Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Bygga lock till spabad

 1. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Locket till vårat spabad har sett sina bästa dar och är numera blytungt då frigoliten har sugit åt sig en massa vatten. Själva fodralet är också lite trasigt så har lite myror som trivs som fisken i vattnet i det.

  Kollat vad ett nytt lock skulle kosta och landade då på runt 8-10000 kr då vårat bad är lite större än normalt så finns typ bara en återförsäljare. Tyckte det var lite dyrt för lite frigolit (lite mer än frigolit så klart...) så började fundera på att tillverka ett eget.

  Men då om jag ändå ska ge mig på ett eget så tänkte jag också försöka lösa så man slipper jobbet med att ta av/lägga på locket då t.ex. frun eller barnen inte klarar av detta själv. Locklyft som finns att köpa är inte ett alternativ då det inte finns för våran storlek.

  Vårat spbad är 230x270, håller på och bygger om hela baksidan så ska sänka ner det i trädäcket. Målbilden är ungefär detta men där staketet är utbytt mot ett plank runt 180 cm högt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  spa1.jpg


  Min första lösning var att göra något likt detta där locket försvinner ut genom staketet (hittat här på byggahus.se: https://www.byggahus.se/forum/threads/minipool-badtunna-hemmabygge.279909/ )
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  spa2.jpg


  Men sen började jag fundera på om det kanske skulle vara lättare (och roligare) att med hjälp av en motordriven vinsch lyfta upp locket istället så då har jag tittat på dessa två lösningar
  spa3.jpg
  spa4.jpg

  Så min fråga är egentligen, någon som har lite idéer på ur man kan lösa det (även staketlösningen, tips på hur man får till det på bästa sätt)? Antingen genom något av dessa förslag eller på något helt annat sätt. Konstruktionen blir i trä, så inga stålreglar eller andra krångliga saker :)
   
  • Laddar…
 2. R
  Medlem · skåne · 293 inlägg

  RiKr

  Medlem
  Spännande projekt! Lösningarna med motor/vinsch är klart häftiga. Men väljer du en sån lösning se till att ha en ordentlig säkerhets låsning, typ rejäl hasp eller likande, inte kul om man sitter i badet och locket oavsiktligt åker tillbaka!
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Själva lockets konstruktion tänker jag mig en ram i impregnerat virke. Frigoliten plastas in i byggplast (limmas för att få tätt) och stoppas in i ramen. Eventuellt ett lager kanalplast över för att regnvatten ska rinna av och överst ett lager trall.
   
 4. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Helt klart en rimlig iakttagelse, skriver upp den på "glöm för f-n inte-listan" :)
   
 5. L
  Medlem · Bavaria · 503 inlägg

  L-E

  Medlem
  PIR istället frigolit då den inte absorberar fukt i samma omfattning.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Ok, måste man ända plasta in det eller skulle det klara sig som det är?
   
 7. L
  Medlem · Bavaria · 503 inlägg

  L-E

  Medlem
  Jag skulle ändå försöka skydda den absorberar förvisso mindre än frigolit
   
  • Laddar…
 8. C
  Husägare · Västra Götaland · 2 599 inlägg

  crazytok

  Husägare
  Tyckte att den sista bildens lösning så snygg ut! (y)

  Gällande den cadade bilden du gjort. Det var riktigt snyggt, är det något du redan byggt eller tänkt bygga? Hur stor är hela pergolan? Nyfiken då jag tänkt bygga något liknande själv. :)

  GOD JUL föresten!!
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · stockholms · 3 729 inlägg

  byggarätt

  Medlem
  Ett riktigt häftigt projekt !
  Det man helst vill ha är ett lock som har ett tunt lager luft mellan vatten o lock och inte suger fukt!
  Det blir lite mer komplicerat för då blir det jätteviktigt att det sluter tätt!
  Så en dörrliknande hissbart lock går att sätta kompressionbar isolering på som inte suger fukt och inte fryser fast i form av ”bilgummilist på meter”
  Säkerheten är ju kanonviktig så två separata oberoende system för att locket inte kan falla igen och också är lätt att öppna behövs!
  Samtidigt är ju lockets egenvikt viktig att hålla så låg det bara är möjligt!

  Förslag är att använda garageöppnare med kedjedrift och med klämavkänning
  Samt teleskoparmar med låsningar som måste låsas upp för att kunna stänga

  Själva locket behöver ju bara en ram samt något som håller tätt uppåt och håller isoleringen på plats samt är snyggt att se på i öppet läge!
  Förslag poolduk
  Som isolering hade jag valt polyuretanskum med slutna celler för att locket då kan ha stålband wire med vantskruv för att styva upp och ge hållfasthet

  Lycka till
   
 10. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 582 inlägg

  vectrexPremiumikon: Hand

  Snickerinörd
  Använd XPS istället för EPS så behöver du inte plasta in. PUR skivor fungerar också men är brutalt dyra.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Kan tyvärr inte ta åt mig äran för den bilden men håller med om att det är snyggt :), hittade den här https://halle.se/products/halleplattan

  Vi kommer även bygga ett poolhus/attefallshus ihop med pergoladelen men den biten ska en firma göra, i alla fall så långt vi har råd innan vi får börja bygga själva.

  Vår yta mellan poolhuset och staketet kommer landa på 7-7,5 meter. Och om man tänker från staketet i höger i bilden till trappsteget upp till spabadet så blir det minst 3 meter, så det blir 4-4,5 meter kvar till pergoladelen.
   
 12. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Supertack för all input!

  Precis, gäller att få det snyggt i uppfällt läge och tror jag lyckats övertala frun på denna idé då den känns hyfsat enkel beroende på hur avancerad öppningsmekanik man gör, men också enklast att få till bäst isoleringsförmåga då man kan få det att sluta tätt som du är inne på.
   
 13. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Har försökt att läsa på huruvida det skulle funka med oinplastad XPS men verkar vara lite olika bud. Hittade denna tråd som om jag förstår det rätt att isoleringsförmågan avtar, även om den inte suger åt sig fukten lika mycket https://www.byggahus.se/forum/threads/xps-eller-eps-vad-star-emot-fukt-baest.298927/

  Så får se hur jag gör till slut, men har lite vanlig EPS liggande som skulle räcka till detta projekt. Och kommer försöka bygga det så det är enkelt att byta ut bara isoleringen sen i framtiden då den antagligen kommer ge med sig till slut oavsett hur mycket man försöker få till en bra lösning.
   
 14. B
  Medlem · stockholms · 3 729 inlägg

  byggarätt

  Medlem
  Trixet för att slippa fukt i isoleringen är ett skikt pvc poolduk och att ha ett tunt lager luft under 19mm mellan lock och vattenyta!
  Den kondensation som som uppstår med eps eller polyuretan slutna celler är mycket liten!
   
 15. S
  Medlem · Närke · 29 inlägg

  silo

  Medlem
  Vattenytan ligger ungefär 15-20 cm under kanten på spabadet så blir lite krångligt att få isoleringen så nära vattenytan. Utan kommer nog gå på att isoleringen hamnar på samma nivå som överkant på spabadet istället för att låta isoleringen ”hänga ned”, om det var så du menade?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.