Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Bygga glasveranda - hur göra med ritningar?

 1. LottaDS
  Medlem · 2 inlägg

  LottaDS

  Medlem
  Är det någon som har erfarenhet av att bygga en glasveranda/uterum och att upprätta ritningar och söka bygglov? Vi planerar bygga en glasveranda till vårt hus byggt 1917 och skulle behöva få ta del av era erfarenheter och bästa tips. Vi tänker (kanske naivt?) att vi inte nödvändigtvis behöver en arkitekt, eftersom vi har en rätt god bild av hur verandan ska se ut. Däremot behöver vi någon som kan omvandla våra skisser till en fackmannamässig ritning med alla mått och detaljer. Vad är era erfarenheter? Har ni tips på någon som kan hjälpa till med ritningar? Och tror ni det är dumt att inte anlita en arkitekt? Alla tips mottages tacksamt!
   
 2. K
  Hobbysnickare · skaraborg · 302 inlägg

  kioskdavid

  Hobbysnickare
  Jag skulle nog börjat med att visa skissen för min tilltänkta leverantör. Denna kan kanske själv eller vet någon som kan ordna det.
  Mycket handlar ju om vad det är för typ ni vill bygga. Är det ett modernt med kanalpasttak och skjutväggar i glas eller är det en gammaldags med massa finsnickerer.
   
 3. LottaDS
  Medlem · 2 inlägg

  LottaDS

  Medlem
  Vi tänker oss en klassisk veranda i en äldre stil som passar huset. Däremot är vi osäkra på i vilken ända vi ska börja i. Vissa påstår arts et är bättre att börja med en arkitekt och sedan anlita byggfirma. För och nackdelar? Några erfarenheter?
   
 4. H
  Medlem · 270 inlägg

  Husbuset

  Medlem
  Har sökt flera bygglov utan problem med egna ritningar. Det finns inga krav på att ritningen är snygg eller att ni kan teckna. Vad som ska framgå är hur det ser ut nu, från alla olika håll. Foto går bra. Samt enkla ritningar med mått utsatta.
  Sedan behöver ni förstås fundera på att dörrar och fönster sitter på rätt höjd och plats, att inget slår i. Samma där, ni måste göra ritningar från alla håll. Jag antar att ni ska ha 90-gradiga vinklar, då är det inte speciellt svårt. Kolla bara vilken skala de vill ha ritningen i och så sätter ni er ner och ritar streck för streck. Det är inte svårt när man välkommer igång. Om Stadsbyggnadskontoret saknar något hörde av sig.
   
  • Laddar…
 5. Lill72
  Medlem · Närke · 1 077 inlägg
  Jag har samma erfarenhet som Husbuset här ovan. Vi har ritat själva trots att vi ej har erfarenhet av sådant. Senast så byggde vi just en glasveranda i gammal stil.
  Jag vill också rekommendera en bok som heter Glasverandor skriven av Christina Falkenhed, där finns fina bilder och tips och råd.
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · 270 inlägg

  Husbuset

  Medlem
  Ja, precis, kan man bara räkna ut hur många millimeter varje meter ska vara på pappret, är det inga problem. Fram med tumstocken och mät alla väggar på husets utsida samt höjd, sedan är det bara att rita på. Det är kul!

  Sedan kan man förstås googla på glasverandor. Finns ju mycket vackert.
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · 270 inlägg

  Husbuset

  Medlem
  Vad är det för detaljer det gäller?
   
 8. Lill72
  Medlem · Närke · 1 077 inlägg
  En skallinjal är också bra att ha när man ritar själv, kostar runt en hundring bara.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.