Byggahus.se

Besiktning av badrum efter renovering

 1. M
  Medlem Nivå 6
  Hej.

  Vet inte om det är rätt forum jag är i.

  Vi har precis köpt ett hus och det behövs renovering bland annat kök och badrum.
  Min fråga är behöver jag låta en besiktningsman kontrollera att jobbet är rätt utfört när det gäller badrummet. I vilket skede ska besiktningsmannen komma för att besikta att arbetet är rätt utfört.

  Firman som renoverar badrummet hämtar en våtrumsspecialist som godkänner det hela arbetet. Kommer få papper på att det är ok. Är det så att det måste vara Någon våtrumsspecialist som utför renoveringen.

  Ska jag ta in en egen besiktningsman och vad kostar det och vem ska man anlita..

  Tacksam om någon kunde ge mig råd?

  Ha en trevlig dag/Kväll.
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Njaaa.. Det där är ett upplägg som vi har sett i en hel del trådar här där renoveringen inte gått så bra.

  Du kan anlita en bes. man ex. från BKR för att bedöma slutresultat. Det säger inte jättemycket eftersom man i princip skulle behöva besiktiga efter varje moment, vissa "fusk" döljs inom några timmar av fortsatt arbete.

  Det finns två (konkurrerande) olika organisationer som ger ut föreskrifter för våtrums arbete.

  Det är BKR (bygg keramiska rådet) som är plattsättarnas branshorganisation, och GVK som organiserar mattläggare. Båda ger ut föreskrifter för kakel/klinkersättning, eftersom EN metod för fuktspärr är en plastmatta, liknande de som används som ytskikt av mattläggare, men som man sedan sätter kakel/klinker på.

  För att ett badrum skall anses vara fackmannamässigt utfört (så som försäkringsbolagen definierar det) så skall det vara utfört i enlighet med den ena ELLER den andra av dessa regelverk, man får inte ta delar från BKR och andra delar från GVK. Sedan finns det en 3e organisation "säkert vatten", som beskriver hur VVS arbeten skall vara utförda, ävebn den överlappar delvis reglerna i BKR och GVK. Och sist men inte minst ger tillverkare ut monteringsanvisningar för allt från skruvar till toastolar, som skall följas.

  Jag föreslår att du laddar ned och läser reglerna, de är på typ 10 - 20 sidor och lättlästa. Där framgår även certifieringsregler (det är INTE ok för en certifierad firma att bara låta en "expert" titta över arbetet, arbetet skall utföras av en hantverkare med personlig certifiering, han skall ha fotoleg med cert. synlig medan han arbeter).
   
 3. F
  Medlem Nivå 10
  Det måste inte vara en certifierad våtrumsspecialist som utför renoveringen. Branschen har lyckats bra med att få in våtrumscertifiering i folks medvetande så att många tror att det är ett krav. Men det finns inget sådant krav vare sig av lagar eller försäkringsbolag.

  Jag tror det bästa man kan göra är att vara väl påläst och övervaka arbetet i varje steg. Kritiska steg är: kolla att regling och skivmaterial uppfyller kraven (det ska vara tillräckligt stumt för att kakla på); kolla att det flytspacklade golvet har rätt fall och att golvbrunnen är rätt monterad; kolla att tätskiktet är korrekt uppsatt (kolla särskilt anslutningen till golvbrunnen, golvbrunnsmanschetten och klämringen, och kolla att det är noga tätat i alla skarvar särskilt i duschen); följ upp plattsättningen efter hand så det blir professionellt utfört och estetiskt snyggt.
   
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Ni får inget giltigt intyg om tätskiktet inte är gjort av personal med giltigt certifikat till 100%.
   
 5. J
  Medlem · Nivå 9
  Och varför inte det?
  Som f91jsw skriver så är det inget krav att vara "certificerad" för att göra badrum, och har aldrig i praktiken varit!
  Vilken byggare som helst kan skriva ett intyg som egenkontoll, att allt är gjort enl reglerna.
  Sen om du vill kalla det certifikat eller ngt annat spelar ingen roll.
  Och ska du hård dra det så kan inte bkr kalla det certifikat heller, det är det bara statliga myndigheter som kan göra,
  ingen branchorganisation som bkr.
   
