Byggahus.se

Antennproblem

 1. H
  Medlem · Nivå 5
  Tack för alla verkligt goda råd i antennfrågan. Har ytterligare en liten fråga. Koaxialkabelns skärm eller "strumpa", hur ska den kopplas mot själva antennen? En bekant påstår att den inte alls ska ha kontakt med något av antennelementen utan bara sitta "blint" fastsatt i antennens komplingsbox. Mot TV:nas chassi verkar den vara ansluten via den speciella stickproppen till apparatens antenningång.:)
   
 2. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
 3. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
  • Laddar…
 4. mudder
  Medlem Nivå 2
  Det kan faktiskt vara så att du har bild på några kanaler som sänder på några muxar, medan andra muxar inte har någon signal.
  [​IMG]
   
 5. H
  Medlem · Nivå 5
  Men Mudder, hur hittar jag då de muxar, där SVT 1, 2, 98 och 99 är inhysta? Menar du att det kan vara sändningsproblem på samtliga?:thinking:
   
 6. A
  Medlem · Nivå 7
  De ligger på samma mux, d v s att de sänds på samma frekvens. Det finns ett antal faktorer som påverkar mottagning, och de kan påverka olika frekvenser i olika grad, så att du kanske har godkänd signal på den frekvens där TV4 och TV6 ligger men usel på den frekvens där SVTs mux ligger.
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · Nivå 5
  Tack Mudder och tack Alfista! Ska ge den gamla gitterantennen en sista chans och kolla anslutningarna noga i kopplingsboxen. Samt se över koaxialkabeln ännu en gång och rikta om antennen lite.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Nivå 5
  Hej igen alla goda rådgivare! Undrens tid är törhända icke helt förbi! Jag filade alla antennens konmtaktställen rena och fina. Och plötsligt funkar SVT-kanalerna (samt 4:an och 6:an) precis, som de ska utan några störningar alls. Ska skruva fast ett hemgjort "sikte" på antennstången, så att jag kan rikta in antennen mer exakt mot den avlägsna masten på Idkerberget. Tack än en gång för alla tips och goda råd, som fick mig att kämpa på och inte störta iväg och köpa nya, dyra grejor i blindo.:rofl:
   
 9. mudder
  Medlem Nivå 2
  För länge sedan skrev jag en "artikel" där jag försökte förklara hur det ligger till med signalnivåer mm. Det kanske inte är tillåtet att länka till webbsidor här, så jag skriver en liknande "artikel" här också.

  Det ska ju vara vissa nivåer och kvalitetskrav på signalen, men det viktigaste är när TV-tittaren märker att det är ett fel överhuvudtaget. Då är signalnivån långt under godkänt värde, faktiskt under mätbart värde, den är nere på en nivå som jag vill kalla pixelnivå, dvs när TV-tittaren märker att det är ett fel överhuvudtaget.

  Med analog TV kan man få bättre eller sämre bild, men med digital signal så finns det i princip bara två lägen – bild eller ingen bild. OK, det finns en hårfin gräns däremellan när det blir blockbildningar och pixlar i bilden, samtidigt som det inträffar blir det ofta ljudstörningar med irriterande knäppningar i högtalarna.
  [​IMG]
  För att undvika störningar i en TV som är kopplad till marknätet (DVB-T) så ska signalnivån vara minst 45 dBμV och kvalitén ska ha minst 25 dB i MER-värde. Det är inga påhittade siffror, utan de är noggrant uträknade och framtagna av bl.a. Teracom som sköter utsändningarna av TV via marknätet i Sverige. Detta betyder inte att bildstörningarna kommer som en blixt från en klar himmel när signalnivån sjunker till 44 dBμV. Det ska enligt bestämmelserna finnas 6 dB i marginal, vilket betyder att systemet ska klara en felfri bild om väderdämpningen gör att signalnivån går ner till 39 dB. Men då är man väldigt nära störningarna. Hur mycket marginal det finns beror på vilken sorts mottagare man har, då vissa klarar lägre signalnivå än andra.

  Hur låg signalstyrka man kan ha innan störningarna syntes testade jag en gång genom att dämpa signalen samtidigt som jag tittade på TV’n och mätte signalstyrkan. Nu gick det inte ens att mäta så lågt, men jag räknade ut att störningarna kom när signalen var så låg som 29 dB. Jag höjde sakta och såg att vid 33 dB blev det en stabil störningsfri bild. Därmed kan man konstatera att PIXELNIVÅN, dvs. signalnivån när TV tittaren överhuvudtaget märker att det finns ett fel ligger på ca. 32 dBμV.

  Men detta betyder inte att allt är frid och fröjd om man har en signalstyrka på endast 33 dB, för inuti boxen håller processorn på med ett hysterisk arbete för att rätta BIT-felen. Eftersom signalen bara består av ettor och nollor, så kan processorn själv rätta vissa fel, men när processorn jobbar hårt och någon beordrar mera arbete, som t.ex. ett kanalbyte, då storknar den. Det är alltså då boxen fastnar och man måste rycka ur elkabeln för att nollställa alltihopa igen. Orsaken till att en box fastnar och hänger upp sig hela tiden är så gott som alltid signalrelaterat. Du ser inget fel på bilden, men boxjäkeln fastnar stup i ett!

  Det är i det läget som många tröttnar och ringer till Boxer eller mig. Jag brukar fråga kunden en hel del för att dels förbereda vilket material som kan behövas samt vilken tidsåtgång som behöver planeras. I telefonen får jag ofta höra att: – “Det är bara några kanaler där störningar förekommer, medan andra kanaler går perfekt. …. och TV’n i sovrummet, där är det ALDRIG fel. Antennen, den köpte vi på Clas Ohlson för bara 5 år sedan, så den kan det absolut INTE vara fel på.”

  OK, vi kommer överens om en tid och jag kommer på hembesök. Vid mätningen är ofta signalstyrkan lägre än mätbart värde, ofta neråt 35 dB, för det är ju först då som den vanliga konsumenten upptäcker att det är fel överhuvudtaget. För att åtgärda problemet måste jag till att börja med hitta ett ställe där signalstyrkan uppgår till minimikravet 45 dB. För att komma upp till det krävs det ofta en ny antenn, eller i vart fall en ny kabel från den befintliga antennen vars dosa ofta är i dåligt skick.
  [​IMG]
  Förutom dåliga antenner så förekommer det gamla torra koaxialkablar, med en spröd mantel som likar äggskal.
  [​IMG]
  Väl inomhus är kanske signalen nere på 52 dB vilket kan vara ett gränsfall om det ska fördelas till några TV-boxar. Så om signalstyrkan riskerar att hamna under 45 dB monterar jag en förstärkare med t.ex. 20 dB förstärkning. 52 dB in + 20 dB = 72 dB ut så då räcker signalen till att montera kablar, kontakter, fördelare och antennuttag mm. I slutänden är signalstyrkan in i alla TV-boxarna ca. 55 dBμV och alla är nöjda.

  Men viktigt att komma ihåg är att, BILDEN blev INTE bättre!!
  OK, den är störningsfri, men den är inte bättre.
  Vill ni ha bättre bild så måste ni tyvärr köpa en bättre TV.

  Så kan vardagen vara för en antenntekniker