Byggahus.se

avluftning via skorsten?

4k läst  52 svar

 1. A
  Medlem Nivå 12
  Ett minireningsverk måste ha ett drag för att funka. Det måste alltså gå luft ut ur röret och när man spolar så suger det luft, därav att vacumventil inte funkar
   
 2. S
  Byggveteran Nivå 8
  För långt avstånd till luftning/backventil?
   
 3. S
  Byggveteran Nivå 8
  Arne, tror inte på detta. Arne har ju sluten tank, precis som jag haft i 5 år nu och utan problem. En luftning finns ju vid den nedgrävts tanken, dvs det rör man tömmer via,
   
 4. A
  Medlem Nivå 12
  Jag har ingen sluten tank.. jag kommer få ett minireningsverk och det måste va ett drag i båda riktingar enligt tillverkaren vacumventil är INTE OK. Jag kom på att jag faktiskt kan labba lite med detta. Håller nämligen på att totalrenoverar huset så i köket i undervåningen som är helt utblåst kan jag ta ett avloppsrör och koppla på avloppet och peta upp i en av piporna (som om nått halvår/år ska bli köksventilation men då har jag förhoppningsvis kunnat avgöra om det är en bra ide eller ej). Således 0 ingrepp, allt som behövs är x antal meter 75mm rör. Ingen toalett på övervåningen i nuläget förövrigt så
   
 5. dengroth
  Medlem Nivå 8
  Hur långt avstånd har du?
   
 6. S
  Byggveteran Nivå 8
  Ca 3 m samt 20 till tanken. Har aldrig hört talas om att en luftningsventil måste vara öppen. Får man ha minireningsverk/reningsbädd till avlopp idag? Trodde det bara gällde till gråvatten.
   
  • Laddar…
 7. A
  Medlem Nivå 12
  jag måste ha minireningsverk...det är det enda som kommunen godkänner
   
 8. A
  Medlem Nivå 12
  Men om man nu ska ha ett rör ut ur skorstenen vilket typ av rör får man då ha? Kan man ha ett vanligt avloppsrör eller är det icke godkänt av nån anledning av sotarn? Kommer ju använda en pipa till kaminen tex... det bör vara ett 75mm rör enligt avloppsnissen så ett plaströr hade ju varit att föredra
   
 9. dengroth
  Medlem Nivå 8
  Vi har ca 8 m från toan till grenen där luftningsventilen satt. Menar du att om jag sätter ventilen 5 m närmare toan så är alla problem borta? Även om vi har övertryck i röret?
   
 10. S
  Byggveteran Nivå 8
  8 m till avluftning låter långt. När du spolar är ju röret fullt en kort stund. 2-3 m verkar vara lagom, tycker jag. Varför övertryck?
   
 11. N
  Medlem · Nivå 9
  Luftning via en murstock är inte helt solklar....framförallt om du nu på ett eller annat vis eldar i fastigheten och leder ut röken via din murstock. Vad säger din sotare?
   
 12. dengroth
  Medlem Nivå 8
  Tror jag får svårt att få plats med en ventil < 3 m från toan. Röret går ner i källaren och sitter nära taket första biten. Kanske finns plats 4-5 m ifrån.

  Så fort jag lättar på pluggen (som sitter 8 m från toan där ventilen satt) så försvinner spolningsproblemen. Pluggen kan vara svår att trycka in, verkar uppenbart att det är luft som vill ut.
   
 13. dengroth
  Medlem Nivå 8
  Utveckla gärna, inte helt solklar - på vilket sätt? Jodå, vi eldar - har inte pratat med sotaren.
   
 14. S
  Byggveteran Nivå 8
  dengroth #42; det är det jag menar. Inte luft som skall ut utan luft som skall in! Det är därför man har backventil. Kan monteras på t-rör med avstick varsomhelst i närheten.
   
 15. N
  Medlem · Nivå 9
  Avluftningsrör ska dras i murstocken, vad jag förstår? I vilket material är rören gjorda av? Hur ser sotaren på risken att gnistor "vänder hem"? Vad har sotaren för förslag på höjder kontra höjden på rökröret du har idag?

  Traditionellt sitter avluftnigen separat för att inte "störa" murstocken och därmed riskera baksug, brandrisk osv.