P Pin skrev:
Röstar på platsbyggt/skräddarsytt. Vi inspirerades av ett Banlingslöv vi gillade och fick ett mycket bättre platsbyggt för bara lite mer pengar. IKEA klart billigare och ändå ok.
+ inga passbitar
+ skjutdörrar där vi ville ha det
+ bättre material
+ inga onödiga dubbla väggar mellan skåpen
+ perfekt passform
+ unikt
+ deras kontaktperson bättre än andra leverantörers arkitekter
+ en miss i leveransen tog de på sig helt och hållet och fixade omedelbart
- dyrare
Nu 15 år senare ser det fortfarande nytt ut och pengarna känns inte så mycket över tid. Jag skulle säga att köket även höjt värdet på huset rejält, men då ändrade vi också planlösningen lite och valde snygga stenskivor.
Hade vi haft budget till det och ännu längre tidsperspektiv än 7-10 år så hade vi definitivt gått med platsbyggt. Nu behövs dock de extra 100-150 tusen tyvärr på andra ställen, så det får bli IKEA med premiumvitvaror, annan bänkskiva och bättre luckor. Ballingslöv hade en riktigt trevlig och duktig säljare men prisvärdheten känns klart tveksam eftersom det, som du säger, inte blir så mycket dyrare med platsbyggt.
 
  • Gilla
Krille4 och 1 till
  • Laddar…
K
J JohanLun skrev:
Håller med. Ett massivträkök håller sannolikt livet ut, så jag tycker det ur hållbarhetsperspektiv är att föredra.

IKEA är dock grymt prisvärda så kan man göra jobbet själv och har ett 10 årspersektiv och begränsad budget så är det helt klart ett bra alternativ också.
10-årsperspektiv? Varför skulle ett IKEA-kök inte hålla längre än så?

Vårt kök från Ikea fyller 10 år nästa år och jag skulle vilja säga att det fortfarande är i nyskick trots flitigt användande av en småbarnsfamilj 🙂

Stommar, gångjärn, lådor o s v är som nya - det enda som slits i ett kök är väl bänkskivor och eventuellt lådfronter/skåpluckor? Vi valde Ikeas stenskivor som är precis som nya och luckor/lådfronter är i stort sett som nya - den dagen vi inte gillar grått kök längre och vill byta dem och täckskivor kostar det antagligen inte mer är 20-30 kkr och är ett enkelt jobb att göra själv.

Förstår att flexibiliteten är större och kvalitetskänslan är högre med ett platsbyggt kök - men kostnaden är antagligen flera gånger högre än för ett ikeakök

/Krille
 
  • Gilla
arneri68 och 1 till
  • Laddar…
K Krille4 skrev:
10-årsperspektiv? Varför skulle ett IKEA-kök inte hålla längre än så?

Vårt kök från Ikea fyller 10 år nästa år och jag skulle vilja säga att det fortfarande är i nyskick trots flitigt användande av en småbarnsfamilj 🙂

Stommar, gångjärn, lådor o s v är som nya - det enda som slits i ett kök är väl bänkskivor och eventuellt lådfronter/skåpluckor? Vi valde Ikeas stenskivor som är precis som nya och luckor/lådfronter är i stort sett som nya - den dagen vi inte gillar grått kök längre och vill byta dem och täckskivor kostar det antagligen inte mer är 20-30 kkr och är ett enkelt jobb att göra själv.

Förstår att flexibiliteten är större och kvalitetskänslan är högre med ett platsbyggt kök - men kostnaden är antagligen flera gånger högre än för ett ikeakök

/Krille
Har precis bytt fronter och luckor på vårt Faktumkök från 2009. Förvånansvärt bra skick på stommarna, lådorna och gångjärnen så för de fanns det ingen anledning att byta ut. Det är fronter/luckor som slits på 10+ år.
 
  • Gilla
Krille4 och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
Svärföräldrarna lyckades få en vattenskadad bottenskiva i diskbänksskåpet i ett Faktum-kök på 5 år. Bänkskivan i trä var väldigt fläckig generellt och vattenskadad kring diskhon, de var närmare 90 år och orkade inte med att slipa och olja in skivan längre. Innan hade de levt med ett kök från 50-talet i över 50 år och det var fortfarande i fint skick när det byttes ut för att få till ett kök som det gick att vara 2 i.
 
  • Gilla
emblak
  • Laddar…
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.