Byggahus.se

Bredband ...konstigt dyrt

 1. R
  Medlem · 1 336 inlägg

  RoAd

  Medlem
  Ja, det är du som hävdar saker, som är minst sagt tvivelaktiga, och då är det ju ganska rimligt att det är du som belägger dina påståenden.

  Återigen är det svårt att följa med i vad du skriver. Var du inte FÖR 5G nyss, och nu tramsar du om konspirationsteorier kring vaccin och Bill Gates. Är du helt och hållet frisk mentalt?

  Frågor som du redan borde ha svar på med tanke på vad du hävdat i tråden, tycker du inte det? Dessutom bör du ju ha koll på vad motsvarande täckning med trådlös teknik kostar. Så kan vi få siffror på båda tack.

  Ja, i vissa fall kommer det förstås bli dyrare (utan subventioner). I dessa fall menar du att det skulle bli billigare med trådlös teknik? Redogör för vilken teknik du tycker ska användas och vad det kommer att kosta.
   
 2. A
  Medlem · Kalmar Län · 11 933 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Lägger in den här faktabilden på nytt, :cool: Det behöver knappt grävas stamnät för fiber längre i tätorter men landsbygden behöver mera göras. Men de sista som fick el på landsbygden var på 1950-talet kanske lite in på 60-tal (har säkert funnits eftersläntrare senare på otillgängliga platser), så det kan ju ta lite tid och infrastrukturen som nu byggs kan ju kompletteras med radio (gick ju inte med el).;)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-24_8-32-8.png
   
 3. R
  Medlem · 1 916 inlägg
  Klockan 18 var det om jag minns rätt. Ja de var ju inte dumma, utan skulle man ha ett par låtar till winamp så tog det ju hela kvällen och föräldrarna blev tosiga för att man var uppe för länge.
  Men de var faktiskt bättre på ett sätt, mirc och allt annat skit som fanns =)

  För att inte tala om när man skulle spela fightingspel offline, man hann ju käka middag mellan ronderna.
   
 4. P
  Medlem · 27 inlägg

  Per.berge00

  Medlem
  Jag köper egentligen alla argument från forumet.
  Förvånad över att just fiber/bredband skulle få så mycket reaktioner.
  En tanke dock skulle DU investera så mycket i fibergrävning om du inte var säker på att i varje fall majoriteten skulle ansluta sig? Jag står fast vid min psikt att det är på tok för dyrt.
  Jag bor på landet (totalt på vischan) i ett annat EU-land. Fiber kostar motsvarande 330 kr/månad ingen annan avgift och de fixar t o m gratis router(2st). Något är fel, antingen här eller där.
   
  • Laddar…
 5. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 27 913 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Vad majoriteten gör skulle inte spela mig någon roll. Jag skulle beställa baserat på mina egna behov och det innebär fiber jatack.

  tycker man sig inte ha ett behov under överskådligt framtid ska man förstås avstå.
   
 6. A
  Medlem · Kalmar Län · 11 933 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Bryr mig inte om vad grannarna eller majoritet väljer utan utgår från eget behov och ekonomi (gäller allt jag köper) sedan att man har andra affärsupplägg i andra länder kan jag inte påverka så är det inom många områden. Att det kostar att rulla ut fiber det är enkelt att redovisa, sedan hur fiberoperatörerna räknar för att ta hem kostnad och även göra vinst där finns det många sätt beroende på marknadsförutsättningar. Även olika länders subventioner/bidrag påverkar.

  Och som jag noterat är det en ickefråga, majoriteten har valt fiber och merparten av fiberinfrastrukturen är byggd och klar, så varför diskutera en hypotes som inte längre är relevant. Den här frågan skulle ha ställts för 15-20 år sedan när fiber till hemmen började rullas ut. Klipper inte in PTS-bild på nytt.;)
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · frankrike · 570 inlägg

  maria01

  Medlem
  Föra huset i Sverige betala vi 9000kr för medlemskap i fiberföreningen men då var det ju inte vinstdrivande här nere är det ingen avgift för anslutning men sen är fibern 5 år bort minst på grund av flera skäl som för få kunder ingen ledningsrätt och en åldrande befolkning
   
 8. P
  Husägare · 2 140 inlägg

  Pin

  Husägare
  Nej så är det inte. Du tycks blanda ihop det med hur tex Teracom sänder markbunden TV. En hög mast med stor antenn och stark sändare. Du vill inte ha envägskommunikation i ditt internet så täckningen kommer även att bero på upplänken. Den konsumentprodukt du kopplar upp till 5G kommer inte att kunna ha samma effekt som sändaren (teoretiskt) har.

  Förutom uteffekt i sändaren så beror det också på känslighet i mottagaren (inklusive antenn och förluster på vägen).

  Allt detta kan du egentligen också bortse ifrån för att 5G inte har stor yttäckning per sändare för att det begränsas av dämpningen på den höga frekvensen samt kravet på kapacitet.

  Allt detta är fundamenta som du bortser från.
   
  • Laddar…
 9. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 27 913 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Detta beror på vilket frekvensband vi pratar om. De flesta verkar utgå från att 5g bara handlar om de höga frekvenserna (tiotals gighz). Så är det inte. Dvs, att kategoriskt säga att 5g har så dålig täckning stämmer faktiskt inte, det har samma täckning som existerande teknologier, på liknande frekvensband. 5g körs i tre olika band, lågband kring 700Mhz, midband som man auktionerat ut nu kring 3,5Gig och sedan highband någonstans kring 25Ghz. På highband är täckningen väldigt dålig.
   
  • Laddar…
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 872 inlägg

  useless

  Lök.
  Fast under överskådlig framtid kommer man att behålla 3/4G på de lägre frekvenserna eftersom det är där alla kunder finns. Så om man tror att det 5G-nät som byggs just nu kommer att göra all fiber överflödig så är man lite fel ute.
  Sen är väl inte överföringshatigheterna med 5G på lägre frekvenser så våldsamt mycket bättre än 4G på samma frekvenser?
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem · Sö · 1 940 inlägg

  TheGame

  Medlem
  • Laddar…
 12. K
  Medlem · stockholm · 2 308 inlägg

  Kane

  Medlem
  Stämmer, de flesta har fått för sig att 5G bara är mm-vågor men så är det ju definitivt inte. I de nät som finns i världen är frekvenser kring 3.5 GHz dominerande (Kina har majoriteten av abonnenterna).
  Teracom köpte den fjärde delen av 5G-spektrumet i Sverige förra veckan. Och den är kring 2.3 GHz.
  För högbandsprodukter är det 28 och 39 GHz just nu som gäller.
   
 13. P
  Husägare · 2 140 inlägg

  Pin

  Husägare
  Jag backar på det

  Min huvudsakliga invändning var mot påståendet att det bara är att öka uteffekten på sändaren i masten.
   
  • Laddar…
 14. K
  Medlem · stockholm · 2 308 inlägg

  Kane

  Medlem
  3G ryker först (redan inom överskådlig tid förmodligen), 2G kommer leva längre.
   
 15. M
  Medlem · Norrbotten · 2 202 inlägg

  mlkjhr

  Medlem
  Jag har haft världens nordligaste Fidonet 2:205/610, (kom ett ännu längre norrut senare) körde på 14.4 till å börja med men det drog snabbt iväg till mer svindlande hastigheter 56k. Mitt första modem var ett 1200, nog gick det skapligt fort att skicka text på det!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.