Byggahus.se

Brand i villa

 1. P
  Medlem · Uppsala · 12 inlägg

  pejan

  Medlem
  Hej,

  Har en fundering. Vårt hus var med om en brand våren 2013, hela övervåningen totalförstördes och nedervåningen vattenskadades. Efter cirka 8 månader i alternativt boende har vi nu kunnat flytta tillbaka. Hela huset har återställts av byggare och försäkringsbolaget har agerat bra i sammanhanget.

  Polisutredningen kom fram till att 400 volt gått in i huset. Den avslutande utredning gjordes internt av ansvarig elleverantör, och som nu tagit på sig hela ansvaret för branden. Elleverantören kommer nu att ersätta försäkringsbolaget kostnaden för hela återställandet.

  Från försäkringsbolaget har vi fått veta att elleverantören är villig att betala vår självrisk på 1500 kr. Det är ju snällt kan man tycka. I sammanhanget har branden dock även kostat oss ett åldersavdrag på 10 000 kr, avskrivning på allt lösöre vi förlorade (allt utom det som fanns i kök och badrum totalförstördes) samt en sjukskrivning som en direkt följd av branden.

  Är det rimligt att önska någon form av kompensation för detta från elleverantören som nu tagit på sig ansvaret, eller är det bara att lägga ned och gå vidare?

  Hälsar Peter
   
 2. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 079 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Ja en sak är säker, jag skulle jaga det där jädra elbolaget tills dom faller till marken av utmattning vartefter jag skulle ta varje krona dom har i plånboken. Give them hell!
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Stockholm · 1 376 inlägg

  pelle242

  Medlem
  Utan att vara jurist så tror jag att det beror på varför det kopplades 400v in i huset, har elbolaget varit grovt försummliga?

  Sedan måste ni kunna bevisa de kostnader som ni anser att detta orsakat er, tex att sjukskrivningen var en direkt följd av detta.
   
 4. anders07
  Medlem · Stockholm · 5 964 inlägg

  anders07

  Medlem
  Ja, men herregud, om det är deras fel ska väl allt ersättas till fullvärde samt något för "sveda och värk"!
   
 5. P
  Medlem · Uppsala · 12 inlägg

  pejan

  Medlem
  Vissa kostnader är givna, självrisker på totalt 11 500 till försäkringsbolaget. Resten är ju svårare som påpekats i tidigare inlägg. Men att vara med om detta med barn som är 3 och 5 år sätter sina spår på måendet.
   
 6. P
  Medlem · Uppsala · 12 inlägg

  pejan

  Medlem
  Ska tillägga att jag på något vis antar att vi inte har så mycket att hämta mot Sveriges största elföretag, men lite bittert känns det när man fått 400 volt i huset med brand i lampa som följd. Svårt att inte tänka tanken vad som hänt om vi varit hemma
   
 7. P
  Medlem · Stockholm · 1 376 inlägg

  pelle242

  Medlem
  Rubriken i Aftonblodet "brände ner familjens hus - erbjuder 1500" borde sätta fart på dem.
   
 8. V
  Medlem · 205 inlägg

  Vargklo

  Medlem
  Det låter som att ni haft en tuff period i familjen.

  Strikt ekonomiskt sett ser ni ju ut att ha blivit fullt kompenserade, givet att ni får självrisken betald. Åldersavdraget finns ju till för att ni annars skulle "tjäna" på branden eftersom ett nyrenoverat hus har ett större värde än ett icke nyrenoverat hus. Det går ju att se det som att 10.000 kr är en låg kostnad för en stor ytskiktsrenovering (ni har antagligen fått välja väggfärg och tapeter), låt vara att ni kanske inte hade planerat detta just då. Det finns i Sverige ingen praxis på att man ska tjäna ekonomiskt på en olyckshändelse (jag antar att elbolaget inte medvetet gjorde fel).
   
 9. cust3000
  Medlem · Östergötland · 1 642 inlägg

  cust3000

  Medlem
  Jag gissar att ni har länsförsäkringar?
   
 10. P
  Medlem · Uppsala · 12 inlägg

  pejan

  Medlem
  Tror absolut inte att elbolaget gjort det medvetet. Är heller inte ute efter att tjäna ekonomiskt. Dock var vårt hus renoverat innan vi köpte det (vi hann bo 11 mån innan det brann) det enda vi undrar kring är om det vore skäligt att ersättas så man åtminstone går plus minus noll. Går ju inte att komma från att vi förutom självrisk förlorat mycket pengar på avskrivningar på lösöret. Och
  detta utifrån en händelse som vi inte har orsakat. Men, lär väl vara kört antar jag
   
 11. P
  Medlem · Stockholm · 1 376 inlägg

  pelle242

  Medlem
  Jag tycker definitivt att du skall ringa till en jurist som är specialiserad på skadeståndsjuridik, det finns några stycken om man googlar. Då borde du direkt få en känsla för om det är läge att gå vidare.
   
 12. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 1 974 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  Man ska orka dra det vidare, inte alltid så lätt.
  Men jag håller med föregående, ladda om och se vad ni verkligen har rätt till så ni går skadeslösa ur detta då det handlar om grov försumlighet.
  Men ta inte kål på er själva.........
   
  • Laddar…
 13. P
  Medlem · Uppsala · 12 inlägg

  pejan

  Medlem
  Nej, finns ju en gräns hur mycket man orkar, framförallt efter vad vi nu gått igenom. Vill bara på något vis att vi förutom psykisk ohälsa ska slippa lida ekonomiskt av detta. Frågan vi ställer oss ganska ofta är vad som hade hänt om vi hade varit hemma då vi fick överspänning i vårt hus.
   
 14. cust3000
  Medlem · Östergötland · 1 642 inlägg

  cust3000

  Medlem
  Länsförsäkringar?
   
 15. H
  Medlem · . · 324 inlägg

  HenrikP

  Medlem
  Det finns väl fler bolag som försäkrar villor?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.