Byggahus.se

Behöver råd om tomt som kommunen köpt del av men ej nyttjar

 1. P
  Medlem · Västra Götaland · 133 inlägg

  pingflood

  Medlem
  Hej!

  Sitter i en liten konstig situation och tänkte se om någon här har några råd om vad vi kan göra.

  Vi äger ett hus som byggdes på 30-talet. I samband med köpet blev vi informerade om att "tomtgränsen ligger lite fel på denna sidan men det var så det var på den tiden" och tänkte inte mer på det. Hittade dock en pinne som visar att tomten ligger ett par meter fel längs ena sidan. Det är en rejält stor tomt så ytan i sig är inget vi skulle sakna, men hela fastigheten inklusive denna bit omges av en 100+ år gammal stenmur. Har nu grävt i detta och har följande fakta:

  Tomten styckades av längs med stenmuren när huset byggdes.

  På 50-talet skapades en detaljplan för området där vägen utanför delvis ligger på tomten.

  På 60-talet köpte kommunen loss dessa metrar från vår fastighets dödsbo. (Så att det stämde överens med detaljplan.)

  Sedan dess har inget skett. Inget servitut har upprättats. Så alla ägare har behandlat denna snutt av land som en del av fastigheten i alla år. Då det varit prat om att ändra lite saker i området tänkte jag att det kanske är bra att få ett mer konkret grepp om läget och kontaktade kommunen för att fråga om de skulle kunna tänka sig att sälja denna bit mark till oss. De återkom med besked att det "inte går" eftersom det kommunala lantmäteriet har markerat det som väg. De har dock inte för avsikt att göra något, men påpekade att "egentligen" borde vi inte röra oss på denna mark eller klippa gräset de sista metrarna fram till muren (vilket skulle de för jävligt ut och ingen skulle tjäna nåt på). Eventuellt kunde "något dokument upprättas framöver" som ger oss rätt att beträda marken så vi inte begår några lagbrott när vi kör in på vår uppfart...

  Jag har inga problem att lägga ut säg 100' på dessa 200 m2 för att återställa fastigheten som den var från början. Finns det några vägar att ta för att komma dit? Kommunen tjänar inget på att ha den biten, de lär inte göra något med den efter 55 år, särskilt med tanke på att stenmuren är specifikt omnämnd i en rapport kommunen tog fram om "kulturvärden" i området.

  Eller ska jag hoppas på att vi får någon form av nyttjanderätt som gör att vi inte behöver smyga ut och klippa gräset på nätterna så farbror polisen inte kommer och haffar oss? :)
   
 2. Staffans2000
  Bannad · 9 990 inlägg
  Fel nr:1. Du skulle aldrig kontaktat kommunen.
  Fel nr:2 Du skall inte bry dig om vad kommunen säger.
  Fel nr:3 En oklippt gräsyta ser inte "för djävlig ut". Den blir till en äng full av blommor och fjärillar, men utan fjolliga karlar!
  Tips nr:1 Använd trädgården som förut.

  Staffan
   
 3. P
  Medlem · Västra Götaland · 133 inlägg

  pingflood

  Medlem
  Hej,

  Enklast hade varit att inte prata med dem, men de var redan medvetna om läget eftersom vi drog om vatten och el och de försökte reda ut var tomtgränsen låg då servisen inte var där den "skulle" så tänkte att det är nog bäst att ta ett snack med de om de ändå "upptäckt" detta.

  Men som läget är nu så låter det som de inte brydde sig särskilt mycket utan "kanske" skulle producera "nåt dokument någon gång framöver". Så förmodligen glöms det av igen.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.