Byggahus.se

Avväxling av två takstolar

 1. C
  Medlem Nivå 2
  Hej,

  Vi är i fasen av att bygga en till våning på vår redan befintliga tillbyggnad. Grundhuset är ett 1 1/2 plans (8,5x8,1m) hus byggt 1950. Det gjordes en tillbyggnad (4x6m) 1970 i ett plan. Nu ska vi bygga upp en våning för att få två rum till. För att öppna upp till de två nya rummen så kommer vi behöva växla av två takstolar (Kapa stödbenen). Jag funderar då på förfarandet och vad som kan behövas förstärka.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Innan ombyggnad.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Efter ombyggnad.PNG  I min värld så lägger man en limträbalk eller motsvarande över hanbjälkarna på de kapade och de närmsta (takstolarna. Jag har försökt räkna på limträbalken (90x415 GL30c, kan detta stämma? Använde formeln 5qL^4/384EI) för att klara lasten men funderar även på om punktbelastningen blir för hög på befintlig yttervägg då de intilliggande takstolarna får dela på lasten från de kapade takstolarna.

  Tacksam för hjälp och idéer.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planlösning.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Avväxling Takstol utbyggnad.PNG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Befintliga takstolar med utbyggnad.PNG
   
 2. J
  Medlem · Nivå 24
  Det är i första hand de avkapade högbenen som behöver växlas av. Det behövs lite mer uppgifter för att man ska kunna räkna på det. Jag skulle dock vilja ifrågasätta nyttan med åtgärden. Ni förvandlar ett användbart utrymme på övervåningen till hall. Med hjälp av en takkupa kan ni få ut två extra sovrum på ö.v. utan denna stora och dyra ombyggnad.
   
 3. C
  Medlem Nivå 2
  Hej,

  Tack för input och respons. Ja, har fått dessa riktlinjer från vår kommun hur utformningar bör se ut både utvändigt och invändigt. så takkupa har varit upp på tapeten. Vi har försökt Vi bor i en "50-tals idyll". Nedre våning är redan tillbyggd och vi ville skapa ett utrymme för barnen på ovanvåningen samt tre rum totalt. I den delen av huset är det ett stort rum.

  Lite dimensioner, om det är något som saknas:
  - Takstolarna är gjorda 3"x7", de delar jag kan se. De är placerade c/c 1200
  - Vi bor i snözon 2,5
  - Ytterväggarna är jag inte helt säkra på, det kan vara stående plankvägg, ser ut så när jag har varit inne på kattvinden.
  - Bjälklaget 2"x8" ligger C/C 600 och vilar på hjärtväggen.
  - Dagens takkupa är idag avväxlad med en regel 3"x8" som ligger på hanbjäken.
  Skickar med originalritningen
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Orginal ritning.PNG
   
 4. C
  Medlem Nivå 2
 5. J
  Medlem · Nivå 24
  Ja, plus att du förstärker dessas högben nertill. Sektionsritningen (originalet) pekar på att det är en plankstomme, vilkt inte är en nackdel i ditt fall.