Byggahus.se

Bild i broschyr

 1. hajo
  Medlem · 103 inlägg

  hajo

  Medlem
  I samband med att vi byggde nytt hus köpte vi en garageport från en firma. Nu 6 månader senare ser jag till min förvåning att det finns en bild på våran port på deras hemsida. När jag ringer och frågar så visar det sig att de även har tryckt upp broschyrer där våran port är med. Allt utan att ens ha frågat oss! De kan tänka sig en ekonomisk ersättning.
  Vad har jag för juridisk rätt att kräva ersättning?
  Hur mycket kan jag kräva?
   
 2. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Bild i broschyr

  När det gäller byggnader får dessa enligt 24 § andra stycket upphovsrättslagen (1960:729) fritt avbildas.

  Även om din port skulle utgöra ett konstverk får den enligt 24 § första stycket samma lag avbildas eftersom jag utgår ifrån att den är placerad vid allmän plats utomhus.

  Lycka till!  :) :) :)
   
 3. C
  Medlem · 263 inlägg

  cy_berg

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Precis som Familjen_Bygg säger så får man fritt avbilda t.ex. hus eller annat och använda. Själva fotografiet äger fotogragen rätten till. Jag minns att detta var uppe på Plus eller nåt sånt för några år sedan där ett färg-företag tagit foto på ett hus och använt i sina kataloger...husägarna var skitförbannad eftersom dom hade använt egentillverkad färg och inte ville att detta skulle vara gratis reklam till färgföretaget när det inte ens var företagets färg som huset var målat med ::)
   
 4. hajo
  Medlem · 103 inlägg

  hajo

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  ...men ett någorlunda seriöst företag frågar väl först? ???
  Nån liten ersättning tänker jag kräva. >:(
   
 5. C
  Medlem · 263 inlägg

  cy_berg

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Jag kan ju tycka att dom borde fråga först; hade det varit mitt hus hade jag velat det, men rent lagligt behöver dom varken fråga eller ge nån ersättning, tyvärr...
   
 6. DragonLady
  Medlem · Västra Götaland · 780 inlägg

  DragonLady

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Skadar det er att en bild på er garageport är med i reklamsyfte ???

   
 7. P
  Medlem · 432 inlägg

  PatrikJ

  Medlem

  Re: Bild i broschyr


  Även fast dom har rätt till det så försök få ut lite pengar! Det kan dom stå för i goodwill tycker jag...

  / PJ
   
 8. hajo
  Medlem · 103 inlägg

  hajo

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Det skadar oss att dom inte frågade först!
  Hade de frågat först hade jag utan tvekan sagt ja utan att kräva någon ersättning...
   
 9. Totte_S
  Medlem · Kalmar · 1 282 inlägg

  Totte_S

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Jag vet att detta har varit aktuellt i samband med reklam för målarfärger. (tror Sverker haft det uppe) En god vän till vår familj fick sitt kulturhus avbildat i en broscyr hos en av de största färgtillverkarna, trots att huset inte ens var målat med deras färg. Det fanns ingen rätt till ersättning, så blir man erbjuden det skall man nog ödmjukast tacka och ta emot.... ;)

  såg nu att det redan nämnts av cy_berg ;) då har jag i alla fall bekräftat!
   
 10. Coolman
  Medlem · Skåne · 565 inlägg

  Coolman

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Jag skulle va glad om mitt hus / garage var med i någons broschyr.

  Att kräva ersättning är att gapa stort och ej få tillbaka nåt!
   
 11. hajo
  Medlem · 103 inlägg

  hajo

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Jag hänvisar till mitt förra inlägg och säger att självklart är det smickrande att de vill ha med våran port i deras broschyr. Hade de frågat först hade jag utan tvekan tillåtit detta. Jag hade t.o.m kunnat tänka mig att ta kortet själv! :) Möjligen kunde jag gått med på ett telefonsamtal i stil med "Hej! Vi har med din garageport i vår nya broschyr" i efterhand.

  Att jag av en slump snubblade över bilden på deras hemsida kändes inte så kul. Å andra sidan finns ju bilder på huset och interiör på vår hemsida så vid närmare eftertanke ska jag nog skriva dit något om copyright...
  ;D

  Nåja, för at avsluta den här diskussionen så kan jag säga att det hela inte är så allvarligt och vi överlever men kan man få nån krona så är ju det välkommet... :p
   
 12. S
  Medlem · 133 inlägg

  Snowblade

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Skulle vara kul att veta vad det är för firma, så man kan undvika denna. För jag vill då inte att bilder dyker upp i någon reklam helt utan att man vet något.
  Skall de ha bilder till reklam, då vill jag ha stor rabatt eller till och med nästan gratis.
  Annars så får de bygga eget och fota där.
   
 13. kalleanka70
  Medlem · Östergötland · 2 144 inlägg

  kalleanka70

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Signar listan på oss som vill se en snygg garageport. ;D...och lite ersättning kan du väl begära. Personligen skulle det kännas lite som integritetskränkande om de inte frågade innan. Det är ju ändå en personlig sak som blir offentlig i en herrans massa hushåll.

  Tänk om någon frågar - var finns den där snygga porten - och sen åker och kollar på ert hus?
   
 14. pappskallen
  Medlem · 2 286 inlägg

  pappskallen

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Ja hemska tanke, det vore ju totalkatastrof. allvarligt talat, kan det vara så farligt, jag menar, det kan ju lika gärna hända hos målar´n att när man står och vadar i kulörprover så säger han nåt i stil med att - kolla på storgatan 3 där har dom målat ett hus ungefär som ni har tänkt er.........klart man tar en lov och spanar in fasaden.
  Nä, solid svensk girighet tycker jag det luktar lång väg :p

  tror inte det finns många som frågar fastighetsägaren om lov när man har/tar deras objekt som referens (vårat företag har inte gjort det iallafall) och det kan ju vara allt från en liten fiskarstuga på 12 kvm till ericssons största industrifastighet.
   
 15. pappskallen
  Medlem · 2 286 inlägg

  pappskallen

  Medlem

  Re: Bild i broschyr

  Håller absolut med dig om den här "goda företagarseden" åtminståne vad det gäller privatpersoner och i det här specifika fallet tycker jag gott dom kunde frågat, men det var inte riktigt det mitt inlägg la tyngdpunkten på och när det gäller PERSONLIG integritet så tycker jag att det är en helt annan femma.
  (betänk dock att passbilder är offentliga handlingar)
  Nä vad jag reagerar på är att ofta när folk resonerar "det har inte med pengarna att göra, det är principen" så osar det ofta girighet/att ta chansen lång väg, och det tycker jag kan vara lite ruttet.
  men en än gång så är det hur många broschyrer, internetsajter och övriga trycksaker som helst som inehåller referensobjekt och ofta är nog inte företaget/personen tillfrågat.
  min far är med på ett vykort från ett torg i någon svensk stad, detta upptäckte han av en slump, ska han försöka snika åt sig ersättning för att han inte var tillfrågad, vykortet var väl ändå tänkt att säljas som en komersiell vara :-/ tror inte det va.

  Det där med viagra var inte en sån dum idé, kan tänka mig reklamtexten: som guds gåva till den kvinnliga arten kördes han slut, men hav förtröstan, han har hittat en väg tillbaka.
  Ska bara inte glömma att ta fett betalt..........
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.