Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

asfalteringsfråga. funkar detta?

 1. L
  Medlem · västra götaland · 52 inlägg

  lotlin

  Medlem
  hej!
  vi har tagit in ett pris på asfaltering till vår garagenedfart. där det i nuläget ligger gammal, helt ok asfalt på stora delar av nedfarten. vi har breddat nedfarten så att på en del av den ligger det paddat 0-50mm grus.
  dom som ska göra jobbet säger att det inte behövs göra något vidare stort underarbete utan att den gamla asfalten plus det paddade gruset i ena kanten fungerar bäst som underlag.
  så slipper man börja riva undan och gräva och riskera stora stenar eller andra överraskningar.
  vad tror ni?
  är det ett vedertaget och bra sätt att lägga ny asfalt? att lägga rakt över det gamla.
  blir det inte en höjdskillnad (ca 5cm) där den nya asfalten börjar?
  eller är det ett sätt att komma snabbare undan med jobbet, men i förlängningen inte lika hållbart?

  lotta
   
 2. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 17 370 inlägg

  prototypenPremiumikon: Hand

  Medlem
  Den mesta av omläggning av vägar sker på den gamla asfalten och på din nya ytan lägger de tjockare så visst kan det bli bra.

  Protte
   
 3. I
  Medlem · Uppsala · 4 834 inlägg

  injonil

  Medlem
  Fyll upp med kross jämt med den gamla asfalten så blir det sannolikt billigare också!
   
 4. 5.2 racing
  Medlem · götaland · 2 040 inlägg

  5.2 racing

  Medlem
  Padda riktigt, riktigt ordenligt så ska det nog gå bra.
   
 5. L
  Medlem · västra götaland · 52 inlägg

  lotlin

  Medlem
  tack för kloka svar! då kör vi nog på det då!
   
 6. R
  Medlem · Västra Götaland · 4 inlägg

  reijoh

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem mar 2009
  • 4 inlägg
  Hej!
  Är ute efter någon som kan lägga asfalt ca 60 kvm, undrar vem ni lotlin anlitade och vad de tog per kvm inkl moms?
   
 7. H
  Medlem · Stockholm · 1 171 inlägg

  Hubbe2

  Medlem
  Vi betalade runt 80kr/m2+moms för 2,5cm asfalt på befintlig. Dock var vi kräsna på asfaltskvalitet, men å andra sidan asfalterade vi 7000m2. Men troligt är runt 100kr/m2 + ställkostnad.
   
 8. N
  Medlem · västmanland · 33 inlägg

  nocon

  Medlem

  Lurade

  Det är inte möjligt att läga 2,5cm på asfalt och sedan säga att vi är kräsna på kvaliteteten. Vid en "uppfräsning" som du säger är minimum 3cm men kutym 4cm. Att du sedan fick ett pris på ca 80kr/m2 är inte heller relevant då du enligt mig blev blåst.

  Ett normalt riktpris för en privatperson är ca 200 kr/m2 plus moms, för 40mm ABT11 (Normal asfalt).

  mvh
  Nocon
   
 9. D
  Medlem · Västra Götaland · 424 inlägg

  Dr Fozz

  Medlem
  Av ren nyfikenhet: var och varför asfalterar man 7000m^2? :)
   
 10. S
  Medlem · Skåne · 7 inlägg

  svenaga

  Medlem
  Det är inga problem att lägga 2,5 cm asfalt med bra kvalitet. Enligt Malmö stads tekniska handbok ska det översta asfaltlagret på parkeringsplatser och lågtrafikerade vägar vara just 2,5 cm tjockt.
  Trafikverket rekommenderar lagertjocklekar på 2,4-3,7 cm för ABT 11 (enligt VVR Väg). Vill man ha mindre sten i asfalten kan man använda ABT 4 där rekommenderad lagertjocklek är 0,9-1,3 cm.
  Även för högtrafikerade vägar finns det tunnskiktsbeläggningar (TSK) som är tunnare än 2,5 cm.
   
 11. N
  Medlem · västmanland · 33 inlägg

  nocon

  Medlem
  Om man lägger en yta på ca 7000 m2 är det inte möjligt att läga 2,5cm beläggning utan att markens ojämnheter blir väldigt tydliga. sedan är det ännu roligare att du hänvisar till en TSK som är ett rent slitlager som läggs på befinliga vägar där du redan har en beläggning under. Vidare går det att lägga en ABT 4 0,9-1,3 men är inget som rekomenderas pga risk för sprickbildning vid paddning. Vad vet jag är ju bara en konsult som sitter och försöker skriva om regelverket (läv VVR Väg). Man kan inte läsa en föreskrift och sedan tro att man är en expert.

  Anledningen till att det inte är lämpligt att lägga t.ex en ABT 11 2.4 cm är för att 11 representerar "stentjockleken" I en ABT 11 kommer det finnas en del överkort (stenar större än 11mm) Andelen överkorn är beroende på vilket arbetsrecept som massan produceras efter vilket är beroende på vilken entreprenör som äger verket. För att kunna uppnå tillfredsställande packning och utläggning behöver lagertjockleken vara minns 2,5* stentjocklek även om det föreskrivna är drygt 2*lagertjockleken.

  De olika beläggningarna är bättre eller sämre beroende på vilket användningsområde man ska ha den till. Ju mindre sten ju tätare yta men tyvärr får man då ge avkall på bärighet. Vidare blir det även svårt att uppnå rätt packningsgrad utan risken är stor för separationer i massan då man lägger den för tunt med en maskin som måste antas användes då ytan var så pass stor. Dessa separationer gör att man får en yta som upplevs som "rosig" detta kan oxå upplevas då massan har hunnit kallna innan man hunnit packa den, vilket är ytterligare en risk då man lägger en tunn beläggning.

  Sedan kan jag säga att självklart vill man sälja in produkter som en ABT4 eller andra specialbeläggningar till kund för man kan ta mer betalt men det betyder inte att den är den bästa för kunden utan att man som entreprenör kan tjäna mer pengar.

  Sedan det du hänvisar till att Malmö stad ínte lägger mer än 25mm på lågtrafikerade vägar blir lite intressant. Dessa vägar beläggs oftast med en ABS vilket är en helt annan typ av beläggning och inget som man heller kan lägga utan att man har en relativ slät belagd väg sedan innan.

  mvh
  nocon

  Om individen ovan skulle
   
  Redigerat 18 apr 2011 18:51
 12. S
  Medlem · Skåne · 7 inlägg

  svenaga

  Medlem
  "2,5cm på befintlig" tolkade jag som att underlaget är asfalt. Både Malmö stad och Stockholms stad lägger 2,5 cm ABT (ABT8) på lågtrafikerade vägar, så det är inget ovanligt. ABS använder de, precis som VVR Väg rekommenderar, på högtrafikerade vägar.
   
 13. N
  Medlem · västmanland · 33 inlägg

  nocon

  Medlem

  Skillnad på beställare och beställare

  "2,5cm på befintlig" tolkade jag inte som befintlig asfalt då det inte är troligt men inte omöjligt att en privatperson har 7000m2 att asfaltera. Jo jag vet att Stockholm stad och andra kommuner väljer att lägga 25mm ABT8 på befintliga lågtrafikerade vägar, men bara för att en kommun beställer en vara betyder det inte att jag skulle rekommendera en privatperson det samma. Det är väldigt stor skillnad på en kommuns ekonomi och en privatperson. I det kommunala spelet ingår det att man ska få så stora ytor belagda för så lite pengar som möjligt. Det är inte synonymt med att man vill/kan få den bästa beläggning med hänsyn tagen till bärighet och ålderbeständighet. En kommun/stat lägger om vägen/trottoaren/parkeringen oftare än man lägger om sin garage uppfart.

  När det kommer till ens privat ekonomi vill man ha mest valuta för pengarna annars kan man lika gärna använda Irländarna som lägger 1cm,

  mvh
  nocon
   
 14. H
  Medlem · Stockholm · 1 171 inlägg

  Hubbe2

  Medlem
  Hehe.. här stormar det vilt...
  Jodå, på befintlig innebär att man lägger ett nytt slitlager på befintlig asfalterad yta.
  har ingenstans sagt att jag som privatperson lagt 7000m2 asfalt.
  Ytan som är belagd är en 825m lång gokartbana med c:a 8m bredd. + lite biytor.

  Beträffande tjockleken så vet vi att det funkar bra, samma tjocklek lades vid förra omasfalteringen för 15år sedan. Då skall man veta att gokartkörning är oerhört aggressivt mot asfalten och ställer mkt höga krav på att den ligger kvar. Lätta fordon, men oerhörda sidokrafter då fästet är enormt. Dessutom stela bakaxlar vilket gör att man tvingar ett av hjulen att släppa fästet i kurvorna, om man inte lyckas få hjullyft.
  Det kan jämföras med en lastbil som står still och vrider framhjulen fram och tillbaka.

  Kraven på asfalten är ur fäste och slitagesynpunkt, då slitage på däck. Bärighet är inte relevant då vi har två lager asfalt under redan.

  Asfaltskvalitet valdes efter rekommendation från annan gokartbana med goda erfarenheter. ABT 8 70/100

  Nocon:
  Beträffande pris och tjocklek så tog vi givetvis in offert från flertal olika aktörer, bland annat NCC, Skanska osv. Så att säga att vi blev lurade och andra fåniga påståenden är bara löjligt, tror du inte vi har arbetat en hel del med upphandlingen och kravlistan?
  Bra att du delar med dig av dina erfarenheter, men att skrika rakt ut att folk är lurade utan att veta ngt mer än ytan och priset, då är man ute och cyklar.
  /Hubbe
   
 15. N
  Medlem · västmanland · 33 inlägg

  nocon

  Medlem
  Kan hålla med om att jag är ute och Cyklar lite.
  Jag räknade av momsen och fick då fram ett alldeles för lågt pris i relation till kostnad.

  Ber om ursäkt.

  mvh
  nocon
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.