Byggahus.se

Byta inkommande el?

 1. A
  Anonym
  Hejsan,

  Skulle vilja byta inkommande el (-54) och sätta fasadskåp. Skulle då samtidigt vilja byta plats på inkommande så den går direkt till centralen.

  Får man dra ny inkommande matning på insidan av sockelskivorna jag har runt grunden? Detta skulle göra att jag bara behöver gräva ett par meter till tomtgräsen där elskåpet matningen går från.

  Mvh.
   
 2. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 926 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Detta är en åtgärd som du bör blanda in en elektriker i.

  Om jag har uppfattat det rätt vill du flytta inkommande servisledning. Det är något som du inte kan bestämma över då det är nätägarens ledning. De lyssnar säkert på vad du säger men du får inte röra den ledningen själv (och inte din elektriker heller).

  Om det är matningen från mätarskåpet till elcentralen som du vill dra bakom sockelskivorna så är det kanske möjligt, men det är svårt att säga utan att ha sett förutsättningarna på plats. Samma här, ta in en elektriker som får titta på plats.
   
  • Laddar…
 3. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  En del nätbolag förändrar och drar om inkommande ledning gratis till nytt fasadmätarskåp , det enda som behövs är att gräva och lägga ned ett rör i backen , rördim får du fråga dom om
   
 4. A
  Anonym

  Jo precis. Vårat bolag gör detta. Kanske får gräva hela vägen för att vara på säkra sidan. Hur djupt gäller? Och kan man sätta infällt skåp?
   
 5. L
  Bannad · 6 737 inlägg
 6. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 926 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Fråga först, det kostar inget.

  Vilken kabel var det som skulle vara där bakom sockelskivorna? Den från gatuskåpet till mätaren (=servisen) eller den mellan mätaren och elcentralen?
   
 7. A
  Anonym
  Tanken var: gatuskåpet hela vägen under mark en bit sen bakom skivorna sedan till ett infällt fasadskåp. Dvs servicekabel hela vägen.

  Sen från fasadskåpet in till min nya central blir isf ca 2 meter totalt, de antar jag att jag sj får stå för.
   
 8. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Vad är det för skivor du talar om , är det från mark och till skåp , klart det går men måste finnas
  rör för det , tror inte nätägaren gillar att kabeln går lång väg bakom någonting
   
 9. E
  Medlem · jämtland · 20 811 inlägg

  elmont

  Medlem
  Du får lägga ett rör bakom skivorna och in i skåpet så att dom kan dra in sin kabel.
   
 10. Mikael_L
  Medlem · 42 073 inlägg
  Både Vattenfall och fortum har en liten broschyr om förläggningen av deras serviskablar (adresserad åt husägare som vill förbereda med grävning) och båda stipulerar 35cm djup eller mer, på kabeln.

  https://www.vattenfalleldistributio...y-anslutning/el-till-din-fastighet-16-63a.pdf
   
 11. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  PÅ egen tomt behövs inte djupet vara mer än 35 cm , ( spaddjup ) men när man ändå håller på så ta till så det räcker , ingen risk att skada något om man ska gräva eller göra något i backen där kabeln går , det är min mening , sen vad den som gräver tänker är en annan sak
   
  • Laddar…
 12. M
  Husägare · Jönköpings Län · 3 721 inlägg

  MagHam

  Husägare
  En god regel är att alltid gräva >60 cm. Jag har gjort mina tidiga yrkesdagar på Elverk respektive Televerket (som det hette då) och har sett elände som ytliga kablar kan ställa till med.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.