Byggahus.se

Byta golvbrunn eller renovera hela badrummet?

 1. E
  Medlem Nivå 4
  Frågan är alltså om man kan åtgärda en golvbrunn utan att riva och renovera hela badrummet. Funderar tex på om en epoxy-liner eller liknande är ett alternativ eller att sätta in en duschinsats med avlopp som leds ner i avloppet "förbi" golvbrunnen. Vilka alternativ finns ev utan att äventyra tätskikt?
  Vid husköp anmärkte besiktningsmannen på att plasten i golvbrunnen i ett av badrummen kändes sviktande och rekommenderade att inte använda duschen innan det åtgärdats. Huset har träbjälklag och är byggt 1969, badrummet på övervåningen är renoverat uppskattningsvis ca 2000 men i stort sett oanvänt under alla år (säljaren använde det inte och det användes bara under någon vecka per år då hans bror var på besök från USA). Badrummet i övrigt är i helt ok skick och säljaren har inte uppgivit några problem med att använda duschen, det är alltså bara besiktningsmannens anmärkning som gjort oss nojjiga och vi har inte använt badrummet alls sedan inflyttningen i maj.

  Mycket tacksam för råd och synpunkter om hur man bör gå tillväga och kanske tips på specialister som kan åtgärda utan full renovering. Vi bor i södra Stockholm.
   
  • Laddar…
 2. P
  Medlem · Nivå 7
  Ja så ska de inte vara iaf :sweat: tror inte de finns något sätt förutom att göra om tätskikt med ny manschett runt brunnen för att få en godkänd lösning , när man väl satt fast den nya brunnen med godkänt monteringsplatta osv. Så är nog hela badrummet som får göras tyvärr:surprised:
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem Nivå 4
  Tack för svar! Mentalt förberedd på full renovering efter besiktningen men hoppas på nya uppslag bland alla kunniga på forumet.
   
 4. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 22
  Känns rätt slut det där badrummet......
   
 5. P
  Medlem Nivå 5
  Jag kanske är oförstående, men jag ser inte problemet?

  Du trycker på vattenlåset och det rör sig lite? Det är inte en del av tätskiktet och en otäthet kan möjligtvis orsaka avloppslukt.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · Nivå 14
  Det känns ju mer som att det är en insats som ska kunna lyftas upp för rengöring? Vad är de där två "plastknopparna " till annars?
   
  • Laddar…
 7. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 9
  Frågan är varför de satt ”tätmassa” mot vattenlåset och om det är möjligt att ta bort den för att kunna lyfta upp vattenlåset och titta hur det ser ut under...?
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · Nivå 14
  Antagligen har det väl tillkommit när de lagt klinkers och rostfri ram. Sen har väl ingen tänkt nå mer på det. Kanske inte ens går att lyfta upp längre med tanke på att det är lite offset.
   
 9. Dan_Johansson
  Medlem · Nivå 17
  Ja, det ska ju inte vara tätningsmassa där ...

  Så det är så klart första steget ....

  EDIT: Om besiktningsmannen gjorde som du på filmen, och sen påstår att man inte bör använda badrummet känns ju lite ... tja .. udda ... Ett alternativ till att göra om allt kan ju vara att ställa in en duschkabin sålänge ...
   
 10. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 9
  För att förtydliga, det är alltså ett löstagbart vattenlås du petar på, det kommer aldrig sitta helt stumt om du trycker på det så det i sig är nog ingen fara. Dock undrar man varför de kletat på ”tätmassa”/fix (eller vad det nu är) runt vattenlåset, det gör ju att det inte går att ta ur och rengöra, vilket i sig kan skapa stopp... känns inte rätt utfört!
   
 11. J
  Medlem · Nivå 10
  Kan nog tro att plattorna ligger på bef plastmatta, och att det är fix som syns gå ut på brunnen.
  Sen kan jag nog hålla med besiktningsmannen, en brunn/vattenlås sitter stummare än vad som syns på videon.
  Kan tänka mig att det faktiskt är brunnen som flexar, och inte bara vattenlåset, men såklart svårt att säga säkert utifrån bara videon.
  Men för att säkerhetsställa detta skulle jag nog försöka få bort fixet i brunnen för nogrannare undersökning, och skulle inte heller använda duschen innan man säkerhetsställt orsaken.
  Kan nog tycka att detta utrymme har gjort sitt, kan rek en helrenovering.
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · Nivå 5
  Om det får plats så kanske du kan ställa in en duschkabin som tillfällig lösning...?

  /M
   
 13. J
  Medlem · Nivå 10
  Nja, det är ju som att sminka en gris, vattnet från duschkabinen leds ju ner i brunnen som i detta fall är tveksam.
  Minsta lilla att brunnen inte sväljer vattnet tillräckligt fort gör att vattnet letar sig in dit det inte ska om brunnen sviktar och är otät.
   
 14. Dan_Johansson
  Medlem · Nivå 17
  Fast om brunnen hade läckt hade det ju troligen märkts redan, det är ju på ovanvåningen ... Dvs, det är snarare ett tveksamt tätskikt man behöver oroa sig för, än att själva brunnen läcker ....
   
 15. A
  Medlem · Nivå 7
  Kolla inlägg 10.
  Det är rätt det som står där.
  Öglorna på sidorna är till för en metallbåge som man lyfter i (handtag).
  Denna är borta vilket kan inträffa när om man är lite våldsam när man ska ta upp den.
  Det är ett vattenlås med samma princip som under ett handfat.
  Då man inte kommer åt underifrån så är den gjord för att lyftas upp och rensas från hår och skit.