Byggahus.se

Anslutningskabel mellan fast installation och fast installation

 1. Pen
  Medlem · Nivå 9
  Det gäller i detta fall en hästgård där strålkastarna till paddocken (ridbanan) är utförd som i princip fast installation med EKK klammad i ett robust staket och med tillhörande dosor och brytare. Jag bedömer denna del av installationen ha godkänd kvalitet. Men sedan avslutas denna installation (eller påbörjas) med ett trefas strömintag. Till detta har man sedan dragit en trefas förlängningskabel, delvis genom ett rör under väg och anslutet till ett trefasuttag i en lada.

  I princip är alltså installationen som helhet ungefär som för byggbaracker med strömintag. Från fast installation till anslutningskabel och tillbaka till fast installation. Till skillnad från en byggbarack så är paddocken naturligtvis inte flyttbar.

  Så frågan är huruvida detta är tillåtet? Kan ridbanan anses som en förinstallerad "anläggning" som man ansluter ungefär som en maskin? Känns spontant att detta inte är tillåtet annat än tillfälligt.
   
 2. tommib
  Husägare · Nivå 22
  Jag är inte elektriker, men skulle spontant säga nej. Inte ens tillfälligt faktiskt. Installationen i paddocken är att betrakta som fast och då ska den också anslutas fast.

  Förlängningskabel/Anslutningskabel är inte avsedd att ligga i rör.

  Som tur är är låter det som en väldigt enkel operation att fixa. Byt ut intag/uttag mot kopplingsdosor av lämplig storlek och byt förlängningsslangen mot en godkänd markkabel t.ex. N1XV så är det klart.

  I denna typ av installation är det sannolikt lönt att räkna på utlösningsvillkor för säkringarna då man kan anta att förimpedansen är något högre än i stan och att kabellängden inte är obetydlig i gruppledningen. Om detta är hempulat (inkopplingen tyder på det) så har man kanske inte räknat så noga (eller alls).