Byggahus.se

Bygga pool på lera?

 1. FannyTauson
  Medlem · 1 inlägg

  FannyTauson

  Medlem
  Vi bor i en villa i ett område med postglacial lera i marken. Huset byggdes 2003 och är pålat.
  Vi funderar på att bygga en pool i trädgården, men är lite fundersamma kring hur man bör tänka kring bygget. Vissa byggare rekomenderar att vi pålar även poolen, medans andra aldrig har hört talas om någon som har pålat en pool utan att det bör räcka med att lägga ett tjockare lager av singel/leca under plattan för att stabilisera.
  Någon här som har byggt pool i samma markförhållanden och kan komma med lite tips eller idéer?

  Vi har tänkt oss en Thermopool 3,5x9m som ska grävas ner och placeras ca 4m från huset. Husets pålar är nedslagna drygt 5m i marken till berget så vi antar att det är liknande djup där vi planerar att placera poolen.

  Har kontaktat några geotekniker, men känner oss osökra på om det är värt pengarna (har fått priser på 30.000 - 50.000SEK för en undersökning)

  Någon som har lite bra input att komma med? :)
   
 2. E
  Medlem · Stockholm · 4 inlägg

  erik767

  Medlem
  Vi bor på lera och grannens pool är pålad.
   
 3. T
  Medlem · Stockholm · 760 inlägg

  Taxture

  Medlem
  Skulle lägga dom pengarna på pålning direkt isf..... ska ni gräva ner och gjuta så bör ni nig påla...... inte så kul när poolen börjar kantra
   
 4. J
  Medlem · 2 inlägg

  jouh

  Medlem
  En annan aspekt är att denna lera inte släpper igenom vatten när den är mättad. Detta gör att dräneringen måste vara väl fungerande. Jag har haft stora problem med detta då grävaren gjorde en enklare dräneringslösning som inte fungerat vilket gjort att vi fått sättningar runt om poolen som påverkat plintar m.m. under tralldäcket. Var ett stort jobb att åtgärda.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.