Byggahus.se

Byggnadskredit

509 läst  3 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Jag och min man ska bygga hus, vi har fått byggnadskredit beviljad hos Nordea.
  Uppstartsmötet är nu i Mars, så bygget har inte kommit igång än.
  Huset är planerat till leverans i slutet på maj och ska förhoppningsvis stå klart ca v 46.
  Vi går in med eget kapital och har sagt till Nordea att vi i första hand vill ta av våra egna pengar innan vi tar av byggnadkrediten, det var dom helt med på.
  Nu när vi ska signera våra papper så står det att vi har 4 betalninsgtillfällen, det första är redan den 31 mars. Summan vi ska betala är på ca 22 000 kr. Men är det då räntan på hela summan? För vi har ju inte börjat använda oss av pengarna från Nordea? På deras hemsida står det att man bara betalar ränta för utnyttjat belopp?

  På Kreditavtalets löptid står det t.o.m 31 mars 2022. Det borde ju omvandlas till ett bolån så fort huset är klart? Eller är vi bundna till 31 mars 2022? Vi kommer ju förhandla med olika banker inför tecknande av bolånet.

  Tacksam för svar
   
 2. Bart
  Medlem · Nivå 8
  Vi har haft byggnadskredit vid två tillfällen i två olika banker. Den ena gången var det Nordea. Detta var dock ca 10 år sedan vis senaste tillfället så det kan ha hunnit ändras.

  Den totala byggnadskrediten som beviljades var den totala summan för husbygget minus den summa vi valt att gå in med själva. Det vill säga att om budgeten för hela bygget var 4 miljoner och vi ville satsa 500 000 tusen kronor fick vi en kredit på 3 500 000 kronor.

  Med krediten kom en adress dit vi skulle skicka de fakturor som kom in som vi ville ha betalda med krediten. Dessa granskades och betalades i tid av banken som då belastade vår kredit med summan på fakturan. Inga speciella datum kopplade till betalningstillfällena. Däremot hade banken tillgång till den lyftplan för fakturering som hustillverkaren och entreprenörer meddelat så att det fanns i planeringen när det skulle komma in fakturor och från vem. Vi kunde dock skicka in fakturor när vi ville och från vilket företag som helst med F-skatt.

  Kreditens löptid innebar för oss att vi hade till det datumet att nyttja krediten. Sedan stängdes kontot för uttag och det måste omvandlas till bolån eller omförhandlas. Det hade inget med bindningstid att göra.

  Tänk på att när ni står inför stora affärer som husbyggen så finns det inga dumma frågor. Ingen oro är för liten för att inte tas upp. Banken finns där för er skull, inte tvärtom. Fråga, gå igenom detaljer, begär förtydliganden mm. Var en detaljerad, intresserad kund så kommer ni få klara tydliga besked också.
   
 3. P
  Medlem · Nivå 5
  Precis som föregående person skrev: ni har till den 31 mars år 2022 på er att nyttja summan av byggnadskreditivet.

  När huset är färdigbyggt anlitar ni en mäklare som gör en värdering av huset. De intyget lämnar ni sedan in till banken. Summan som står på intyget är summan som huset är värt och det är 85% av den summan som ni max får låna från banken. Om summan ni har lånat understiger 85% av vad huset är värt enligt mäklaren så "behöver" ni inte betala någon kontantinsats. Det är när ni har lämnat in intyget till banken som ni kan stänga byggnadskreditivet och omvandla det till ett bolån. Vi tog byggnadskreditiv via Nordea förra året, då tog Nordea ut en "straffavgift" på 7000 kr om vi inte omvandlade byggnadskreditivet till bolån hos Nordea. Kontrollera att det inte gäller för er.
   
 4. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 16
  Den summan ni ska betala är nog bara en uppskattning mot beräknat nyttjat belopp. Vi har också byggkredit hos Nordea nu
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka