Byggahus.se

Avstånd mellan stolpar till spalje?

233 läst  4 svar

 1. Fridh78
  Medlem Nivå 1
  Håller på att bygga en pergola och längs ena långsidan ska jag sätta upp en låg (110-130 hög) spaljé med horisontella ribbor som vind och insynsskydd. Avståndet mellan stolparna i pergolan är 320 cm så jag behöver stabilisera ribborna så de inte slår sig med en eller flera stolpar. Ribborna är inte inhandlade än men tänker mig typ 25x38 mm. Har planterat Blåregn som kommer klättra på spaljén och sen vidare upp på pergolan så på sikt blir det kanske en del vikt?

  Räcker det att jag sätter en stolpe på mitten dvs cc 160 eller bör jag sätta två stolpar så det blir närmare cc 100?
   
 2. BiFuel
  Medlem Nivå 14
  Det beror på hur petig du är ;)
  Jag har runt 2 meter mellan mina, med samma typ av ribbor som du har. Visst kan de bukta sig lite men inte så att det stör mig. På bilden har jag börjat montera dem.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_1708.JPG
   
 3. Fridh78
  Medlem Nivå 1
  Låter lovande! Färre stolpar blir ju finare. Bor nära havet så det blir ibland rätt hårda vindar men det blir ju inte så högt...
   
 4. Happy75smile
  Medlem Nivå 6
  Stoplarna kan vara max vara 3m mellan varandra men allt hänger på hur bra för arbete det är på den stolpe och dimension.
  Vi byggde en ca 11m lång plank och hade ca 1.6-1,7m mellan varje stople som går ned på backen med betong. Sedan för att stabilisera så att inte de staket ribborna håller sig rak så det inte blir snedda i vågrätt la vi en staketribba i baksidan av planket men som inte går ned i backen,
  SE bild
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  plank3.jpg.png
   
 5. Fridh78
  Medlem Nivå 1
  Snyggt, tack!
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka