7 669 läst · 12 svar
8k läst
12 svar
Armeringsfråga
Du kan använda både galvade och rostfria armeringsjärn, till oavsett vad du ska gjuta! Allt är en kostnadsfråga, eftersom galvade och rostfria armeringsjärn är väldigt mycket dyrare. Hållfastheten på vanliga kolstålsjärn och galvade järn är samma eftersom galvade järn är behandlade kolstålsjärn.
Så använd du dina "lyx"-armeringsjärn med ro i själen, dom är bara vanliga järn som är behandlade med galvanisering!
Så använd du dina "lyx"-armeringsjärn med ro i själen, dom är bara vanliga järn som är behandlade med galvanisering!
Medlem
· Västerbottens län
· 17 924 inlägg
Nej, betong binder inte lika bra på galvat enligt den prefab fabrik som fanns i Umeå.
Med felblandad betong (för mycket vatten, troligen) gick det att gänga ur M12 galvad gängstång.
Protte
Med felblandad betong (för mycket vatten, troligen) gick det att gänga ur M12 galvad gängstång.
Protte
Produkter som diskuteras: "gängstång"
Gängstänger
Gängstänger, även kända som ankarstänger, är långa metallstänger med gängade ändar som används för att sammanfoga material eller för fixering i konstruktioner av betong, murverk och trä.
Läs mer
En gängstång har inga räfflor som "biter" i betongen, som ett armeringsjärn. Försök gänga ut ett armeringsjärn ur en betongkonstruktion.......även om du använder Bachos värsta rörtång, så sitter armeringsjärnet fast - även om det är galvat! För mycket vatten i betongen gör att k-värdet (hållfastheten) blir för lågt, och inte ens då kan man gänga loss ett galvat armeringsjärn.prototypen skrev:
Måste ha varit riktigt usel betong om det gick att gänga ur ett gängstål, eller var gängstålet insmort med olja/fett när det gjöts in?
Jag har vanligt järn också, men nu kom jag på att även det "tunna" nät som jag tänkt lägga kring golvbrunn o kollektorslangarna där det är trångt även det är galvat, tror det är typ nått gammalt hönsnät jag hittat. Så det tänker jag använda för det klipper jag till med avbitaren men lite hjälp till att armera borde det göra iaf tycker jag.
Ja men då dubbar du i några 8 - 10 mm armeringspinnar i den befintliga betongen, med ett utstick på 10 - 40 cm och ovanpå dom pinnarna najar du fast en 4 - 8 mm armeringsmatta. Sen är det bara att gjuta. Såna jobb pumpar jag betong till flera gånger i veckan under vinterhalvåret.
Produkter som diskuteras i tråden