 6. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  BKR´s regler och i sista ledet kanske försäkringsbolaget. Jag har själv pratat "live" med två anställda på BKR just om detta och fått det svaret. Ingen lag så klart och man får göra badrumsrenoveringar själva med dokumentation kanske försäkringsbolag täcker upp vid skada, kanske inte...
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Som jag förstått det så kan även en firma utan certifiering skriva intyg. Men de får inte använda blanketter från BKR, bla. så har BKR blanketten en rad där den som skriver på intygar att han är certifierad plattsättare. Vilket ju då inte är sant.

  Men det finns ju inget som hindrar att vilken firma som helst upprättar ett egenkontrollprotokoll med samma kontrollpunkter som BKR blanketten (utom det om certifierad entreprenör).
   
  • Laddar…
 8. J
  Medlem · Nivå 9
  Såklart att BKR personal hävdar det! annars begår dom tjänstefel.
  Nästa gång du pratar med dom, fråga hur många telefonsamtal dom får per dag, från kunder som anlitat "behörig" personal, men ändå fått vattenskador....
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem · Nivå 7
  Det man vinner på att inte få ett certifikat från godkänd firma/hantverkare (hur onödigt den kan vara), kan man lätt förlora den dagen huset ska säljas. Certifikat efterfrågas av köpare: Nähe, det finns inget. Pruta.

  Spelar ingen roll hur mycket man kan motivera att det är fackmannamässigt utfört (fast inte av fackman). Köparen kommer pruta i alla fall.

  Detta sagt av egen erfarenhet.

  Finns säkert kloka köpare som kan göra egna bedömningar, men vad göra om man inte har en sådan?
   
  • Laddar…
 10. J
  Medlem · Nivå 9
  Frågan var väl inte certifikat eller inte, det var väl mer att det behöver inte vara av "certifierad" byggare. Du kan fortfarande få ett fullt likvärdigt papper där det står att det är enl reglerna.
  Sen vad du kallar det spelar ingen roll, jag har lämnat egenkontroll till kunder, både konsument, försäkringsbolag kommuner, BRF.er m.fl i 25år.....ingen har övh taget ifrågasatt att det inte står BKR el GVK på pappret.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem Nivå 11
  Nyss varit på länsförsäkringars möte om badrumsrenoveringar. Du behöver inte vara certifierad. Det ska vara HANTVERKSMÄSSIGT utfört. Det kan en som läst och använt rätt produkter uppnå. Det försäkringsbolagen vill ha är en dokumentation med kvitton på material du använta och bra med foton hur varje steg gått till så är det helt godkänt för full försäkran. Med tanke på vissa av dagens hantverkare så tror jag många på detta forum som ej är hantisar skulle göra jobb bättre.
   
  • Laddar…
 12. P
  Medlem · Nivå 7
  Min kommentar gällde inte om det står GVK eller inte. Hur har du tolkat in det? Vill bara påpeka att "certifikat" dvs dokumentation på utfört arbete efterfrågas av köpare. Har man gjort arbetet själv (väldokumenterat med bilder och allt) upplevs det som att det inte är "certifierat". Det är ju fortfarande en amatör som bygg. Jag säger inte att det är sämre, bara att det av köpare upplevs så.
   
 13. J
  Medlem · Nivå 9
  Diskussionen gällde väl om en icke "certifierad" hantverkare kunde lämna ett fullt giltigt intyg eller inte!
  Det var du som valde att välja mellan inget intyg alls, till en amatör som har gjort dokumentationen, det var ju inte riktigt vad vi andra diskuterade.
  Eller menar du att är det ingen "certificerad" hantverkare som gjort jobbet, då är det amatörmässigt gjort?
  Kanske ska läsa vad shomakie skrev.
   
  Redigerat 21 okt 2016 14:46
 14. AndersMalmgren
  Renoverare Nivå 21
  Branschfjams och ni konsumenter går på skiten, tragiskt, tur man bor i Stockholm och kan sälja sitt grymt renoverade badrum även utan certifikat
   
 15. L
  Medlem · Nivå 8
  Finns även klara fördelar att sälja till kloka köpare, så ifall de okloka vill straffa ut sig så kanske det kan vara värt det. Förhoppningsvis slipper man 10 års tjat om dolda fel och annat som okloka köpare kan viga sitt liv åt.
   
  • Laddar…