål om du har betongpannor. Läckage vid skorstenar och liknande genomföringar är ju också ganska vanliga.
 
 • Gilla
vårparhusisthlm
 • Laddar…
Tack alla! Då går vi upp på taket när denna regn slutar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.